Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Ψώρα στον σκυλο

Ψώρα σε σκύλο

Αν η ψώρα είναι στο αρχικό στάδιο μπορεί να καταπολεμηθεί με Sebacil.

Το Sebacil διαλύεται στο νερό και έπειτα γίνεται ψεκασμός.

Σε διαφορετική περίπτωση χορηγούμε ενέσεις ιβερμεκτίνης για την πλήρη ίαση του ακάρεου της ψώρας.

Επιληψία στο σκύλο: Υπάρχει φάρμακο;

Υπάρχει φάρμακο για την μείωση της επιληψίας αλλά αυτό χρειάζεται προσοχή και πρέπει να χορηγηθεί από τον επιβλέπων κτηνίατρο σας που έχει ένα πλήρες ιστορικό.

 

Σας παραθέτουμε σχετικό θέμα από κτηνιατρικό περιοδικό gav magezine:

 Οπλιστείτε με υπομονή, παρατηρητικότητα και ψυχική δύναμη. Η επιληψία είναι μια διαταραχή που παρουσιάζεται, δυστυχώς, αρκετά συχνά στα ζώα μας. Σε περίπτωση που το ζώο μας διαγνωστεί ως επιληπτικό θα χρειαστεί η στενή παρακολούθηση από κτηνίατρο, , η οικονομική αλλά και η ενεργή δική μας συμβολή. Και επίσης μπόλικη υπομονή και ψυχική δύναμη.

Ένας γρήγορος ορισμός της επιληψίας είναι η νευρολογική διαταραχή που συνοδεύεται από διαταραχή της συνείδησης, της συμπεριφοράς αλλά κυρίως από διαφορετικής έκτασης και έντασης «σπασμούς». Μια επιληπτική κρίση διακρίνεται σε τρία στάδια:

1ο στάδιο: Το ζώο παρουσιάζει ανησυχία, άσκοπη περιπλάνηση, κλάμα ή κραυγές. Έχει μικρή διάρκεια και τις περισσότερες φορές δεν το παρατηρεί ο ιδιοκτήτης.

2ο στάδιο: Έχει διάρκεια συνήθως λίγων δευτερολέπτων και συνοδεύεται από διαταραχές, της συνείδησης (το σκυλί δεν καταλαβαίνει, ούτε αναγνωρίζει τους γύρω του) σπασμούς, απροαίρετη ούρηση ή αφόδευση, σιαλόρροια, εμετό.

3ο στάδιο (μετεπιληπτικό): Διαρκεί από μερικά λεπτά έως κάποιες ώρες και το ζώο εμφανίζεται κουρασμένο, ανήσυχο, ληθαργικό και σε ορισμένες περιπτώσεις τρώει ή πίνει πάρα πολύ.

Γιατί παθαίνει επιληπτικές κρίσεις;
Αν θα θέλαμε να κατατάξουμε ανάλογα με την αιτία τις επιληπτικές κρίσεις θα τις διακρίνουμε αρχικά σε αυτές που έχουν τη ρίζα του στον εγκέφαλο και σε αυτές που η ρίζα τους είναι εκτός αυτού.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι κρίσεις που οφείλονται σε εγκεφαλοπάθειες και η ιδιοπαθής επιληψία. Στη δεύτερη αιτία κατατάσσονται αυτές που οφείλονται σε μεταβολικές και τοξικές εγκεφαλοπάθειες.

Οι κατηγορίες των παθήσεων που οδηγούν σε επιληπτογόνες εστίες μπορούν να διακριθούν σε:
Α) Εκφυλιστικές (νευροδυστροφίες)
Β) Αγγειακές (ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια)
Γ) Συγγενείς (υδροκεφαλία-λειεγκεφαλία)
Δ) Μεταβολικές (ηπατική εγκεφαλοπάθεια, υπογλυκαιμία, υπασβεστιαμία, ουραιμία)
Ε) Νεοπλάσματα (πρωτογενή ή μεταστατικά)
ΣΤ) Λοιμώδη νοσήματα (μόρβα, λύσσα, λοιμώδη περιτονίτιδα, τοξόπλασμα, ερλιχία νεόσπορα, κρυπτόκοκκος, βακτήρια)
Ζ) Τραυματισμοί (κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλική υποξία)
Η) Τοξικώσεις (μόλυβδος, οργανοφωσφορικα, στρυχνίνη)
Θ) Ιδιοπαθούς αιτιολογίας (εγκεφαλίτιδα των Pug, κοκκικωματώδης, ιδιοπαθής).

Τις περισσότερες φορές ο ιδιοκτήτης δυσκολεύεται να εξηγήσει τα συμπτώματα της επιληψίας και με τη συνοδεία της σύγχυσης μπορεί να παρασυρθεί φοβούμενος:

1) Καρδιακή ανακοπή (πάνω σε άσκηση)
2) Βαριά μυασθένεια (δεν έχουμε απώλεια συνείδησης)
3) Δηλητηρίαση-φόλα (ιστορικό λήψης ξένης ουσίας)
4) Μυϊκούς σπασμούς ή τρόμους (δεν έχουμε απώλεια συνείδησης).

Η αναγνώριση, μεταξύ των κρίσεων, άλλων συμπτωμάτων εκτός των νευρολογικών που συνήθως επιδεινώνονται οδηγεί σε οργανική ή μεταβολική εγκεφαλοπάθεια.

Αντιθέτως όταν μεταξύ των κρίσεων ο σκύλος είναι απολύτως φυσιολογικός τότε μιλάμε πιθανότατα για ιδιοπαθή επιληψία.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Ο γιατρός σας για να προσεγγίσει την πιθανή επιληψία θα πρέπει να έχει το πληρέστερο ιστορικό. Πότε ξεκίνησε, πόσο κράτησε, τι συμπτώματα είχε, πώς ήταν οι σπασμοί, πώς συμπεριφέρθηκε μετά το τέλος της κρίσης, τι έκτακτο μπορεί να συνέβη την ώρα της κρίσης (πχ. δυνατός κρότος, δυνατό φως, έντονο stress, παρουσία άλλου ζώου του αντίθετου φύλου, αν ήταν νηστικό ή όχι κλπ.)

Θα προχωρήσει με κάποιες εξετάσεις όπως η γενική αίματος, BUN, κρεατίνη, γλυκόζη, τριγλυκερίδια, ALP, ALT Ca, χοληστερόλη και ίσως σας ζητήσει ειδικότερες εξετάσεις για ινσουλίνη, χολικά οξέα, ορολογικές εξετάσεις αλλά και αξονική ή μαγνητική τομογραφία, καλλιέργεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού κλπ.

Η ιδιοπαθής επιληψία
Ειδικότερη αναφορά θα άξιζε να γίνει στην ιδιοπαθή επιληψία. Γενικά ως ιδιοπαθή χαρακτηρίζουμε μια κατάσταση χωρίς σαφή αιτιολογία.

Η ιδιοπαθής επιληψία οφείλεται σε λειτουργική διαταραχή των νεύρων. Σε κάποιες φυλές υπάρχει κληρονομική προδιάθεση όπως Beagle, German Shepherd, Keeshood, Tervueren, Τeckel, Pooodle, Labrador, Golden Retriever, Cocker, Saint Bernard, Irish Setter.

Η ηλικία της εμφάνισης της πρώτης κρίσης συνήθως γίνεται μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών.

Πριν μιλήσουμε για τη θεραπεία θα πρέπει να είναι σαφή τα ακόλουθα.
1. Η επιληψία είναι ανίατη νόσος.
2. Η επιληψία ελέγχεται από φάρμακα
3. Τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες
4. Το κόστος αυξάνει λόγω των φαρμάκων αλλά και των συνεχών εξετάσεων.
5. Οι κρίσεις μπορεί υποτροπιάσουν ή και να χειροτερέψουν παρά την αγωγή.
6. Η αγωγή αυξάνει εφόσον οι κρίσεις είναι πυκνότερες

Η θεραπευτική αγωγή ξεκινά με ένα φάρμακο και αργότερα ίσως χρειαστεί συνδυασμός φαρμάκων. Το επιληπτικό κατοικίδιο πρέπει να εξετάζεται σε διαστήματα 14, 45, 90 ημερών και μετά ανά εξάμηνο. Η πρόγνωση είναι πάντα επιφυλακτική αλλά το κυριότερο εφόδιο του ιδιοκτήτη ενός επιληπτικού κατοικιδίου είναι η υπομονή.

Είναι φυσιολογικό να τρέχουν αφροί από το στόμα του σκύλου μου;

Αφροί
Το τρέξιμο μερικών αφρών είναι φυσιολογικό σε ορισμένες ράτσες, όπως στα Μπόξερ και στα Ντόγκ ντε Μπορντώ. Σε άλλους σκύλους ο αφρός μπορεί να εμφανιστεί μόλις αντιληφθούν κάποια μυρωδιά ή όταν θέλουν να φάνε. Παθολογικά ο αφρός σημαίνει, είτε κάποια πάθηση στα δόντια είτε κυνάγχη

είτε κάποια πολύ σοβαρή αρρώστια, όπως η λύσσα, μηνιγγίτιδα, ξένα σώματα. Μπορείτε να ανοίξετε το στόμα του σκύλου για να ψάξετε για κάποιο ακόμα σύμπτωμα, που μπορεί να σας δώσει να καταλάβετε τι συμβαίνει, αυτό όμως απαγορεύεται απόλυτα, αν υπάρχει και η παραμικρή υποψία πως μπορεί να πρόκειται για λύσσα.

Έλκη
Ο βλεννογόνος του στόματος μπορεί να γεμίσει με στρογγυλά βαθιά έλκη, που τρέχουν ορό και αίμα και έχουν κόκκινο βιολετί χρώμα. Τα έλκη δείχνουν 

αφροί απο το στόμα του σκύλου μου

συνήθως μια δηλητηρίαση στο σκύλο από χημική τοξική ουσία ή ουραιμία, που μπορεί να συνοδεύει σοβαρές παθήσεις, όπως τη λεπτοσπείρωση (τύφο).

Κακοσμία
Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται, σε υπερβολική συγκέντρωση πέτρας στα δόντια του σκύλου είτε σε υπερβολική συγκέντρωση πέτρας στα δόντια είτε σε τερηδόνα είτε σε σάπισμα των τροφών, που έχουν σφηνωθεί ανάμεσα σε δυο δόντια, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα γενικής κακής κατάστασης της υγείας ή αφύσικων ζυμώσεων στο στομάχι.

Δυσκολίες στη μάσηση
Αν οι ρίζες είναι κόκκινες, ματώνουν εύκολα και πονούν, πρόκειται για ουλίτιδα. Η τερηδόνα επίσης μπορεί να προκαλέσει τέτοιες δυσκολίες. Μπορεί να παρουσιαστεί δυσκολία στη μάσηση από μυϊκή παράλυση, στην περίπτωση παραλυσίας των μυών.

Δυσκολίες στην κατάποση
Μπορεί να οφείλεται σε κυνάγχη ή σε μεγάλη μόλυνση του φάρυγγα, ή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ξένο σώμα εμφυτευμένο στη στοματική κοιλότητα ή στα τοιχώματα του φάρυγγα. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε παραλυσία του φάρυγγα.

Γιατί ο σκύλος μου διψά πολύ;

Έντονη δίψα

Ο σκύλος μπορεί να διψά επιστρέφοντας από ένα μεγάλο περίπατο, η μετά από πολύωρη άσκηση ή όταν έχει πολλή ζέστη.

Ησκύλος πίνει πολύ νερό αφύσικη όμως δίψα (πολυδιψία) μπορεί να είναι σημάδι χρόνιας νεφρίτιδας, διαβήτη, ουραιμίας, γαστρίτιδας ή δυνατών πυρετών. Δεν πρέπει να αφήνετε το ζώο να πίνει άμετρα και ιδίως αν έχει εμετούς ή περιορισμένα ούρα.

Μετά από εξέταση του ζώου και καθορισμού της φύσης της αρρώστιας, ο κτηνίατρος σας πρέπει να καθορίσει την ποσότητα νερού που θα παίρνει το ζώο.

Πως θα προστατευτώ από απώλεια ή κλοπή του σκύλου μου;

Σήμερα  υπάρχουν μερικές επιλογές για να δώσετε μια ταυτότητα στο ζώο τους. Υπάρχει η κλασσική πλάκα ταυτότητας, το τατουάζ και το μικροτσίπ.

Παρ’ όλο που οι πλάκες μπορεί να χαθούν, είναι η πιο γρήγορη και πιο εύκολα αναγνωρίσιμη μορφή ταυτότητας για το σκυλί σας. Θα βεβαιωθείτε ότι έχετε μια τέτοια πλάκα στο κολάρο του σκύλου.

Μπορείτε ακόμη να κάνετε τατουάζ στο σκυλί σας. Είναι μια ασφαλής ανώδυνη διαδικασία. Ο αριθμός της αστυνομικής σας ταυτότητας ή ο αριθμός μητρώου του σκυλιού σας στην τοπική λέσχη, μπορεί να χαραχτεί με ταμικροτσίπ και ταυτότητα σκύλουτουάζ στο εσωτερικό του μηρού του. Το τατουάζ είναι κάτι μόνιμο. Για να είναι αποτελεσματικό όμως ένα τατουάζ πρέπει ν’ αναφέρει πλήρη στοιχεία (παράλληλα με το όνομα του και τη διεύθυνση σας τον αριθμό τηλεφώνου σας) και τον αριθμό μητρώου στη λέσχη όπου είσαστε μέλος. Ο εκτροφέας ή ο κτηνίατρος σας μπορούν να σας βοηθήσουν σ’ αυτό.

Τα μικροτσίπ είναι ακόμη μια μέθοδος μόνιμης διαπίστωσης της ταυτότητας του σκυλιού σας. Πρόκειται για ένα σφαιρίδιο μεγέθους ρυζιού που περιέχει ένα τσιπ κομπιούτερ μέσα σ’ ένα γυάλινο χειρουργικό κολεό. Εμφυτεύεται με μια απλή ένεση, ανάμεσα στις ωμοπλάτες του σκύλου, σ’ ένα σημείο όπου δεν μπορεί να του προκαλέσει δυσφορία.

Ο κωδικός αριθμός που υπάρχει στο μικροτσίπ καταγράφεται μαζί με το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό του τηλεφώνου σας. Το μικροτσίπ στους σκύλους διαβάζεται μέσα από ένα ειδικό όργανο. Σήμερα τα μικροτσίπ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή σαν ένα ασφαλές και μόνιμο μέσο αναγνώρισης ταυτότητας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του μικροτσίπ;

Πολύ λίγοι είναι αυτοί που θα ψάξουν για να δουν αν το σκυλί σας έχει μικροτσίπ σε περίπτωση που το χάσετε. Ακόμα και αν το δουν πρέπει να καταφύγουν σε ειδικό όργανο για να το διαβάσουν. Μερικοί κτηνίατροι και υπεύθυνοι στις «μάντρες» ή τα καταφύγια ζώων διαθέτουν τέτοια όργανα, αλλά όχι όλοι. Συζητήστε αυτές τις επιλογές με τον κτηνίατρο σας.

Τι μπορώ να κάνω αν χάσω το σκυλί μου;

 • Ελέγχετε τις «μάντρες» ή τα καταφύγια σκύλων, κάθε μέρα. Τα τηλεφωνήματα μπορεί να μην είναι αρκετά, καλύτερα να πάτε ο ίδιος. Μερικά τέτοια καταφύγια κρατούν τα σκυλιά μόνο τρεις μέρες. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην εμφανιστεί το σκυλί σας σ’ ένα τέτοιο καταφύγιο για πολλές μέρες η βδομάδες.
 • Βάλτε αγγελία στην εφημερίδα.
 • Τηλεφωνήστε στον εκτροφέα από όπου το αγοράσατε. Οι εκτροφείς διατηρούν επαφή μαζί τους όταν βρεθεί ένα χαμένο σκυλί ράτσας.
 • Ετοιμάστε αφίσες και ανακοινώσεις και τοιχοκολλήστε τις σε κεντρικά σημεία της περιοχής σας, σχολεία, πολυκαταστήματα και όπου αλλού νομίζετε.
 • Πηγαίνετε σε σχολεία της περιοχής, τα παιδιά έχουν ευαισθησία και παρατηρητικότητα και ίσως σας βοηθήσουν αν το είδαν κάπου.
 • Παρακαλέστε να το ανακοινώσουν στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
 • Πηγαίνετε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, ή στο κοντινότερο νοσοκομείο, και στις κτηνιατρικές κλινικές. Αν το σκυλί σας χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, μπορεί κάποιος να το μετέφερε εκεί.

Είναι καλό να δίνω στο σκύλο μου βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής;

Η καλύτερη διατροφή είναι η ισορροπημένη!

 Μπορούν οι βιταμίνες αενα βλάψουν το σκυλί μου;
Μερικές τροφές περιέχουν ορισμένες θρεπτικές ουσίες σε ποσότητες που, αν καταναλωθούν για παρατεταμένη χρονική περίοδο αποδεικνύονται βλαβερές.

Η υπερβολή θρεπτικών ουσιών μπορεί να προδιαθέσει ή να προωθήσει την εξέλιξη ασθενειών που επηρεάζουν τα βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για σκύλουςνεφρά, την καρδιά, το αγγειακό σύστημα και την επιδερμίδα. Πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα μπορούν να αναπτυχθούν και η ανάπτυξη του σκύλου να καθυστερήσει.

Προμηθευτείτε βιταμίνες σκύλων απο γνωστές φαρμακευτικές εταιρίες και πάντα δίνετε στο σκύλο σας την αναγραφόμενη δόση ποτέ περισσότερο.

Είναι καλό να αφήνω πάντα το μπολ του κουταβιού μου γεμάτο τροφή, να τρώει οπότε πεινάει;

Είναι καλύτερα να του δίνετε λίγη- λίγη τροφή κάθε 15- 20 λεπτά.
Αφού περάσει το διάστημα αυτό, πάρτε του το μπολ. Αν δεν έχει τελειώσει το φαί του, μην του προσφέρετε μεζεδάκια, δώστε το επόμενο γεύμα στην ώρα του. Καλύτερα να ταΐζετε το κουτάβι μέσα στο καλαθάκι του, να τρώει ανενόχλητο και σε ήρεμο μέρος. Προτιμότερο είναι να τρώει τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.

Μετά από μερικές μέρες αν συνειδητοποιήσετε ότι τρέφεται το κουτάβι σας πολύ, προσαρμόστε τη μερίδα του ανάλογα. Καθώς το νεαρό κουτάβι μεγαλώνει, θα χρειαστεί να αυξήσετε την ποσότητα της τροφής του. Τελικά όταν φτάσετάισμα κουταβιούι σε ηλικία 6-8 μηνών, το κουτάβι μπορεί να τρώει δυο κύπελλα τροφής κουταβιών την ημέρα.

Το κουτάβι σας πρέπει να τρέφεται περίπου τρεις φορές τη μέρα μέχρι να φτάσει σε ηλικία 4-6 μηνών. Γύρω στην ηλικία των 6 μηνών, το κουτάβι σας θα μπορεί να τρώει μόνο δυο φορές τη μέρα.

Μη δίνετε γάλα στο κουτάβι σας. Όταν φτάσει σε ηλικία 6 εβδομάδων δεν χρειάζεται πια γάλα. Το γάλα μπορεί να του προκαλέσει διάρροιες, μετά από αυτή την ηλικία όπως ακριβώς και στα ενήλικα σκυλιά.

Να κάνω στο σκύλο μου στείρωση; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της;

 • στειρωση σκύλουΤο μεγαλύτερο πλεονέκτημα της υστερεκτομής (για το θηλυκό) και της στείρωσης (για το αρσενικό) είναι ότι θα είσαστε σίγουροι πως το ζώο σας δεν θα φέρει στον κόσμο κουτάβια που δεν ξέρετε τι να τα κάνετε.

Πλεονεκτήματα υστερεκτομής:

 • Δε θα έχετε φασαρίες από την οχεία της σκύλας σας.
 • Οι «γαμπροί» δε θα κλαψουρίζουν κάτω από τα παράθυρα σας, ούτε θα μαζεύονται την αυλή σας.
 • Θα μειωθούν τα περιστατικά «πυομήτρας» και καρκίνων του στήθους.

Πλεονεκτήματα στείρωσης:

 • Μειώνεται η επιθετικότητα των αρσενικών χωρίς να επηρεάζεται η προσωπικότητα του σκύλου. Η συμπεριφορά συχνά υποβάλλεται από τον κάτοχο του ζώου και έτσι η στείρωση δεν είναι μόνο η μοναδική απάντηση, αλλά και μια καλή αρχή.
 • Εμποδίζει την ανάγκη του αρσενικού να βγει έξω αναζητώντας σκύλες σε οχεία.
 • Μειώνει τις πιθανότητες ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος.

Υπάρχει κίνδυνος αν καθαρίζω τα αυτιά του σκύλου μου με μπατονέτες;

Μπορεί να πάθει διάτρηση του τυμπάνου.

Σπάνια συμβαίνει στο σκύλο, οφείλεται συνήθως σε χρόνια ωτίτιδα πκαθαρισμός στα αυτιά του σκύλουου παραμελήθηκε για πολύ καιρό ή στην παρουσία ξένου σώματος, που το βαμβάκι έσπρωξε προς το τύμπανο στη διάρκεια κάποιου καθαρισμού.
Απαιτούνται πλύσεις με αντιβιοτικά διαλύματα υπό πίεση.

Γιατί ο σκύλος μου αδυνατίζει ενώ τρώει κανονικά;

Αγκυλοστομίαση

σκύλος με σκουλήκιαΠροκαλείται από το παράσιτο ankylostomum caninum
Αυτά είναι στρογγυλά σκουλήκια, που επικάθονται στο βλεννογόνο των εντέρων του σκύλου και τον διαβρώνουν πίνοντας το αίμα του. Αυτή η πάθηση προσβάλλει τους σκύλους που ζουν σε υγρό περιβάλλον.

Συμπτώματα: αδυνάτισμα και αναιμία που δεν εξηγούνται από άλλες παθήσεις.
Η ύπαρξη σκουληκιών αποκαλύπτεται με την εξέταση των περιττωμάτων. Τα αγκυλόστομα καταστρέφονται με ενδοπαρασιτοκτόνα χαπακια για σκύλους κατά των σκουληκιών.

Τι είναι μαστίτιδα του σκύλου; Πως θεραπεύεται ο όγκος του μαστού;

μαστίτιδα στο σκύλοΜαστοί

Οι όγκοι του μαστού. Είναι νεοπλάσματα, σχηματίζονται στο εσωτερικό των μαστών. Μπορεί να παραμείνουν μικρά, ή αντίθετα να πάρουν τεράστιες διαστάσεις. Οι όγκοι αυτοί είναι συνήθως καλοήθεις και η εγχείρηση, αν γίνει έγκαιρα, συνήθως στέφεται από επιτυχία.

Οι μαστίτιδες. Είναι φλεγμονώδεις παθήσεις των μαστών, που εμφανίζονται σκληροί, με υπεραιμία και με πόνο. Θεραπεύονται με αντιφλογιστικές αλοιφές και με ενέσεις αντιβιοτικών.

Τι είναι το γλαύκωμα του σκύλου;

Πρόκειται για την αύξηση της πίεσης των υγρών στο εσωτερικό του οφθαλμικού βολβού. Το μάτι του σκύλου φαίνεται φουσκωμένο και πονάει. Μπορεί να υπάρξει αποδιαφανοποίηση του κρυσταλλοειδή (καταρράκτης). Υπάρχουν όργανα που μετρούν τη διάταση και την τάση των ματιών. Το γλαύκωμα συχνά είναι κληρονομικό, αλλά μπορεί να επέλθει και μετά από τραυματισμό. Είναι δύσκολο να θεραπευτεί και απαιτείται οπωσδήποτε η επέμβαση του κτηνιάτρου.
γλαυκωμα στο σκύλο
Τι είναι επιπεφυκίτιδα;

Είναι φλεγμονές του επιπεφυκότα, δηλαδή της μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων. Διακρίνουμε τις καταρροϊκές επιπεφυκίτιδες, που εκδηλώνονται με φλεγμονή και μικρή διαπύηση, με πόνο και φωτοφοβία. Οι πυώδεις επιπεφυκίτιδες είναι συνήθως επιπλοκές των προηγούμενων, εξαιτίας της παρουσίας πυογόνων σπερμάτων. Μπορούμε επίσης να τις συναντήσουμε σε οφθαλμικούς εντοπισμούς της αρρώστιας του Καρέ ή της λοιμώδους ρινοαμυγδαλίτιδας. Παρατηρείται ένα πυώδες υγρό. Το πρωί τα βλέφαρα είναι κολλημένα με κιτρινωπές κρούστες. Για όλες τις επιπεφυκίτιδες πρέπει να χορηγούνται ηρεμιστικά κολλύρια, απολυμαντικά ή οφθαλμικές αλοιφές με βάση τα αντιβιοτικά, που τοποθετούνται μετά από πλύση του ματιού με μη ερεθιστικά προϊόντα (χαμομήλι, βρασμένο νερό με θαλασσινό αλάτι: 3 γραμμάρια σε μισό λίτρο).
Στην περίπτωση της θυλακώδους επιπεφυκίτιδας πρέπει να κάνουμε μια θεραπεία στην εσωτερική όψη του βλεφάρου.

Τα βλέφαρα του σκυλιού μου σκέπασαν το μάτι του. Τι είναι;

πρόβλημα με τα μάτια του σκύλουΜυΐτιδα

Είναι φλεγμονή των μυών που εντοπίζεται συνήθως στους μύες του ματιού, καθώς και στους μασητικούς μύες.
Τα μάτια προβάλλουν προς τα έξω, τα πάνω βλέφαρα καλύπτουν εντελώς το μάτι, η μάσηση και η λήψη τροφών είναι αδύνατες, το αναγκαστικό άνοιγμα του στόματος είναι επώδυνο.
Η θεραπεία γίνεται με ACTH , βιταμίνηC, βιταμίνηB12 και ασπιρίνη.

Ο σκύλος μου κατάπιε μια βίδα; Να ανησυχήσω; Τι μπορεί να συμβεί;

σκύλος κατάπιε βίδαΔιάτρηση των εντέρων

Έχει τα ίδια συμπτώματα με την περιτονίτιδα του σκύλου.
Προέρχεται συνήθως από ξένα σώματα που έχει φάει το ζώο: βίδες, βελόνες, πρόκες.
Μπορεί να παρουσιαστεί στη διάρκεια μιας λοιμώδους αρρώστιας ή μιας ουραιμίας, διάτρηση ενός έλκους.

Θεραπεία: χειρουργική.
Πρέπει να εγχειρήσουμε για να ράψουμε το άνοιγμα. Η ανάρρωση είναι αργή και γίνεται με υγρή δίαιτα και τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Πως μπορούμε να προλάβουμε τα συμπτώματα εκφυλισμού νεφρών και συκωτιού λόγω γήρατος του σκύλου;

Τγέρικος σκύλοςα γηρατειά δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά μπορούμε να τα καθυστερήσουμε το γέρασμα των οργάνων. Στο σκύλο τα όργανα που εκφυλίζονται πρώτα είναι τα νεφρά και το συκώτι. Είναι δυο όργανα φίλτρα.
Η τοξίνωση τους, που παράγεται σιγά -σιγά, δημιουργεί άσπρισμα των τριχών, πόνους στις αρθρώσεις, λαχάνιασμα, απογύμνωση των δοντιών, αδυνάτισμα, χαλάρωση των μυών, αδιαφανοποίηση του φακού του ματιού, κακοσμία του δέρματος, αναιμία.

Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τα συμπτώματα αυτά;

Ναι.
Με ειδική διατροφή, φροντίδες υγιεινής και φάρμακα που προκαλούν εσωτερικές εκκρίσεις: αδρεναλίνη, κοκαΐνη, καφεΐνη, κορτιζόνη και στεροειδή αποτελούν τη βάση των χαπιών κατά των γηρατειών. Τα εκχυλίσματα του πλακούντα, ο βασιλικός πολτός των μελισσών συνιστώνται επίσης. Η μεταμόσχευση των ενδοκρινών αδένων δεν συνηθίζεται στους σκύλους. Αυτά τα τεχνητά μέσα άλλωστε ζωντανεύουν μόνο πρόσκαιρα τον οργανισμό: πολύ σίγουρα στην επενέργεια τους είναι τα φυσικά μέσα.

Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας; Ζουν περισσότερο οι σκύλοι που τους δίνουμε χάπια ή ενέσεις;

Οι σκύλοι που ζουν περισσότερα χρόνια δεν είναι εκείνοι που έχουν πάρει χάπια, ενέσεις, υπόθετα. Δεν πρέπει να σκεφτούμε να καθυστερήσουμε τα γηρατειά στα 14 χρόνια του σκύλου. Αυτή είναι μια σκέψη που πρέπει να μας απασχολήσει από τη νεανική ηλικία του σκύλου.
Ζουν περισσότερο εκείνοι τα σκυλιά που έχουν προσαρμοστεί στην τροφή τους, στην κατοικία τους, στις φροντίδες που τους παρέχονται.

Τα ευτυχισμένα γηρατειά είναι υπόθεση υγιεινής και όχι φαρμακευτικής!

Πως θεραπεύεται η ουλίτιδα του σκύλου;

Η ουλίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί μόνο στα ούλα ή να επεκταθεί σ’ όλο το στόμα. Σ’ αυτή την περίπτωση πρόκειται για στοματίτιδα.

Συμπουλίτιδα στο σκύλουτώματα: σε μια απλή ουλίτιδα υπάρχει κοκκίνισμα και εξοίδηση, που εμφανίζεται κυκλικά στη βάση του δοντιού του σκύλου. Η στοματίτιδα είναι η βασική αιτία αυτής της πάθησης. Η στοματίτιδα είναι μια φλεγμονή εξαπλωμένη σ’ όλη τη στοματική κοιλότητα. Συχνά οφείλεται σε ξένα σώματα, σε εγκαύματα του στόματος, σε έλλειψη βιταμινών, σε τοπική ή γενική μόλυνση. Μερικές φορές συναντιέται σε περιπτώσεις ουραιμίας. Και στις δυο περιπτώσεις παρατηρούμε: κακοσμία του στόματος, κοκκίνισμα, ελκώση, άφθονο σάλιο. Το ζώο μασάει με δυσκολία.

Θεραπεία: η ουλίτιδα θεραπεύεται με σταγόνες κυανομεθυλένιο, βιταμίνες C και PP και σπιραμυκίνη. Είναι βέβαια απαραίτητο να αποτρυγωθούν τα δόντια και να βγουν τα χαλασμένα. Στην περίπτωση μιας στοματίτιδας που παρέπεται μιας άλλης αρρώστιας, η θεραπεία της στοματίτιδας θα εξαρτηθεί από τη θεραπεία της άλλης αρρώστιας. Αν πρόκειται για στοματίτιδα από ξένο σώμα ή από έγκαυμα, εφαρμόζεται η ίδια θεραπεία με της ουλίτιδας.

Πως θεραπεύεται η εντερίτιδα στο σκύλο; Τι είναι εντερίτιδες;

Είναι φλεγμονές του εντέρου, που οφείλονται σε μικροβιακές παθήσεις ή σε τροφές χαλασμένες ή τοξικές. Το βασικό τους σύμπτωμα είναι η διάρροια.
Η εντερίτιδα μπορεί να οφείλεται σε σκουλήκια και ιδιαίτερα τα αγκυλόστομα. Όταν έχουμε άφθονα και υγρά περιττώματα, μιλάμε για δυσεντερία.
Όταν τα περιττώματα είναι αιμορραγικά, μιλάμε για moelenεντερίτιδα σκύλουa.
Για τη θεραπεία των εντερίτιδων χρησιμοποιούνται ζύμη, αντιβιοτικά, άνθρακας, βισμούθιο.
Αν παρόλα αυτά, η διάρροια επιμένει περισσότερο από 24 ώρες πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή κτηνιάτρου.

Πως θα γίνει η νάρκωση στο σκύλο μου πριν εγχειριστεί;

Νάρκωση

Τοπική νάρκωση

Το ζώο διατηρεί τις αισθήσεις του, αλλά αναισθητοποιείται στο σημείο του σώματος που θα υποστεί την επέμβαση. Γίνεται έγχυση ενός προϊόντος σαν προκαίνη ή νοβοκαίνη. Η αναισθητοποίηση διαρκεί 15-45 λεπτά, πράγμα που επιτρέπει στον χειρούργο να προβεί σε μικρές επεμβάσεις, όπως αφαιρέσεις όγκων ή ράψιμο πληγής. Για να μην κινείται πολύ το ζώο, χρειάζεται μερικές φορές σ’ αυτή τη νάρκωση να συνδυάσουμε μια προνάρκωση, δηλαδή να χορηγήσουμε στο ζώο ένα προϊόν που θα του προκαλέσει υπνηλία, μειώνοντας τα ανακλαστικά του, την ευαισθησία του και τις αμυντικές του αντιδράσεις.

νάρκωση του σκύλουΓενική νάρκωση

Χρησιμοποιείται στις περισσότερες μέτριες ή μεγάλες επεμβάσεις και συνίσταται στο να βυθίσουμε τον ασθενή σε ένα βαθύ ύπνο. Χρησιμοποιούνται διάφορα προϊόντα. Διακρίνουμε τη νάρκωση με εισπνοή, όπου κάνουμε το ζώο να αναπνεύσει αιθέρα, χλωριούχο αιθύλιο ή χλωροφόρμιο.

Πολύ πιο σύγχρονη είναι η νάρκωση με αλότιο, που πραγματοποιούμε με μάσκα με συνδυασμό οξυγόνου και διαρκή παρακολούθηση του ζώου χάρη σε ειδικά μανόμετρα. Τα αναισθητικά που προτιμούν οι κτηνίατροι είναι εκείνα που δίνονται ενδοφλέβια. Το συνηθισμένο είναι το penthotal. Η νάρκωση είναι βαθιά κα αποτελεσματική. Υπολογίζεται εύκολα και το ζώο ξυπνάει σε διάφορες ώρες ανάλογα με τη δόση που έχει χορηγηθεί. Όταν το ζώο πρέπει να οδηγηθεί στον κτηνίατρο για χειρουργική επέμβαση πρέπει να είναι νηστικό.

Πως αντιμετωπίζεται ο πόνος σε μια εγχείρηση; Πως ναρκώνεται ο σκύλος;

Δεν γίνεται πια εγχείρηση στο σκύλο χωρίς νάρκωση, τοπική ή γενική. Ο σκύλος ήταν ένα από τα πρώτα ζώα που ωφελήθηκε από τις ανακαλύψεις στην ανθρώπινη χειρουργική. Χρησιμοποιήθηκε σαν πειραματόζωο για τη δοκιμή των περισσοτέρων αναισθητικών που προορίζονται για τον άνθρωπο.

Η νάρκωση είναι η γενική αναισθησία. Η απώλεια των αισθήσεων είναι πλήρης, οι μύες χαλαρώνουν, τα ανακλαστικά εξαφανίζονται.

Με ποιο τρόπο γίνεται η γενική αναισθησία;

Το ναρκωτικό μπορεί να χορηγηθεί με μορφή αερίου σε εισπνοή, με υποδόρια ένεση, με ενδοφλέβια ένεση, με ενδομαναισθησία σκύλουυϊκή ένεση ή με υπόθετο από τον πρωκτό.

Ποια είναι τα στάδια ως την γενική αναισθησία;

 • Η ναρκωτική ουσία διεισδύει στο αίμα, μεταφέρεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και φτάνει στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Διαλύεται στα λιποειδή και στα λιπαρά σώματα των νευρικών κυττάρων και καταρχήν στην κορτικοειδή επιφάνεια του εγκεφάλου. Αυτό είναι το στάδιο της αναλγησίας. Επέρχεται αναισθησία και μετά απώλεια των αισθήσεων. Ο σκύλος δεν είναι ήσυχος. Περιμένει το στάδιο της διέγερσης, κουνιέται, στενάζει. Ο εγκέφαλος πρέπει να παραλύσει περισσότερο, η νάρκωση πρέπει να γίνει βαθύτερη, για να επιτευχθεί η δυνατότητα να γίνει μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση.
 • Το δεύτερο στάδιο είναι η νάρκωση, δηλαδή ο ύπνος. Προσβάλλεται ο μυελός. Οι μύες μπορεί να συσπώνται, ακόμα και τα ανακλαστικά διατηρούνται.
 • Το τρίτο στάδιο είναι το στάδιο της νάρκωσης ή αναισθησίας. Όλα τα ανακλαστικά, εκτός από του κερατοειδούς, έχουν εξαφανιστεί. Αν εξαφανιστεί και αυτό το ανακλαστικό, αυτό σημαίνει πως τα αναπνευστικά και τα κυκλοφοριακά κέντρα απειλούνται. Αν το ναρκωτικό επεκτείνει τη δράση του, επέρχεται εξάντληση και θάνατος. Τα ναρκωτικά ασκούν την επίδραση τους πρώτα στα άλλα τμήματα του εγκεφάλου και μετά στο φλοιό των επινεφριδίων. Το δεύτερο στάδιο της νάρκωσης έρχεται λοιπόν πριν από το πρώτο. Υπάρχει μυϊκή χαλάρωση και ύπνος πριν χάσει ο σκύλος τις αισθήσεις του. Δεν υπάρχει διέγερση. Ανάλογα με το αν το φάρμακο ηρεμεί ή αποκοιμίζει, μιλάμε για καταπραϋντικό ή για υπνωτικό.

Τι επίδραση έχουν τα ηρεμιστικά στο σκύλο; Πότε είναι αναγκαία;

Τα ηρεμιστικά προκαλούν την ηρεμία, την αναισθησία και τη μυϊκή χαλάρωση, χωρίς να χάσει ο σκύλος τις αισθήσεις του. Μπορεί να στέκεται όρθιος. Δεν κοιμάται. Η ένεση ενός ηρεμιστικού ηρεμεί και κάνει ευκολοχείριστο τον πιο επιθετικό, τον πιο νευρικό, τον πιο αγχώδη σκύλο.

Ο σκύλος είναι το πιο κινητικό οικόσιτο ζώο, και η ζωή του στο διαμέρισμα χωρίς αρκετή κίνηση κάνει όλο και πιο αναγκαία τη χορήγηση των ηρεμιστικών. Χάρη σ’ αυτή την ηρεμία, που πετυχαίνουμε τεχνητά, ο σκύλος μπορεί και να αποφεύγει τα σοκ, που τον απειλούν στη σύγχρονη μεγαλούπολη.

Πως αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα στο σκύλο;

δυσκοιλιότητα του σκύλουΣυναντιέται συχνά στα ηλικιωμένα ζώα και είναι μόνιμη στα ζώα που πάσχουν από προστάτη. Συχνά οφείλεται σε υπερβολική τροφή.

Συμπτώματα: τα συμπτώματα μιας δυσκοιλιότητας που εκφράζεται με έλλειψη κενώσεων έως και 24- 48 ώρες δεν χαρακτηρίζεται αρρώστια. Είναι φαινόμενο φυσιολογικό στα σαρκοβόρα. Σε περίπτωση σοβαρής δυσκοιλιότητας, η συμπτωματολογία είναι πιο δραματική. Το ζώο φαίνεται να υποφέρει υπερβολικά, κάνει προσπάθειες να αποβάλλει τα περιττώματα του, ουρλιάζει μερικές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για φάγωμα μεγάλης ποσότητας κόκαλων που δημιουργούν στο ορθό εκκρίματα με μορφή τσιμέντου και πολλές κοκαλένιες μυτερές προεξοχές.

Θεραπεία: μια κοινή δυσκοιλιότητα θεραπεύεται με παραφινέλαιο, ή ρετσινόλαδο ή άλλα καθαρτικά, που μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει με ασφάλεια. Αν η δυσκοιλιότητα προέρχεται από χρόνια ηπατική πάθηση, πρέπει να θεραπεύσουμε την κακή λειτουργία του ήπατος. Όταν υπάρχει κοπροστασία κοντά στο ορθό, μπορούμε να προσπαθήσουμε με το δάχτυλο να σπάσουμε τη σκληρή μάζα των περιττωμάτων. Μερικές φορές όλα αυτά δεν αρκούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε νυστέρι, όπως θα κάναμε αν επρόκειτο για εντερική απόφραξη.

Πρέπει να αφαιρεθούν οι δερματικές κύστεις στο σκύλο;

Δερματικές κύστεις

Ονομάζονται και δερμοειδής κύστεις. Βρίσκονται κάτω από το δέρμα του σκύλου και σχηματίζουν ένα τοίχωμα, που δημιουργεί θυλάκιο που περιέχει ένα υγρό.

δερματικές κύστεις στο σκυλοΜοναδική θεραπεία : η χειρουργική επέμβαση.
Υπάρχουν επίσης και σμηγματογόνοι κύστεις, που προκαλούνται από αφύσικη έκταση του σμηγματογόνου αδένα και περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα σμήγματος. Οι κύστεις αυτές πρέπει να πιεστούν και μετά να απολυμανθούν.

Πότε ο κτηνίατρος συστήνει υστερεκτομή στο σκύλο;

Υστερεκτομή είναι η αφαίρεση της μήτρας του σκύλου.
Πραγματοποιείται σε περιπτώσεις χρόνιας μητρίτιδας ή ινομυώματος.
Αυτή η επέμβαση είναι δύσκολη, ακόμα και για ένα υγιές ζώο. Πρέπει να ανοιχτεί πολύ η κοιλιακή κοιλότητα, μετά αφαίρεση μήτρας στο σκύλονα αφαιρεθεί η μήτρα με 3 τομές, μια στο ύψος του τραχήλου και οι άλλες στο ύψος του κάθε ωαγωγού.
Οι μετεγχειρητικές φροντίδες αποσκοπούν κυρίως στην αποφυγή του σοκ ή των σηψαιμικών μολύνσεων: αντιβιοτικά και επανυδάτωση, δηλαδή μετάγγιση.

Το γέρικο Μπόξερ έχει τεμπελιάσει και σαν να έχει χαζέψει. Είναι χαρακτηριστικό της ράτσας ή κάτι σοβαρότερο;

γερικο ΜπόξερΌγκος του εγκεφάλου.

Συναντάται κυρίως στα ηλικιωμένα ζώα.
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον εντοπισμό του. Οι στατιστικές αποδείχνουν πως τα αρσενικά Μπόξερ προσβάλλονται περισσότερο από κάθε άλλο σκύλο.

Συμπτώματα: στην αρχή εκδηλώνεται μια χαύνωση, τεμπελιά, μετά εμφανίζονται ίλιγγοι, ασυνέπεια κινήσεων, μείωση της ευαισθησίας του δέρματος. Το κεφάλι του ζώου μπορεί να γέρνει προς τα πλάγια. Οι πρόοδοι της εγκεφαλικής χειρουργικής μπορεί ν’ ανοίξουν το δρόμο σε κάποια θεραπεία.

Ποιες είναι οι παθήσεις της μήτρας του σκύλου;

Πρώτα απ’ όλες οι μητρίτιδες. Μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες.

Συμπτώματα. Στην οξεία μητρίτιδα η θερμοκρασία ανεβαίνει και η κοιλιά πονάει. Στο αιδοίο εμφανίζεται ένα υγρό ασπριδερό ή με αίμα. Αυτή η μητρίτιδα εμφανίζεται συχνά μετά τον τοκετό και την έκτρωση.

Στη χρόνια μητρίτιδα τα υγρά εμφανίζονται περιοδικά και μπορεί να είναι άφθονα. Η κοιλιά φουσκώνει και χαμηλώνει. Το ζώο αδυνατίζει προοδευτικά και μπορεί να παρουσιάσει γαστρεντερικές διαταραχές, επειδή γλείφει το πύον που τρέχει από το αιδοίο.

Θεραπεία. Η χρόνια μητρίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Θα διευκολύνουμε το άδειασμα της μήτρας χορηγώντας συσπαστικά των λείων μυών. Μπορούμε επίσης να κάνουμε πλύσεις της μήτρας με γυναικολογικά διαλύματα (περγκαμανάτ, απαθήσεις τις μήτρας του σκύλουντιβιοτικά), που θα εισάγουμε με κλύσμα πλύσεων.

Η χρόνια μητρίτιδα απαιτεί σχεδόν πάντα χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο μπορούμε να επιχειρήσουμε μια φαρμακευτική θεραπεία, κάνοντας στο ζώο ενέσεις με εκχυλίσματα του πίσω λοβού της υπόφυσης, σε συνδυασμό με αντιβιοτικά, διουρητικά και γενικά τονωτικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχίτιδας στο σκύλο; Ποια η θεραπεία;

Διακρίνονται η οξεία και η χρόνια βρογχίτιδα του σκύλου.
Η πρώτη συχνά οφείλεται σε κρύωμα (πέσιμο στο νερό, ενώ κάνει κρύο), αλλά επίσης μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ιώδους αρρώστιας (αρρώστια του Καρέ, λοιμώδης ρινοαμυγδαλίτιδα). Η βρογχίτιδα απαιτεί τις φροντίδες του κτηνιάτρου.

Η χρόνια βρογχίτιδα συναντιέται κυρίως στους ηλικιωμένους σκύλους. Είναι μια πραγματική αναπηρία, που εξαντλεί το ζώο και συχνά συνοδεύεται από καρδιακές παθήσεις. Μπορεί να φέρει επιπλοκή σε πνευμονικό φύσημα.

Συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας: εμφανίζεται με τη μορφή τραχειοβρογχίτιδας και πολύ λίγο προσβάλλει τη γενική κατάσταση του οργανισμού. Συνοδεύεται από λίγο πυρετό (39,5 βαθμοί). Ο βήχας στην αρχή είναι ξηρός και μετά γβρογχίτιδα στο σκύλοίνεται υγρός. Είναι παροξυντικός και μερικές φορές επώδυνος, όταν πρόκειται για σημαντική φλεγμονή. Αυτή η τραχειοβρογχίτιδα μπορεί να σταματήσει μόνη της, αλλά τις περισσότερες φορές εξελίσσεται σε κανονική βρογχίτιδα και έπειτα σε τριχοειδή βρογχίτιδα. Στις δυο αυτές περιπτώσεις η θερμοκρασία ανεβαίνει. Ο σκύλος βήχει όλο και πιο υγρά και αποβάλλει από τη μύτη ένα κιτρινωπό ορώδες πύον. Η φύση του βήχα εξελίσσεται, γίνεται λιγότερο δυνατός, αλλά πιο συχνός και συνοδεύεται από δύσκολη αναπνοή. Αυτή η μορφή καταλήγει συνήθως στη βρογχοπνευμονία που είναι πολύ σοβαρή. Το ζώο εξαντλείται εντελώς, η αναπνοή γίνεται κοφτή και σφυριχτή. Στην ακρόαση διακρίνουμε ρόγχο και σφύριγμα . Πρόκειται για μια πραγματική διαπύηση των πνευμόνων, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Θεραπεία: στην απλή βρογχίτιδα ή την τραχειοβρογχίτιδα δίνουμε υπόθετα με βάση την ευκαλυπτόλη, την κάμφορα, αντιβηχικά σιρόπια (εφεδρίνη, βάμμα μπελαντόνας, κοντείνη ). Συχνά είναι ευεργετικό για το ζώο να του κάνουμε εντριβές με καταπλάσματα. Όταν η βρογχίτιδα εξελίσσεται σε βρογχοπνευμονία, πρέπει να δώσουμε αμέσως αντιβιοτικά σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως και σε κάθε άλλη αρρώστια που επιδρά στη γενική κατάσταση του οργανισμού, πρέπει να χορηγήσουμε βιταμίνες ( βιταμίνηC, βιταμίνη Β12 ) και καρδιοτονωτικά.

Συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας: με την παραμικρή αναπνευστική προσπάθεια το ζώο καταλαμβάνεται από ξηρό παροξυντικό βήχα, πολύ ηχηρό. Ανάμεσα στους παροξυσμούς του βήχα η ανάσα είναι κοφτή. Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται με το κρύο και την υγρασία.

Θεραπεία: πρέπει πρώτα απ’ όλα να χορηγήσουμε αντιβηχικά ( σιρόπι κοντείνης, βάμμα μπελαντόνας) και αποχρεμπτικά. Η γενική θεραπεία πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της καρδιάς, για να αντέξει την κυκλοφοριακή βρογχίτιδα του σκύλουανεπάρκεια στο επίπεδο των πνευμόνων ( καρδιοτονωτικά), και στην αποφυγή των φλεγμονών και της σκλήρυνσης των πνευμονικών αορτών (κορτιζόνη). Η χρόνια βρογχίτιδα μπορεί να καταλήξει σε πνευμονικό εμφύσημα και σε άσθμα. Στις δυο αυτές παθήσεις το ζώο έχει πολύ επίμονη αναπνοή, σφυριχτή, και η παραμικρή προσπάθεια μπορεί να του προκαλέσει πνιγμονή ή ασφυξία, που καταλήγει σε λιποθυμία με μελάνιασμα των βλεννογόνων. Το πνευμονικό εμφύσημα και το άσθμα θεραπεύονται σε αρσενικό και κορτιζόνη. Χρησιμοποιούνται επίσης και συχνά με επιτυχία τα παράγωγα της εφεδρίνης.

Όταν ο σκύλος μου βήχει δυνατά τι έχει; Τι πρέπει να κάνω να του περάσει;

Λαρυγγίτιδα

Μπορεί να επέλθει μόνη της ή να συνοδεύει μια φλεγμονή των πρώτων αναπνευστικών οδών.

ο σκυλος βήχειΣυμπτώματα: δυνατός ηχηρός βήχας στο σκύλο, πρώτα στεγνός και μετά υγρός.
Ο βήχας μπορεί να προέλθει με τη συμπίεση του λάρυγγα ή της τραχείας. Ο σκύλος βήχει τραβώντας το περιλαίμιο του. Πρέπει να εμποδίσετε την αρρώστια να προχωρήσει στους βρόγχους.

Θεραπεία: υπόθετα με βάση ευκαλυπτόλη, αντιβηχικό σιρόπι με βάση την κοντείνη, πλύσεις, παρακολούθηση της θερμοκρασίας.
Αν ο πυρετός ξεπεράσει τους 39,5 βαθμούς, χορηγήστε αντιβιοτικά ή σουλφαμίδες.

Όταν η σκυλίτσα μου δυσκολεύεται πολύ στη γέννα, τι λύση δίνει η κτηνιατρική;

Καισαρική τομή

Είναι μια εγχείρηση που γίνεται όταν τα μικρά δεν μπορούν να βγουν από τη μήτρα για ένα οποιοδήποτε λόγο τη στιγμή του τοκετού.
Η εγχείρηση αυτή απαιτεί το άνοιγμα της κοιλιάς του σκύλου και μετά της μήτρας. Βγάζουν τα κουτάβια, καθαρίζουν την κοιλότητα της μήτρας και μετά ράβουν τα τοιχώματα της καισαρική στο σκύλομήτρας και της κοιλιάς. Μια τέτοια επέμβαση μερικές φορές προκαλεί μετεγχειρητικό σοκ, αλλά η αναλογία των θανάτων είναι μικρή. Πρέπει να αφήσουμε το ζώο σε ηρεμία και να περιορίσουμε τις κινήσεις του τοποθετώντας το σε στενό δωμάτιο.
Είναι απαραίτητες οι μετεγχειρητικές φροντίδες: αντιτραυματικά, τονωτικά, αντιβιοτικά, επίδεσμοι. Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι μια μόλυνση που καταλήγει σε περιτονίτιδα.
Η κοιλιακή κήλη εμφανίζεται μόνο σε ταραγμένα ζώα.

Ο σκύλος μου σε ατύχημα έσπασε το πόδι του και τη σπονδυλική στήλη. Θα επανέλθει στη φυσική του κατάσταση;

Κατάγματα

Αν το κάταγμα είναι σε σκέλος, η διάγνωση του είναι εύκολη.
Το ζώο πονάει, το κόκκαλο κινείται αφύσικα, οι σπασμένες καταλήξεις του οστού τρίζουν.
Η διάγνωση των καταγμάτων της λεκάνης, της σπονδυλικής στήλης ή της ωμοπλάτης είναι δυσκολότερη. Στην περίπτωση κατάγματος καλύτερα είναι να κάνουμε ακτινογραφία. Η πρόγνωση του κατάγματος στη σπονδυλική στήλη ποικίλει ανάλογα με την έδρα του.

σκύλος με κατάγματαΤα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη του σκύλου είναι πολύ σοβαρά και μερικές φορές η καλύτερη λύση είναι η ευθανασία. Ποτέ μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε μόνος σας ένα κάταγμα ούτε και να κάνετε οποιαδήποτε μετακίνηση του σπασμένου σκέλους. Αρκεστείτε να ακινητοποιήσετε το πλήγωμα τμήμα σε ένα κύλινδρο ή με νάρθηκες.

Θεραπεία: η θεραπεία των καταγμάτων έχει κάνει μεγάλες προόδους. Βέβαια στα απλά κατάγματα γίνεται τοποθέτηση σε γύψο. Στα πιο πολύπλοκα κατάγματα, που παλιότερα καταδίκαζαν το ζώο, τώρα γίνεται χειρουργική επέμβαση, που ονομάζεται οστεοσύνθεση και συνίσταται στην εισαγωγή βιδών ή πλακών στο σπασμένο οστό.

Ο σκύλος μου κουτσαίνει δίχως να έχει χτυπήσει. Αν περιμένω θα του περάσει; Τι μπορώ να κάνω να ανακουφίσω τον πόνο του;

Μπορεί να έχει διάστρεμμα. Καλύτερα να πάτε σε κτηνίατρο να δείτε τι είναι.

Διαστρέμματα

Είναι σπασίματα ή τεντώματα των τενόντων των αρθρώσεων του σκύλου, που προκαλούνται από χτύπημα ή από βίαιο τέντωμα του σκέλους. Η άρθρωση ζεσταίνεται και πονάει και το ζώο κουτσαίνει έντονα.

σκύλος κουτσαίνειΘεραπεία: Μασάζ με εμβροχές (ίδιες με όσες χρησιμοποιούνται στην ιατρική για ανθρώπους), επίδεση για να περιοριστούν οι κινήσεις των αρθρώσεων, τοπικές ενέσεις, αναισθητικές ή κορτιζόνης.
Χορήγηση διάφορων αναλγητικών
. Το κούτσαμα που οφείλεται σε διάστρεμμα διαρκεί συνήθως πολύ καιρό (μια ή δυο βδομάδες). Μπορείτε να το συγκρίνετε με τη δική σας συμπεριφορά σε περίπτωση διαστρέμματος. Αν οι τένοντες των αρθρώσεων σπάσουν ή αφαιρεθούν, μπορούμε να έχουμε χρόνια χωλότητα, που μόνο με χειρουργική επέμβαση θεραπεύεται.

Ο σκύλος μου κάνει εμετό, πίνει πολύ νερό και δείχνει να πονάει η κοιλιά του. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Γαστρίτιδα

Είναι φλεγμονή του στομάχου.
Μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σοβαρής μολυσματικής αρρώστιας (τύφος, ουραιμία), αλλά μπορεί και να οφείλονται σε δυσπεψία ή σε πέψη ερεθιστικών τροφών.

σκύλος κάνει εμετόΣυμπτώματα: Είναι ο εμετός.
Τα πράγματα που εξεμούνται είναι είτε άπεπτες τροφές είτε ένας λευκός και γλοιώδης αφρός. Η κοιλιά πονάει στην ψηλάφηση και ο σκύλος θέλει να βρίσκει δροσερά μέρη να ξαπλώσει. Πίνει άφθονο νερό. Όταν ο εμετός έχει αίμα ή χρώμα καστανό πρόκειται για γαστρίτιδα από έλκος ή για πλήγωμα του στομαχιού από ξένο σώμα.

Θεραπεία: η πρώτη πρόληψη είναι να υποβάλλουμε το ζώο σε δίαιτα και μετά να του δώσουμε ηρεμιστικά του στομαχιού για να ηρεμίσουμε τους εμετούς. Τα θεραπευτικά του στομαχιού έχουν συνήθως σαν βάση το βισμούθιο, τη διτανθρακική σόδα, τη μπελαντόνα. Υπάρχουν προϊόντα σε μορφή ενδομυϊκών ενέσεων που κάνουν τους εμετούς να υποχωρήσουν γρήγορα.

Η επιληψία στο σκύλο είναι αθεράπευτη;

επιληψία στο σκύλοΕίναι μια χρόνια πάθηση, που μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα ή να εμφανιστεί μετά από προσβολές από την αρρώστια του Καρέ ή τη ρινοαμυγδαλίτιδα.
Ανάμεσα στις κρίσεις το ζώο μοιάζει υγιές.
Περιοδικά καταλαμβάνεται από τρόμο, ταραχή, τρεμούλες, μετά πέφτει καταγής, με τα μάτια γουρλωμένα και τεντώνεται σπασμωδικά αφρίζοντας. Η κρίση διαρκεί μερικά λεπτά, μετά το ζώο σηκώνεται και ξαναγίνεται κανονικό μέχρι την επόμενη κρίση.
Πρέπει να θεωρήσουμε πως η πάθηση αυτή είναι όπως και στον άνθρωπο πρακτικά αθεράπευτη, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να περιορίσουμε την έκταση των κρίσεων χορηγώντας αντιεπιληπτικά.

Σημείωση. Η μαζικές επιδρομές ασκαρίδων ή ψώρας στο αυτί, εξαιρετικά έντονες, μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις που μοιάζουν με επιληπτικές. Όταν τέτοιες κρίσεις προκληθούν στη διάρκεια λοιμώδους αρρώστιας, είναι συμπτώματα μηνιγγοεγεφαλίτιδας ή σοβαρής προσβολής του εγκεφάλου.

Βγάζει ο σκύλος μυρμηγκιές;

μυρμηγκιές στο σκύλοΜυρμηγκιές συναντάμε κυρίως στους γέρους σκύλους και είναι σχεδόν ίδιες με του ανθρώπου.
Η θεραπεία τους συνίσταται σε καυτηριασμό με θερμοκαυτήρα, χειρουργική αφαίρεση, καθώς και θεραπευτική αγωγή με μαγνήσιο ή με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

O ηλικιωμένος σκύλος μου δε βλέπει καλά και σκοντάφτει στα έπιπλα. Κινδυνεύει να τυφλωθεί;

Μάλλον έχει καταρράκτη.

οραση στο σκύλοΕίναι κυρίως πάθηση των ηλικιωμένων σκύλων. Πρόκειται για αδιαφανοποίηση του κρυσταλοειδή. Ο καταρράκτης μπορεί να επακολουθήσει τις λοιμώδεις αρρώστιες ή τις διαταραχές του μεταβολισμού (διαβήτης). Συνοδεύεται με προοδευτική μείωση της όρασης, που μπορεί να φτάσει ως την τύφλωση του σκύλου.
Η θεραπεία με φάρμακα είναι μάταιη.
Υπάρχει όμως χειρουργική θεραπεία. Είναι λεπτή εγχείρηση που δίνει ξανά στο ζώο την αντίληψη του φωτός, αλλά όχι και του σχήματος των αντικειμένων, γιατί το ζώο, αντίθετα με το εγχειρισμένο άνθρωπο, δεν μπορεί να φορέσει διορθωτικά γυαλιά.

Ποιες είναι οι γόνιμες μέρες της σκύλας;

Αντιστοιχούν στην ανάπτυξη, την ωρίμανση και την αιώρηση του ωού.
Εμφανίζονται 2 φορές το χρόνο και διαρκούν 2-3 βδομάδες. Στη θηλυκή τα πρώτα σημάδια γόνιμων μερών εκδηλώνονται σε ηλικία 7-12 μηνών, δηλαδή την εποχή της σεξουαλικής ωρίμανσης.

Ποια είναι τα σημάδια γόνιμων ημερών του σκύλου;

Τα εμφανή σημάδια είναι ένα φούσκωμα του αιδοίου και έκκριση ενός υγρού, που στην αρχή είναι βλεννώδες, μετά αιματοβαφές, σε όλη τη διάρκεια του οίστρου, και μετά ξανά βλεννώδες. Στο τέλος της περιόδου αυτής η θηλυκή είναι εκνευρισμένη, ερεθισμένη, μπορεί να εκδηλώσει τάσεις φυγής και αποφεύγει τα χάδια. Στη σκύλα οι γόνιμες μέρες είναι περισσότερες απ’ ότι στα άλλα κατοικίδια. Τις 6 πρώτες μέρες δεν αποζητάει το αρσενικό, μπορεί όμως να δεχτεί τη συνουσία.

Γόνιμες μέρες σκυλίτσαςΠοιες είναι οι γόνιμες μέρες;

Οι αληθινές γόνιμες μέρες αρχίζουν μετά την 6η μέρα και διαρκούν μέχρι τη 15η. Στην περίοδο αυτή συνήθως ή θηλυκή αποζητά το αρσενικό ή τουλάχιστον το δέχεται με ευχαρίστηση.
Η τέλεια γνώση αυτών των  εκδηλώσεων θα σας επιτρέψει να αποφύγετε άσκοπες απώλειες χρόνου και να αφήνετε τη σκύλα σας να συνουσιάζεται μόνο όταν θα είναι φυσιολογικά και φυσικά ικανή να γονιμοποιηθεί.

Ποιες μέρες γονιμοποιείται το ωάριο;

Η αιώρηση του ωαρίου πραγματοποιείται ανάμεσα στην 5η και 8η μέρα από την αρχή του οίστρου, και μόνο τότε η θηλυκή είναι γονιμοποιήσιμη.
Η παραγωγή 15 περίπου ωαρίων
στη διάρκεια της περιόδου αυτής μπορεί να προκαλέσει σε μερικές ελεύθερες φαινόμενα υπεργονιμοποίησης, δηλαδή γονιμοποίησης από πολλά αρσενικά. Πρέπει να επιτηρούμε μια σκύλα ράτσας αν έχει συνουσιαστεί με τον κατάλληλο επιβήτορα, για να αποφύγουμε τη γέννηση κουταβιών που δεν επιθυμούμε.
Μετά τη γονιμοποίηση οι γόνιμες μέρες σταματούν σε διάστημα 3-5 μερών. Αν ακολουθήσει κύηση οι γόνιμες μέρες μετά τον τοκετό επανέρχονται σε διάστημα 4 μηνών.

Τι μπορώ να κάνω αν επιθυμώ να διακοπεί η κύηση;

Αν η σκύλα συνουσιάστηκε και για ένα οποιοδήποτε λόγο δεν θέλετε να συνεχιστεί η κύηση μπορείτε να προκαλέσετε βίαιη διακοπή (έκτρωση), που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο 15 μέρες μετά την ανεπιθύμητη συνουσία. Καλό είναι να περιμένετε να τελειώσει η περίοδος πριν κάνετε στη σκύλα τις 3 ενέσεις οιστρογόνων που είναι απαραίτητες για να διακοπεί η κύηση.

Μπορώ να κάνω τεχνητή γονιμοποίηση στο σκύλο;

τεχνητή γονιμοποίηση στο σκύλοΕνώ συχνά εφαρμόζεται σ’ όλα τα κατοικίδια ζώα δεν έχει διαδοθεί στο σκύλο.
Ωστόσο μερικοί κτηνίατροι την εφαρμόζουν μετά από αίτηση των ιδιόκτητων.
Η τεχνητή γονιμοποίηση του σκύλου πραγματοποιείται με μια αποστειρωμένη σύριγγα με αρκετά μακριά κατάληξη, με την οποία αποθέτουμε στον τράχηλο της μήτρας το σπέρμα που έχουμε πάρει από έναν σκύλο ορισμένης ράτσας.
Αφού πάρουμε το σπέρμα από τον γεννήτορα, πρέπει να το διαλύσουμε και να το διατηρήσουμε.
Ένα συνηθισμένος τύπος διαλύματος αποτελείται από 20-40% κίτρινου αυγού, που το ενσωματώνουμε σε ένα διάλυμα 2,5% κιτρικού σόδας.
Εισάγουμε το σπέρμα κατά 1/10 η 1/15 και από αυτό το διάλυμα εγχέουμε δυο ή τρία κυβικά εκατοστά στον κόλπο της θηλυκής σκύλας.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το σπέρμα, πρέπει να το κάνουμε σε θερμοκρασία 40 βαθμών. Θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς το καταστρέφει.

Τι μπορώ να κάνω αν δηλητηριαστεί ο σκύλος μου;

φόλα σκύλοςΑν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος σας κατάπιε μια τοξική ουσία που βρισκόταν σε συγκεκριμένη συσκευασία, τότε διαβάστε το κουτί να δείτε τις οδηγίες. Αν δεν υπάρχουν οδηγίες για δηλητηρίαση,

1) Προκαλέστε στο σκύλο εμετό εκτός αν κατάπιε κάτι διαβρωτικό όπως αλκάλι ή ισχυρό οξύ.
Για να προκαλέσετε εμετό τρίψτε λίγο μαγειρικό αλάτι στη βάση της γλώσσας του. Όταν ο σκύλος κάνει εμετό, δώστε του να πιεί γάλα. Αν όμως έχει χάσει τις αισθήσεις του μην προκαλέσετε εμετό. Μπορεί να πνιγεί.

Πιο είναι το επόμενο βήμα μου;

2) Όσο πιο γρήγορα πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο. Ο χρόνος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καθοριστικός παράγοντας ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα δηλητηρίασης, σε ένα σκύλο;

1) Διέγερση ή κατάπτωση
2) Διάρροια
3) Έμετος
4) Σπασμοί
5) Σιαλόρροια
6) Πόνους στην κοιλιά

Τι πρέπει να προσέχω για να μην έρθει σε επαφή με δηλητηριώδεις ουσίες;

Τα απορρυπαντικά, τα ποντικοφάρμακα, τα φάρμακα, τα φυτά του σπιτιού κ. λ. π.

Τι είναι ο «τύφος» των σκύλων;

Ο τύφος είναι μια μεταδοτική ασθένεια από τις πιο συχνές. Μπορεί να προκληθεί από δυο είδη των, τον ιό παρβό και τον ιό κορόνα. Η ονομασία τύφος είναι λαθεμένη, αφού αυτή η ασθένεια δεν έχει καμιά σχέση με τον ανθρώπινο τύφο, που προκαλείται από το μικρόβιο σαλμονέλα. Η σωστή ονομασία είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα.

Ο «τύφος» των σκύλων δε μεταδίδεται στον άνθρωπο  αλλά μόνο από σκύλο σε σκύλο. Ο ιός πάρβο είναι πολύ ανθεκτικός στις συνήθεις συνθήκες του περιβάλλοντος και ο σκύλος μολύνεται όταν πάρει τον ιό μέσα στο στόμα του. Αυτό μπορεί να γίνει ή άμεση επαφή με το μολυσμένο σκύλο ή με τα κόπρανα μολυσμένου σκύλου. Επίσης, τοζώο μπορεί να μολυνθεί αν μυρίσει κάποιον χώρο

τύφος κουτάβι

 στον οποίο υπήρχαν, έστω και πριν από μήνες, κόπρανα ή διάρροια άλλου μολυσμένου σκυλιού.

Πως θα καταλάβω ότι ο σκύλος μου πάσχει από την ασθένεια του τύφου;

Ο τύφος εκδηλώνεται με επίμονους εμετούς, πού δε σταματούν εύκολα, με κατάπτωση του σκύλου, ανορεξία και αιματηρή διάρροια. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί γρήγορα και κατάλληλα από τον κτηνίατρο μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Ο κτηνίατρος θα χορηγήσει στο ζώο εντατική θεραπεία με ορούς και διάφορα φάρμακα.

Υπάρχει πρόληψη;

Η πρόληψη του τύφου γίνεται με τον εμβολιασμό του σκύλου με τα αντίστοιχα εμβόλια του ιού πάρβο και κορόνα σε μικρή ηλικία 2 μηνών, ο οποίος επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Τι μπορώ να κάνω να μην μολυνθούν τα άλλα σκυλιά μου απο τον τύφο;

Απολυμάνετε με ειδικό απολυμαντικό(κατά του τύφου) το χώρο σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.

Πως θα καταλάβω ότι η σκυλίτσα μου είναι στις μέρες της για να ζευγαρώσει;

ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες του σκύλουΠρώτα θα δείτε πρησμένο το αιδοίο της. Για αυτό το σκοπό επειδή η σκυλίτσα δεν έχει τα γεννητικά της όργανα σε κοινή θέα, θα χρειαστεί να κάνετε τη σχετική έρευνα σηκώνοντας την ουρά της.
Εκείνο που θα σας υποψιάσει είναι όταν δείτε ξαφνικά σταγόνες αίμα στο δάπεδο στου σπιτιού. Αν αυτό το αίμα δεν προέρχεται από κόψιμο, τότε είναι λογικό να αναρωτηθείτε μήπως το ζώο έχει περίοδο. Αν το αιδοίο της είναι πρησμένο και ματωμένο, τότε είναι πολύ πιθανό ότι βρίσκεται στην περίοδο του πρόοιστρου, όπως ονομάζεται επιστημονικά. Αυτή την περίοδο το ζώο είναι υπερκινητικό, προσελκύει πλήθος αρσενικών σκύλων, που πιθανά θα δαγκώνουν ο ένας τον άλλο για χατίρι της αλλά εκείνη αρνείται την επαφή. Ο λόγος δεν είναι ότι είναι ιδιότροπη, αλλά η ορμονική κατάσταση δεν της το επιτρέπει ακόμα.
Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει γύρω στις 9 μέρες, ανάλογα και την ιδιοσυγκρασία του ζώου. Αμέσως μετά αρχίζει η φάση του οίστρου στην οποία το αίμα σταματά πλέον να στάζει και το αιδοίο της εξακολουθεί να είναι πρησμένο, και επιτέλους επιτρέπει στο αρσενικό να εκπληρώσει το πολυπόθητ … καθήκον του.
Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει όσο και η φάση του προοίστρου. Συνολικά η φάση και του προοίστρου και του οίστρου μαζί διαρκούν κατά μέσο όρο γύρω στις 3 εβδομάδες. Αν δεν βρεθεί πρόθυμος ή εύκαιρος ερωτικός σύντροφος για τη νύφη, τότε περνά σταδιακά στην επόμενη φάση του κύκλου της στο μέτοιστρο και κατόπιν στον άνοιστρο, ηρεμεί ψυχολογικά και περιμένει την ολοκλήρωση της σε επόμενη ευκαιρία!

Πότε πρέπει να ζευγαρώσει η σκυλίτσα μου για πρώτη και πότε για τελευταία φορά;

Δεν πρέπει να βιαστείτε και να επιδιώξετε να τη ζευγαρώσετε την πρώτη φορά που θα ζητήσει, δηλαδή γύρω στους 7 -9 μήνες, ανάλογα με τη ράτσα της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σκυλίτσα σας θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και θα μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα στις επιβαρύνσεις της εγκυμοσύνης του τοκετού και της ευθύνης του να… μεγαλώνεις κουτάβια!

ποτε να ζευγαρωσω το σκύλοΣτα επόμενα χρόνια, αν στο μεταξύ δε στειρώσετε τη σκυλίτσα, θα μπορείτε πότε – πότε να την αφήνετε να ζευγαρώνει, αν και όχι κάθε φορά που ζητά. Στην Αγγλία υπάρχει αυστηρός νόμος για όσους επιδιώκουν να μετατρέψουν τα σκυλιά τους σε… μηχανές παραγωγής κουταβιών για καθαρά οικονομικούς λόγους. Στην αναπαραγωγή δηλαδή και εμπορία καθαρόαιμων κουταβιών.

Όταν η σκυλίτσα φθάσει σε ηλικία 7 ή 8 ετών, τότε θα πρέπει να είστε προσεκτικός και επιφυλακτικός στο ζήτημα του ζευγαρώματος της. Αν θέλετε να συνεχίσει να φέρνει στον κόσμο κουτάβια, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Αυτός, αφού πρώτα την εξετάσει, θα σας πει κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει να μένει έγκυος, χωρίς αυτό να επιβαρύνει την υγεία της. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν γεννήσει και σε ηλικία 10 ή 12 ετών, αλλά κάτι τέτοιο είναι μάλλον παρακινδυνευμένο.

Πόσες μέρες διαρκεί η εγκυμοσύνη της σκύλας;

Εγκυος σκύλοςΗ εγκυμοσύνη του σκύλου διαρκεί συνήθως γύρω στις 63 μέρες, αν και δεν είναι υποχρεωτικό να συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις.
Υπάρχουν κουτάβια που γεννήθηκαν μετά από εγκυμοσύνη 58 ημερών.
Αν τα κουτάβια γεννηθούν πριν τις 58 ημέρες δεν είναι βιώσιμα.
Από την άλλη μεριά υπάρχουν και περιπτώσεις υπερημερίας. Συνήθως στις 65 ημέρες το πολύ, είναι απαραίτητο να καλείται ο κτηνίατρος για να επιβλέψει την εγκυμοσύνη στο σκύλο μας.

Ποιες ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν από το σκύλο στον άνθρωπο;

ασθένειες μεταξύ σκύλου και ανθρώπου1) Η λύσσα και ο τέτανος μετά από δάγκωμα αν δεν είναι το σκυλί εμβολιασμένο. Ίσως ο γιατρός σας συστήσει να κάνετε αντιτετανικό ορό.

2) Σαλμονέλωση, αν το ζώο σας τρώει ωμές τροφές και κρέας. Αυτός ο κίνδυνος παύει να υπάρχει αν τρώει μαγειρεμένο κρέας.

3) Σκουλήκια (ασκαρίδες), που έχει στο έντερο του και όταν ενεργηθεί σε πάρκο τα αυγά τους είναι ανθεκτικά ακόμα και για 2 χρόνια.  Εσείς καλό είναι να κάνετε  αποπαρασιτισμό στο σκύλο σας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το παιδί σας που παίζει στο πάρκο δεν κινδυνεύει από τα αυγά άλλων σκύλων.

Στη νέα Ζηλανδία, ο αποπαρασιτισμός στα σκυλιά από τα σκουλήκια του εντέρου, είναι υποχρεωτικός. 

Τι προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν κατά τη γέννα του σκύλου;

προβλήματα στη γέννα του σκύλουΗ γέννα της σκυλίτσας συνήθως γίνεται χωρίς δυσκολία, αλλά αυτό ποικίλει ανάλογα με τη ράτσα.

1) Στην περίπτωση σκυλιών με φαρδύ κεφάλι, όπως είναι ας πούμε τα Μπουλντόγκ, τα κουτάβια μπορεί να «φρακάρουν καθ’ οδόν». Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει καισαρική τομή στο σκύλο. Είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η ζωή της σκυλίτσας, όταν η πρόοδος του φυσιολογικού τοκετού.

2) Μια άλλη περίπτωση δυστοκίας, δηλαδή δυσκολίας στη γέννα, είναι όταν η σκυλίτσα είχε παλιά κάταγματα στην πύελο (λεκάνη) και τα κόκαλα έδεσαν στραβά. Τότε η δίοδος από την οποία περνούν τα κουτάβια για να γεννηθούν είναι στενή με αποτέλεσμα την παραμονή τους μέσα στο σώμα της σκυλίτσας.

3) Ακόμα υπάρχει η περίπτωση κάποιο κουτάβι να μη βγαίνει κανονικά, δηλαδή με τα μπροστινά πόδια και το κεφάλι, αλλά με τα πισινά πόδια. Αυτή η θέση εξόδου συχνά σταματά τον τοκετό, καθώς το κουτάβι αδυνατεί να βγει έξω.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να στειρώσω τη σκυλίτσα μου;

στερωση σκύλουΑν το έχετε πάρει απόφαση, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην τακτοποίηση των πρακτικών λεπτομερειών με τον κτηνίατρο που θα κάνει τη στείρωση στο σκύλο σας, όταν το ζώο θα γίνει περίπου 6 μηνών. Μάλιστα, τόσο νωρίς, πριν καν ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το ερωτικό της ένστικτο.
Αυτό φυσικά σημαίνει ότι δε θα μπορέσει να κάνει ποτέ της κουτάβια.
Αν σκεφτείτε ότι θα ήταν καλύτερο να μη στερήσετε από τη σκυλίτσα σας, έστω και για μια φορά, τη χαρά της μητρότητας, μπορείτε κάλλιστα να το αναβάλλετε για αργότερα. 

Ο σκύλος μου έχει μόνο έναν όρχι. Μπορεί να έχει κάποια επίπτωση στην υγεία του;

σκυλος με ένα όρχιΤα σκυλιά φυσιολογικά έχουν δυο όρχεις. Πάντως, αν ένας σκύλος έχει μόνο ένα όρχι, εξακολουθεί να μπορεί να γίνει πατέρας. Οπωσδήποτε, όμως, δε θα μπορεί να συμμετέχει σε εκθέσεις σκύλων. Αυτός είναι ο τρόπος που τον τιμωρούν οι άνθρωποι για την αναπηρία του. Οι όρχεις αναπτύσσονται μέσα στην κοιλιά του σκύλου και όταν αυτός γίνει έφηβος, κατεβαίνουν και εγκαθίστανται μέσα στο όσχεο. Σε εκείνο το περιβάλλον, του σώματος, η θερμοκρασία είναι λίγο ανεμπόδιστα η παραγωγή του σπέρματος.  Κάποιες φορές, ωστόσο, ένας όρχις δεν καταφέρνει να κατέβει μέχρι το τελικό σημείο της εγκατάστασης του και παραμένει μέσα στην κοιλιά του σκύλου. Τότε λέμε ότι το ζώο αυτό παρουσιάζει κρυψορχία. Αν ένα κουτάβι γίνει 6 μηνών δεν έχει και τους δυο όρχεις μέσα στη σακούλα του, τότε είναι κρυπτόρχις. Μια ενδιαφέρουσα εξαίρεση στον κανόνα είναι ο ελέφαντας. Αυτό το ζώο έχει μέσα στην κοιλιά του τους όρχεις. Το ίδιο ισχύει και για τον κόκορα.

Μερικές φορές οι όρχεις δε βρίσκονται μέσα στην κοιλιά αλλά στα μισά της διαδρομής προς τη σακούλα. Τότε υπάρχει η περίπτωση να παρουσιάσει ένα είδους καρκίνου ο σκύλος, τον καρκίνο των κυττάρων του Σερτόλι. Για αυτό το λόγο οι κτηνίατροι σε περιπτώσεις κρυψορχίας συνιστούν προληπτική χειρουργική επέμβαση, για να αφαιρεθεί ο όρχις που παρέμεινε μέσα στην κοιλιά, και έτσι να μηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Αρκετές φορές η κρυψορχία θεωρείται κληρονομική πάθηση και τα ζώα αυτά καλό είναι να αποκλείονται από την αναπαραγωγή για να μη διαιωνίζεται το ελάττωμα τους.

Ο σκύλος μου τελευταία ξύνεται πολύ. Τι συμβαίνει;

Πο σκυλος μου ξύνεται εντοναριν κάποια χρόνια, το πρώτο που σκεφτόταν κάποιος όταν έβλεπε ένα σκύλο να ξύνεται ήταν ότι πάσχει από ψώρα. Το ξύσιμο, δε σημαίνει υποχρεωτικά ότι πάσχει από αυτήν την ασθένεια. Τα τελευταία χρόνια η κτηνιατρική επιστήμη έχει αναπτυχθεί αρκετά στον τομέα της δερματολογίας των μικρών ζώων και στο εξωτερικό υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι ασθένειες του δέρματος που προκαλούν κνησμό (ξύσιμο) στο σκύλο είναι αρκετές και όχι μόνο η ψώρα.

Μια συχνή αιτία του προβλήματος είναι τα διάφορα παράσιτα του δέρματος, όπως οι ψύλλοι. Τα ζωύφια αυτά ζουν απομυζώντας το αίμα του σκύλου, στο δέρμα του οποίου συνηθίζουν να κάνουν τις βόλτες τους, χωρίς ωστόσο να εγκαθίστανται εκεί μόνιμα. Απομυζώντας το αίμα του σκύλου ερεθίζουν το δέρμα του άτυχου ζώου με το σάλιο τους και δημιουργούν μια τοπική αλλεργική αντίδραση. Η μόνη επιλογή που έχει ο σκύλος για να ανακουφιστεί από τον έντονο ερεθισμό, είναι να ξυστεί με τα νύχια του, πράγμα που το κάνει συχνά όσο καλύτερα μπορεί. Το αποτέλεσμα είναι στιγμιαία ανακούφιση και γρατζουνιές στο δέρμα οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να μολυνθούν, οπότε προκαλείται η λεγόμενη πυώδης δερματίτιδα του σκύλου. Εκείνο που απαιτείται είναι μια καλή κτηνιατρική θεραπεία και η απαλλαγή του σκύλου, αλλά και του σπιτιού, από τους ενοχλητικούς ψύλλους. Η διάγνωση καλό είναι να γίνεται από τον κτηνίατρο με απαραίτητες εξετάσεις (π. χ. ξέσμα ή μικροβιολογική καλλιέργεια) για να χορηγηθεί η ανάλογη θεραπεία.

Μπορώ να δίνω στο σκύλο μου ωμό κρέας ή πρέπει να το μαγειρεύω πρώτα;

σκυλος τρωει αψητο κρέαςΟ σκύλος δεν επιτρέπεται να τρώει ωμό κρέας, δηλαδή άψητο ή χωρίς να έχει προηγουμένως βραστεί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί από το μικρόβιο της σαλμονέλας και από το λεγόμενο τοξόπλασμα. Επειδή τα κοτόπουλα προσβάλλονται συχνά από σαλμονέλωση, δηλαδή την ασθένεια που προκαλεί η σαλμονέλα, υπάρχει πιθανότητα τρώγοντας ο σκύλος σας άψητο κοτόπουλο, ή έστω ένα κομμάτι του, να προσβληθεί από την ασθένεια. Αυτή η πιθανότητα αυξάνει στα χωριά όπου οι οικόσιτες κότες και το κρέας τους δεν ελέγχονται υγειονομικά. Αν ο σκύλος έχει μάθει να τρώει μαγειρεμένο φαγητό και κάποια φορά φάει ωμό κρέας, θα ανακατευτεί το στομάχι του.
Δεν γίνεται επιθετικός όπως κακώς πιστεύουν κάποιοι.

Καλή λύση αν προτιμάτε να μαγειρεύετε εσείς για το σκύλο σας, για εξοικονόμηση χρόνου, είναι να φτιάχνετε μεγάλες ποσότητες και να καταψύχετε το κρέας σε πλαστικές σακούλες και να αποψύχετε μόνο τη μερίδα που χρειάζεστε.

Με ποιό τρόπο φλερτάρουν μεταξύ τους δυο σκυλιά;

Φλερτάρουν μονάχα όταν το επιτρέπει η θηλυκιά.
Άσχετα με τη διάθεση του αρσενικού σκύλου, η σκυλίτσα για ορμονικούς λόγους ανέχεται το φλερτάρισμα μόνο δυο εβδομάδες το χρόνο. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι τα σκυλιά περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους σε …αυστηρή αγαμία. Βέβαια δεν είναι μονογαμικά ζώα, αντίθετα.
Μια σκυλίτσα μπορεί να έχει προτίμηση σε ένα σκύλο αλλά δε θα ζηλέψει αν εκείνος δείξει ταυτόχρονα το σκυλος και φλέρτενδιαφέρον του και στη γειτόνισσα της.
Όταν ένας ή περισσότεροι αρσενικοί σκύλοι αντιληφθούν ότι μια θηλυκιά της γειτονιάς είναι διαθέσιμη για… έρωτες, θα σπεύσουν γρήγορα κάτω από το παράθυρο της μαλώνοντας μεταξύ τους για την … πρωτοκαθεδρία. Αν εκείνη θέλει, δηλαδή είναι σε κατάλληλη φάση του κύκλου της και εγκρίνει τον εραστή, τότε θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει.
Αφού σταθεί ακίνητη, τη στιγμή που εκείνος τρίβει τη μουσούδα του επάνω της εξεταστικά και ερωτικά, θα τον προσκαλέσει τραβώντας την ουρά της σε μια μεριά, για να του κάνει χώρο και να του αποκαλύψει τα σημεία της που συνήθως κρατά απροσπέλαστα και κρυμμένα. Ταυτόχρονα, αν ο αρσενικός δυσκολευτεί να επιτελέσει το … καθήκον του λόγω αστοχίας, θα τον βοηθήσει όλο προθυμία κινούμενη προσεκτικά δεξιά- αριστερά ή λίγο πάνω- κάτω μέχρι να τα επιτευχθεί το ποθούμενο. Μερικές φορές ο αρσενικός εκδηλώνει  το ερωτικό του πάθος δαγκώνοντας ελαφρά το δέρμα του λαιμού της θηλυκιάς. Ωστόσο, υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να απορριφθεί ο.. γαμπρός σαν ακατάλληλος.
Αυτή δυστυχώς είναι μια κοινή μοίρα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Η διαφορά είναι ότι στα σκυλιά η απόρριψη δε θα δημιουργήσει ποτέ ψυχικό τραύμα, αφού τόσο ο απορριφθείς όσο και η απορρίπτουσα θα προχωρήσουν αμέσως σε ανεύρεση άλλου ερωτικού συντρόφου.

Κατά το ζευγάρωμα, τα σκυλιά πρέπει οπωσδήποτε να «κολλήσουν» για να μπορέσει το θηλυκό να συλλάβει;

ζευγαρωμα του σκύλουΌχι, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, όπως δεν είναι και για τον άνθρωπο!
Το «κόλλημα» γίνεται όταν το αρσενικό σκυλί έχει βάλει το πέος του μέσα στον κόλπο της σκυλίτσας κατά τη στιγμή του ζευγαρώματος.
Η άκρη του πέους διογκώνεται με αίμα και η στύση του είναι έντονη, αφού υποστηρίζεται και από ένα κοκαλάκι –το λεγόμενο πεϊκό οστό που βρίσκεται στο πέος. Έτσι, είναι αδύνατη η αποκόλληση των δυο ζώων, πριν περάσει λίγη ώρα.
Η εκσπερμάτωση γίνεται συνήθως στα πρώτα ένα δυο λεπτά από την είσοδο του πέους. Αυτό οι άνθρωποι θα το ονόμαζαν πρόωρη εκσπερμάτωση και θα οδηγούσε σε υστερία την ερωτική τους σύντροφο. Ωστόσο, για τα σκυλιά είναι κάτι το φυσιολογικό. Τα ζώα αποκολλούνται φυσιολογικά μετά από 15- 20 λεπτά. Εφόσον το σπέρμα του σκύλου έχει τοποθετηθεί στο πρόσθιο τμήμα του κόλπου και η σκυλίτσα είναι ικανή για αναπαραγωγή, τότε η πιθανότητα να μείνει έγκυος και να γεννήσει κουτάβια σε δυο περίπου μήνες είναι πράγματι μεγάλη.
Με λίγα λόγια, ακόμη και ένα «χαλαρό κόλλημα» μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εγκυμοσύνη και τον τοκετό στη σκύλα σας.

Κάθε πότε πρέπει να χτενίζω το σκύλο μου;

χτένισμα σκύλουΑυτό εξαρτάται από το πόσο μακρύ είναι το τρίχωμα του.
Τα μακρύτριχα σκυλιά έχουν ανάγκη συχνής περιποίησης.
Ένα oλιγόλεπτο χτένισμα μια φορά τη μέρα ή μέρα παρά μέρα είναι ότι χρειάζεται ένα μακρύτριχο σκυλί.
Αν το κάνετε από μικρή ηλικία συνηθίζει το σκυλί ενώ αν το κάνετε σε μεγάλη ηλικία μπορεί να πονέσει και να προσπαθήσει  να σας δαγκώσει ειδικά αν έχει μπερδεμένο τρίχωμα.
Είναι αντανακλαστική κίνηση στον πόνο, μην το πάρετε προσωπικά!

Κάθε πότε πρέπει να κόβω τα νύχια του σκυλιού;

κόψιμο νυχιών σκύλουΑν το σκυλί σας ζει σε αυλή ή σε κτήμα, δε θα χρειαστεί να ασχοληθείτε ιδιαίτερα με αυτό το ζήτημα.
Τα νύχια ενός τέτοιου σκυλιού «φαγώνονται» αρκετά από την τριβή τους σε πέτρες και γενικά στο σκληρό έδαφος. Αντίθετα, τα σκυλιά που ζουν μέσα σε διαμέρισμα δεν έχουν αυτή την ευκαιρία με αποτέλεσμα τα νύχια τους να μεγαλώνουν ταχύτατα.
Μια άλλη περίπτωση, παθολογική όμως, στην οποία τα νύχια του ζώου μεγαλώνουν υπερβολικά γρήγορα, είναι όταν το σκυλί πάσχει από λεϊσμανίαση.

Το κόψιμο των νυχιών μπορείτε να το κάνετε με τον ειδικό νυχοκόπτη για σκύλους.

Κάθε πότε να κάνω μπάνιο στο σκύλο μου; Με τι να τον πλένω;

Μπάνιο σκύλοςΑν έχει πιτσιλιστεί ο σκύλος σας από κάποιο περαστικό αυτοκίνητο, εννοείτε και πρέπει να μην περιμένετε τη συγκεκριμένη μέρα που τον πλένετε αλλά να τον πλύνετε αμέσως.

Υπάρχουν σκυλιά που έχουν ανάγκη από συχνό μπάνιο και άλλα από πιο αραιό χρονικά. Σε ράτσες, όπως η σπάνια ράτσα «κινέζικο σκυλί με λοφίο»(Chinese crested), που δεν έχει καθόλου τρίχωμα στο δέρμα δε εξαίρεση το τσουλούφι στο κεφάλι, το συχνό μπάνιο δεν ωφελεί, αντίθετα βλάπτει. Το συχνό μπάνιο στο σκύλο έχει άσχημη επίδραση στο τρίχωμα και στο δέρμα του διότι αφαιρεί τα λιπαρά στοιχεία. Το χειμώνα πρέπει να είστε πιο συντηρητικοί στο θέμα του μπάνιου, η συχνότητα του οποίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν ζει έξω ή μέσα για να μην κρυώσει. Αν ζει μέσα στο σπίτι και είναι σχετικά καθαρό,  τότε το χειμώνα επαρκεί ένα μπάνιο μια φορά τους δύο μήνες.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι  μπορείτε να το πλένετε μια φορά κάθε δέκα μέρες ή μία φορά το μήνα.

Το μπάνια γίνεται με διάφορα σαμπουάν που μπορείτε να προμηθευτείτε. Υπάρχουν και διάφορα φαρμακευτικά σαμπουάν που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πλύσεις σε παθήσεις δέρματος. Η χρήση τους γίνεται σύμφωνα με οδηγίες κτηνιάτρου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μετά το μπάνιο, το σκυλί πρέπει να ξεπλένεται με άφθονο νερό, ώστε να μην μένει επάνω του ίχνος από το σαμπουάν. Αν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί κάποιος μικροερεθισμός στο δέρμα του και να παρουσιάσει πιτυρίδα.   

Η υγρή μύτη στο σκύλο είναι δείγμα υγείας;

υγρή μύτη σκύλουΣε γενικές γραμμές πράγματι ένα υγιές σκυλί έχει υγρή μύτη.
Αυτό οφείλεται στο υγρό που παράγεται από τους εσωτερικούς ρινικούς αδένες και το βοηθά να παγιδεύει μόρια διαφόρων οσμών που προχωρούν μέχρι το βάθος της μύτης, για να αναλυθούν στη συνέχεια από τον οσφρητικό βολβό του εγκεφάλου.
Από την άλλη, ένα σκυλί που κοιμάται έχει κάπως ξερή μύτη. Ο άνθρωπος δε θα μπορούσε να καταφέρει ποτέ ένα κατόρθωμα. Εκτός όμως από το σκυλί το ίδιο καταφέρνουν θαυμάσια και οι αγελάδες. Μια ξερή σκυλίσια μύτη μπορεί να είναι και ένδειξη αφυδάτωσης. Σε μια τέτοια περίπτωση ο οργανισμός του ζώου αποσύρει υγρά από την περιφέρεια του σώματος, για να ενισχύσει την κυκλοφορία και την πίεση του σώματος. Ελαττώνεται επίσης και η ποσότητα των ούρων του ζώου.
Μια άλλη περίπτωση όπου η μύτη είναι όταν ο σκύλος έχει πυρετό, όταν κάθεται σε ζεστό σημείο ή έχει περάσει μικρός μόρβα.

Η στείρωση θα παχύνει τη σκυλίτσα μου;

στειρωμένος σκύλος

Ο σεξουαλικός κύκλος της σκυλίτσας είναι μια διεργασία που καταναλώνει ενέργεια.
Έτσι, όταν το ζώο στειρωθεί, δε δαπανά ενέργεια σε αυτόν τον τομέα. Φυσικά πρέπει να ελαττωθεί και η ποσότητα του φαγητού της.
Αν δεν προσέξετε τις θερμίδες που παίρνει με τη διατροφή, τότε η στείρωση θα παχύνει σίγουρα τη σκύλα σας, με όλες τις πιθανές επιβαρύνσεις στην υγεία της.

Μετά τη στείρωση και για αρκετούς μήνες κατόπιν θα χρειαστεί να παρακολουθείτε  στενά το θέμα της διατροφής του ζώου σας. Ελαττώστε την πρόσληψη θερμίδων κατά ένα ποσοστό 10 % αμέσως μετά τη στείρωση.

Η σκυλίτσα μου μπορεί να ζευγαρώσει σε μια περίοδο με περισσότερους από έναν αρσενικούς και να γεννήσει κουτάβια από αυτούς από την ίδια γέννα;

ζευγάρωμα σκύλαςΣίγουρα μπορεί να το κάνει.
Έχει την ευκαιρία μόνο 2-3 εβδομάδες το χρόνο να εκφράσει τον ερωτισμό της. Όταν βρίσκεται σε περίοδο οίστρου αρκετά ωάρια έχουν ωριμάσει στη μήτρα μπορούν κατερχόμενα να γονιμοποιηθούν από τα σπερματοζωάρια διαφόρων σκύλων.
Το αποτέλεσμα θα είναι ότι η σκυλίτσα σας θα μείνει έγκυος από περισσότερους του ενός σκύλους και φυσικά θα γεννήσει και αντίστοιχα κουτάβια, όμως πάντα με τους νόμους της γενετικής.
Αν έχετε θηλυκό σκυλί συγκεκριμένης ράτσας, προσέξτε να μη ζευγαρώσει με όλα τα σκυλιά της γειτονιάς, γιατί στη γέννα θα σας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη!

Είναι σωστό να κοιμάμαι με το κουτάβι στο κρεβάτι μου;

κοιμάμαι μαζί με το σκύλοΑρνητικά:

1) Το κουτάβι θα μεγαλώσει και ίσως να μην χωράτε.

2) Ένα κουτάβι μαθαίνει να κάνει την ανάγκη του στο χώρο που πρέπει. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η εκπαίδευση ίσως λερώσει το κρεβάτι και εσάς τη νύχτα.

3) Το κουτάβι σας μπορεί να έχει ψύλλους και να σας κολλήσει.

4) Το κρεβάτι σας θα αποκτήσει τη χαρακτηριστική μυρωδιά των σκύλων.

5) Αν το κάνετε για λίγο μόνο καιρό μέχρι να περάσει τις δυσκολίες προσαρμογής, θα είναι πολύ δύσκολο να πείσετε το σκύλο αργότερα ότι πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο το δικό του κρεβάτι. Είναι προτιμότερο να βάλετε μπουκάλι με χλιαρό νερό ή θερμοφόρα στο κρεβάτι του να το κρατήσει ζεστό και έτσι θα δεχθεί τους κανόνες που εσείς θέτετε. Ότι επιτρέψεις μια φορά στο σκύλο είναι σαν να το επιτρέπεις πάντα.

Είναι αλήθεια ότι τα μικρόσωμα σκυλιά ζουν σχετικά περισσότερο από τα μεγαλόσωμα;

μικρόσωμος σκύλος ζει πιο πολλά χρόνιαΝαι είναι αλήθεια.
Μάλλον η αιτία σχετίζεται με το ρυθμό διεργασιών του μεταβολισμού, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου.
Τα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου, οι Μολοσσοί, και τα Ιρλανδικά Γουλφχάουντ ζουν περίπου 8 με 9 χρόνια κατά μέσο όρο.
Αντίθετα τα πολύ μικρόσωμα Κανίς και τα Τσιουάουα υπερβαίνουν το μέσο όρο ζωής ενός σκύλου και ανάλογα με την περιποίηση μπορεί να φτάσουν μέχρι 17 ή 18 ετών.

Γιατί ο σκύλος μου τρώει τα χόρτα;

Είναι μια φυσιολογική συνήθεια τους.

1) Όταν θέλουν να κάνουν εμετό γιατί νιώθουν ερεθισμό στο στομάχι, τρώνε χόρτα. Το χόρτο όταν φθάνει στο στομάχι, αναγκάζει το σκυλί να κάνει εμετό ώστε να ξαλαφρώσει. Τα κουτάβια τρώγοντας χόρτο βγάζουν μερικές φορές με τον εμετό τους σκουλήκια (ασκαρίδες) και αυτός είναι ένας τρόπος για να απαλλαγούν από αυτά. Αυτός είναι ο… σκύλος τρώει χόρτασκυλίσιος τρόπος.
Ο ανθρώπινος είναι να δώσετε κάποιο αντιπαρασιτικό χάπι ή σιρόπι για σκουλήκια. Εκείνο που πρέπει να προσέξετε, αν ο σκύλος σας τρώει χόρτα, είναι να μην έχουν ψεκαστεί με διάφορα φυτοφάρμακα. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ο σκύλος σας τα καταπιεί, τότε υπάρχει κίνδυνος να δηλητηριαστεί.

2) Τρώει το σκυλί χόρτα γιατί ίσως νιώθει την ανάγκη που έχει ο οργανισμός του να προστεθούν φυτικές ίνες στο γεύμα του και το στομάχι του. Έτσι προστίθεται όγκος στο περιεχόμενο των εντέρων και βοηθά στην αποβολή του με τη μορφή κοπράνων.

3) Τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα ζώα που απολαμβάνουν το κρέας, αλλά δεν εξαρτάται η διατροφή τους απόλυτα από αυτό, όπως οι γάτες. Λίγο χόρτο ή κάποιες φυτικές τροφές δίνουν ποικιλία στην οποία δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση.

Επομένως μην πανικοβάλλεστε όταν δείτε το σκύλο σας να τρώει χόρτα. Μόνο προσέξτε μην είναι ψεκασμένα.

Γιατί ο σκύλος μου χάνει συνέχεια το τρίχωμα του;

σκύλος χάνει το τρίχωμα του1) Η ζωή του σκύλου μέσα στο σπίτι, με τεχνητό φως και θέρμανση, κάνουν το σκύλο να ρίχνει το τρίχωμα του. Όταν ο σκύλος ζει έξω, δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Το φως και η θερμοκρασία πληροφορούν το σκύλο πότε να ρίξει το τρίχωμα του. Όταν, λοιπόν, αυτές οι πληροφορίες έρχονται με ακανόνιστο τρόπο, τότε ο οργανισμός του ζώου αδυνατεί να κάνει την αποκωδικοποίηση και… ρίχνει το τρίχωμα του όλο το χρόνο. Ο ζεστός αέρας από το καλοριφέρ – ο σκύλος λατρεύει να κοιμάται στο τζάκι δίπλα ή στο καλοριφέρ κοντά- ξηραίνει το τρίχωμα του και το δέρμα του, και δεν μπορεί να αποφύγει την υπερβολική τριχόπτωση.

2) Δερματολογικό πρόβλημα, είναι μια άλλη αιτία, που προκαλεί τριχόπτωση. Χρειάζεται κατάλληλη θεραπεία.

3)Πολλές παθήσεις του ορμονικού συστήματος μπορούν να κάνουν το σκύλο αγνώριστο από την τριχόπτωση.

Κατά καιρούς δημιουργείται η πίστη ότι ο ψευδάργυρος και το λινολεϊκό οξύ είναι η λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης.
Επιστεφτείτε τον κτηνίατρο σας.

Γιατί ο σκύλος όταν φοβάται βάζει την ουρά μέσα στα σκέλια;

σκύλος ουρα στα σκέλια φοφισμενοςΗ ουρά μέσα στα σκέλια σημαίνει υποταγή, ταπείνωση, φόβο.
Ο σκύλος που το κάνει αυτό στοχεύει στο να καλύψει με την ουρά του τους περιπρωκτικούς αδένες, που παράγουν εκκρίσεις και οσμές εντελώς χαρακτηριστικές για κάθε σκύλο.
Με αυτό τον τρόπο παραιτείται από οποιαδήποτε απαίτηση πρόβαλε σε κάποια διαμάχη του με άλλο σκύλο, είτε αυτή ήταν διαμάχη για την κυριαρχία σε κάποιο χώρο, είτε για την καρδιά μιας σκυλίτσας.

Από ποια ηλικία μπορώ να βάλω τον αρσενικό μου σκύλο να ζευγαρώσει;

σκυλος και ζευγαρωμαΟι αρσενικοί σκύλοι μπαίνουν στην εφηβεία σε μια ηλικία που κυμαίνεται από τους 7 μέχρι τους 18 μήνες ανάλογα με το μέγεθος, δηλαδή τη ράτσα του ζώου.
Οι μικρόσωμες ράτσες ωριμάζουν νωρίτερα και οι μεγαλόσωμες αργότερα.
Μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του ένα σκυλί θα αρχίσει να δίνει ενδείξεις της σεξουαλικής ωριμότητας του.
Όταν αρχίσει να σηκώνει το πόδι του για να ουρήσει, τότε αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει πλέον … άνδρας! Πάντως, γενικά είναι καλύτερα να αφεθεί το σκυλί λίγους μήνες ακόμη μέχρι να αναπτυχθεί εντελώς σωματικά και αναπαραγωγικά.
Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να ζευγαρώσετε τον αρσενικό σας σκύλο, είναι καλύτερο να μην το κάνετε πριν φθάσει στην ηλικία του ενός έτους.

Αν η σκυλίτσα μου ζευγαρώσει με έναν ανεπιθύμητο σκύλο, υπάρχει η δυνατότητα να διακοπεί η πιθανή εγκυμοσύνη της;

διακοπή εγκυμοσύνης σκύλουΌταν οι σκύλες βρίσκονται στην ενεργό αναπαραγωγική περίοδο, στον οίστρο, όπως λέγεται, περιπλανιούνται αναζητώντας αρσενικά για ζευγάρωμα. Αρκετές φορές δεν προλαβαίνουν καν να κάνουν κάτι τέτοιο, αφού οι επίδοξοι εραστές ήδη πολιορκούν το σπίτι και μαλώνουν για την προτίμηση της σκύλας, σαν τους μνηστήρες στην αυλή της Πηνελόπης!
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπου λειτουργούν πανίσχυρα ένστικτα των σκύλων, η εφευρετικότητα αυξάνεται τρομερά. Έτσι όλο και κάποιος τρόπος βρίσκεται να ξεπορτίσει η … νύφη ή να εισβάλει σε χρόνο ανύποπτο ο γαμπρός.
Υπάρχει, λοιπόν, πάντα πιθανότητα να ζευγαρώσει με κάποιον ανεπιθύμητο για σας σκύλο. Αυτό παρά τις όποιες προφυλάξεις έχετε πάρει.
Τώρα, επειδή εσείς δε θέλετε η σκυλίτσα σας να γεννήσει αργότερα κουτάβια που θα μοιάσουν λίγο με Μπουλντόγκ (που θα ήταν ο πατέρας) και λίγο Κανίς (που ήταν η μητέρα), θα θέλετε να μάθετε αν μπορεί να γίνει ένα είδος … έκτρωσης.
Το πρόβλημα λύνεται όχι με απόξεση της μήτρας, που αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα για πολλές γυναίκες, αλλά με μια ορμονική ένεση που θα κάνει ο κτηνίατρος στη σκυλίτσα σας 72 ώρες μετά το ζευγάρωμα.
Η ορμόνη αυτή, εφόσον χορηγηθεί στη σκυλίτσα  σύντομα μετά το ζευγάρωμα, θα δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες για την εγκατάσταση του ωαρίου στη μήτρα και φυσικά θα παρεμποδίσει την γονιμοποίηση και την εγκυμοσύνη στο σκύλο σας. Παράλληλα, όμως, θα αυξήσει και την ερωτική διάθεση της για μερικές μέρες, οπότε θα χρειαστεί να αυξήσετε την επιτήρηση σας.
Αν έχετε την άποψη ότι η σκυλίτσα σας δεν πρέπει να γνωρίσει ποτέ τη χαρά του έρωτα και της τεκνοποίησης, τότε ο κτηνίατρος σας θα σπεύσει αμέσως να σας συμβουλέψει να τη στειρώσετε, όσο πιο γρήγορα πιο μπορείτε.

Το κουτάβι μου αλλάζει δόντια. Τι πρέπει να γνωρίζω;

το κουτάβι αλλάζει δόντιαΣτην ηλικία των 16 εβδομάδων τα κουτάβια αλλάζουν τα προσωρινά δόντια τους με τα μόνιμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που διαρκεί αρκετά, το σκυλί έχει πρησμένα ούλα και είναι ανήσυχο.
Μάλιστα, συνηθίζει να μασουλά διάφορα πράγματα για να διευκολύνει την αντικατάσταση των δοντιών του. Δίνετε στο κουτάβι πλαστικά παιχνίδια ή τα ειδικά κόκκαλα που υπάρχουν γι’ αυτόν το σκοπό.

Από τον 4ο μέχρι τον 5ο μήνα αντικαθίστανται οι τομείς.
Τα υπόλοιπα μόνιμα δόντια, δηλαδή οι γομφίοι και οι προγόμφιοι θα αλλαχθούν σιγά-σιγά μέχρι το κουτάβι να φτάσει στην ηλικία των 6-7 μηνών.
Οι προγόμφιοι φυτρώνουν σε ηλικία 4-6 μηνών και οι μόνιμοι γομφίοι στους 5-7 μήνες.

Τι είναι καλύτερο να πάρω κουτάβι ή ενήλικο σκύλο;

να διαλέξω κουτάβι η ενήλικο σκύλοΚουτάβι
Τα κουτάβια έχουν μεγάλη ικανότητα προσαρμογής και μάθησης. Όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, τότε είναι καλύτερα να προτιμήσετε ένα κουτάβι.

Ενήλικας σκύλος
Ο ενήλικος σκυλί έχει ήδη αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα, έχει αποκτήσει συνήθειες και θα δυσκολευτεί  στο νέο περιβάλλον, στις προσδοκίες  του καινούριου ιδιοκτήτη. Ίσως να χει κακές συνήθειες που εσάς δεν σας αρέσουν, όπως να κοιμάται στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη, να ζητιανεύει όταν τρώνε οι άνθρωποι φαί, να είναι επιθετικό με τα πρόσωπα που έρχονται επίσκεψη και να δυσκολευτείτε να το κάνετε να τις ξεχάσει.
Πολλά από τα προβλήματα στη συμπεριφορά του σκύλου προέρχονται από την νεαρή ηλικία του.

Πόσο καλή είναι η όσφρηση των σκύλων;

Η όσφρηση του σκύλου είναι καλύτερη από του ανθρώπου.

Η σύγκριση μπορεί ναΟσφρηση του σκύλου γίνει κατανοητή στη βάση διαφόρων συγκεκριμένων οσμών. Για παράδειγμα στο βουτυρικό οξύ, που υπάρχει στον ιδρώτα, οι σκύλοι έχουν γύρω στο ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη ευαισθησία όσφρησης από εμάς τους ανθρώπους. Επίσης, η όσφρηση των σκυλιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον ιδρώτα των ανθρώπινων ποδιών. Εξαιτίας αυτής της ικανότητας τους μπορούν να κάνουν …θαύματα στην ιχνηλασία των ανθρώπων. Λέγεται ότι τα κυνηγόσκυλα, αλλά και τα αστυνομικά σκυλιά ράτσας Μπλαντχάουντ, μπορούν να μυρίσουν στο έδαφος ανθρώπινα ίχνη 4 ημερών και να πάρουν από πίσω ένα φυγάδα που προηγείται μέχρι 150 χιλιόμετρα.

Η εκπληκτική οσφρητική ικανότητα του σκύλου οφείλεται στα περισσότερα από 200 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα που υπάρχουν στη μύτη του, τη στιγμή που στην ανθρώπινη μύτη υπάρχουν μόνο 5 εκατομμύρια από αυτά.

Εκεί που το οσφρητικό ταλέντο των σκύλων έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο με ιδιαίτερη επιτυχία είναι στην ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, εκρηκτικών υλών, ανθρώπων παγιδευμένων από τα χιόνια ή από οικήματα σε περίπτωση σεισμών.

Πόσο καλά ακούνε τα σκυλιά;

ακοή του σκύλουΟ σκύλος έχει πολύ καλή ακοή. Συλλαμβάνει ήχους, τους υπέρηχους, που οι άνθρωποι δεν ακούνε. Ένα παιδί έχει ακουστική ικανότητα 30.000 κύκλους το δευτερόλεπτο. Όταν γίνει ενήλικας 30 ετών, μειώνεται στους 20.000.
Όταν ο άνθρωπος γεράσει, μειώνεται η ακουστική του ικανότητα στους 12.000 κύκλους. Έρευνες παλαιότερες για την ακουστικότητα των σκύλων, ανεβάζουν τον αριθμό κύκλων το δευτερόλεπτο σε 30.000 έως 40.000. Πιο σύγχρονες έρευνες μιλάνε για 80.000 έως 100.000.

Η ευαίσθητη ακοή του σκύλου, είναι η εξελικτική κληρονομιά του. Ήταν απαραίτητο μέσο για την επιβίωση του την εποχή που έπρεπε με όλες τις αισθήσεις του την εποχή που έπρεπε με όλες τις αισθήσεις του σε εγρήγορση να εντοπίσει το θήραμα του.
Σήμερα οι ακουστικές του ικανότητες μας εντυπωσιάζουν, όταν για παράδειγμα «μαντεύει» ότι πλησιάζει στο σπίτι ο κύριος του, αφού έχει ακούσει πριν από εμάς το θόρυβο της μηχανής του αυτοκινήτου.

Πόσα χρόνια ζουν οι σκύλοι;

Πόσα χρόνια ζεί ο σκύλοςΟι μεγαλόσωμες ράτσες ζουν λιγότερο από τις μικρόσωμες.
Όταν ο σκύλος είναι 10 χρόνων θεωρείται ηλικιωμένος.
Για να ζήσει περισσότερο πρέπει να τον φροντίζετε και να του προσφέρετε ότι δυνατόν καλύτερο από διατροφή και υγεία.

Ένα σκυλί μπορεί να ζήσει 12 ή 14 χρόνια αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ξεπέρασαν τα 18 χρόνια.

Τι πρέπει να κάνω για να μη χάσει το σκυλί μου τα δόντια του;

Δόντια σκύλουΤο σκυλί στην πλήρη οδοντοφυΐα του έχει 20 δόντια στην άνω γνάθο του και 22 στην κάτω.
Στην άνω γνάθο του υπάρχουν: 4 γομφίοι, 2 σε κάθε πλευρά, 8 προγόμφιοι, 4 σε κάθε πλευρά και 6 τομείς, 3 σε κάθε πλευρά.
Στην κάτω γνάθο η κατανομή των δοντιών είναι: 6 γομφίοι, 3 σε κάθε πλευρά και 8 προγόμφιοι, 4 σε κάθε πλευρά, 2 κυνόδοντες, ένας σε κάθε πλευρά και 6 τομείς, 3 σε κάθε πλευρά.

Πρέπει να εφαρμόζετε τακτικά πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, που θα καθορίσει ο κτηνίατρος σας, αφού εξετάσει την κατάσταση των δοντιών του σκύλου. Προληπτικά ζητήστε από το κτηνίατρο να κάνει 2 φορές το χρόνο καθαρισμό των δοντιών του.

Αν ο σκύλος είναι μεγάλης ηλικίας και δεν γίνονται αυτά θα εμφανίσει στα δόντια πέτρα και ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και τελικά θα χάσει κάποια από αυτά.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή του και να τρώει μόνο μαλακές τροφές.

Τι σκύλο θα διαλέξω; Μικρό – μεγάλο, κουτάβι- ενήλικα;

1) Όλα τα κουτάβια είναι όμορφα, χαριτωμένα και μικρόσωμα. Καλό είναι να μην υποκύψετε στην γοητεία ενός αθώου βλέμματος και να μην βάλετε με ενθουσιασμό στη χούφτα σας ένα μικρό της ράτσας του αγίου Βερνάρδου, ένα μεγάλο Δανό ή ένα ντόπερμαν με την ευχή μεγαλώνοντας να χωρέσει σε δυάρι. Ο χώρος που πρέπει να έχετε πρέπει να είναι μερικά στρέμματα ακάλυπτου χώρου δίπλα στο σπίτι σας και τα έξοδα του μεγαλοσώμου σκύλου σημαντικά.

2) Το πόσο προσοχή χρειάζεται η ιδιοσυγκρασία της ράτσας του σκύλου που θα φέρετε κοντά σας, δεν είναι τωρινή εφεύρεση. Από την αρχαιότητα όχι μόνο χώριζαν τους σκύλους σε ράτσες, αλλά και η κάθε ράτσα εκπαιδευόταν ανάλογα με τα προσόντα της.
Τότε τα πιο γνωστά ήταν: οι Ηπειρώτες ή μολοσσοί, τα επιλογή σκύλουσκυλιά της Αιτωλίας, οι Σπαρτιάτες ή λακωνικοί, της Αρκαδίας και της Σικυώνας. Αλλοι εκπαιδεύονταν ως κύνες ποιμενικοί, άλλοι ως πυλαωροί- θυρωροί- και άλλοι ήταν οι οικουροί, όπως τα σκυλάκια της Μάλτας, μελιταία κυνίδια, που δεν έκαναν ασφαλώς για κύνες πολεμισταί.

3) Εκτός από το μέγεθος πρέπει να σκεφτείτε και την ράτσα από την οποία προέρχεται ένα σκυλί, γιατί αν περιορίσετε ένα σκυλί μ’ ένστικτα κυνηγού σε ένα διαμέρισμα, είναι φυσικό να πλήξει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η να προσπαθήσει να βρει διεξόδους για να ελευθερώσει τις παρορμήσεις του ή να πάθει κατάθλιψη. Ακόμα και αν υπάρχει κήπος δυσκολότερα θα ενταχθεί στην οικογενειακή ζωή- αν δε βγαίνει για κυνήγι- ένα κόκερ, ένα σέτερ ή ένα λαγωνικό, από αυτά που από τη φύση τους είναι προστάτες και φύλακες κοπαδιού.

4)      Προσέξτε ακόμα από πού θα αγοράσετε σκύλο, γιατί γίνονται απάτες. Μπορεί να σας πουλήσουν ένα σκύλο για ράτσας και εσείς μη γνωρίζοντας μπορεί να ξεγελαστείτε. Ένας κτηνίατρος μπορεί να διαπιστώσει αμέσως αν το κουτάβι έχει υγεία. Θα μπορέσει να διαπιστώσει αν φέρει τα χαρακτηριστικά της ράτσας του ή αν είναι μιγάδας.

5) Σκεφτείτε αν θέλετε αρσενικό ή θηλυκό σκυλί. Τα θηλυκά- κάτι που αναφέρει ο Αριστοτέλης- εκπαιδεύονται με μεγαλύτερη ευκολία και κάθονται στο σπίτι μέσα με επίσης μεγαλύτερη ευκολία. Υπάρχει βέβαια ο ορμονικός τους κύκλος που από τους 9 ως τους 14 μήνες και έπειτα παρουσιάζεται 2 φορές το χρόνο. Αν είναι μικρόσωμο ζώο είναι κάπως ευκολότερα τα πράγματα. Αν είναι μεγαλόσωμο δημιουργεί ορισμένα προβλήματα. Ζητείστε από τον κτηνίατρο σας, να σας εξηγήσει τα υπέρ και τα κατά ή μια ενδεχόμενη στείρωση.

6) Ένα μικρόσωμο σκυλί μπορεί να αρκεστεί για να ασκεί το σώμα του σε ένα διάδρομο και μια μικρή τραπεζαρία του διαμερίσματος σας. Τα πράγματα είναι διαφορετικά για ένα σέτερ που χρειάζεται μεγαλύτερο χώρο.

7) Αν έχετε παιδιά σκεφτείτε τι ράτσα ταιριάζει και δένεται με αυτά. Αν το παιδί σας είναι προσχολικής ηλικίας, ένα κουτάβι θα δεινοπαθήσει στα χέρια του. Πρέπει με υπομονή να του εξηγείτε ότι το κουτάβι δεν αρέσκεται στο να του τραβάνε την ουρά, τα αυτιά, να το προστάζουν σαν να είναι στρατιωτάκι, να το μαλώνουν και να το τιμωρούν για πλάκα. Μετά τα 5 χρόνια μπορεί ένα παιδί να κατανοήσει πως φέρονται σε ένα σκυλί για να είναι φίλος του.

Αν δεν έχετε όμως σκυλί αξίζει να φέρετε, μόλις κλείσει τα 5 χρόνια του κατ’ επιλογή μια ράτσας κουτάβι που αναπτύσσει καλή σχέση με παιδιά. Ανάμεσα στο σκυλί και το παιδί αναπτύσσεται αίσθημα αγάπης και βοηθείται το παιδί να γίνει υπεύθυνο αναλαβαίνοντας μέρος της φροντίδας και της άσκησης του.

Πως με βλέπει ο σκύλος μου;

Πως με βλέπει ο σκύλος μουΟ σκύλος σας θα γίνει φίλος σας οπωσδήποτε.
Θα είναι το μόνο πλάσμα που ίσως θα σας αγαπάει και θα σας θαυμάζει με όλα τα ελαττώματα σας.
Θα σας θεωρεί το ωραιότερο και ευφυέστερο πλάσμα που κατοικεί στον πλανήτη Γη. Και να είστε απολύτως βέβαιοι ότι θα σας ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο το χάδι, τον καλό λόγο σας. 

Είναι σωστό να πάρω σκύλο στο σπίτι ενώ τα παιδιά μου είναι ακόμη μικρά;

 

1) Είναι καλό να επιλέξετε μια ράτσα που να είναι γνωστή για τις καλές σχέσεις με τα παιδιά.

2) Αν τα παιδιά σας είναι πολύ μικρά, καλό είναι να μη διαλέξετε μεγαλόσωμο σκύλο, αλλά ούτε πολύ μικρόσωμο, μην κακοπάθει από την υπερβολική ενασχόληση και το παραχάϊδεμα από τα παιδιά σε βάρος της εκπαίδευσης που εσείς έχετε αποφασίσει να δώσετε στο σκύλο.

3) Τις πρώτες μέρες καλό είναι να επιτηρείτε την κατάσταση, μέχρι που να δημιουργηθεί αρμονική σχέση των παιδιών με το σκύλο.

4) Επιστήσετε την προσοχή των παιδιών στο να μην τραβάνε για αστείο την ουρά του ή τα αυτιά του ή το τρίχωμα του. Αυτό εκλαμβάνεται από το σκύλο, χωρίς εκείνα να το γνωρίζουν ως απειλή και επιθετικότητα. Είναι βέβαια έλλειψη σεβασμού της προσωπικότητας του. Φροντίστε να τους κάνετε γνωστά τα δικαιώματα του.

5) Η σωστή ενασχόληση τους με το σκύλο, θα τα βοηθήσει να γίνουν υπεύθυνα στο θέμα της φροντίδας και διατροφής καθώς και στην εκπαίδευση του.

6) Αν είναι παιδιά συνεσταλμένα, με μειωμένη αυτοπεποίθηση, με δυσκολίες στην κοινωνικότητα, είναι ότι καλύτερο για αυτά. Θα γίνει φίλος τους και θα τους προσφέρει την αγάπη και τη συντροφιά του.

7) Φροντίστε με επιμέλεια τον αποπαρασιτισμό του, την παρακολούθηση από τον κτηνίατρο του, τα εμβόλια του!

Nα πάρω αρσενικό ή θηλυκό σκύλο;

Αρσενικά σκυλιά

1) Οι αρσενικοί σκύλοι έχουν την τάση να δραπετεύουν από το σπίτι και να περιπλανώνται για μέρες, αν τους δοθεί η ευκαιρία και όταν αντιληφθούν ότι κάποια θηλυκιά αναζητά ερωτικό σύντροφο.

2) Η εκπαίδευση στους αρσενικους σκύλους τους παρουσιάζει μεγαλύτερες δυσκολίες.

 

να διαλέξω αρσενικό ή θηλυκό σκύλοΘηλυκά σκυλιά

1) Κατά τη διάρκεια του αναπαραγωγικού κύκλου τους 2 φορές το χρόνο χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

2) Σε περίπτωση εγκυμοσύνης πρέπει να φροντίζετε την εγκυμονούσα και να έχετε υπόψη σας ότι θα βρεθείτε με αρκετά κουτάβια στο σπίτι σας για αρκετό διάστημα έως ότου θηλάζουν και να τρέφονται αποκλειστικά με το γάλα της μάνας τους. Πρέπει να αποφασίσετε μετά τι θα κάνετε τα κουτάβια.

3) Αν η σκυλίτσα σας έρθει σε επαφή με σκύλο αδέσποτο που δεν είναι της αρεσκείας σας φυσικά τα κουτάβια δεν θα είναι ράτσας επιλογής σας και πιθανόν με ασθένειες του συντρόφου της. Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγετε να βρει εκείνη το σύντροφο της γιατί την περίοδο που ζητά σύντροφο έχει τάση να δραπετεύει από το σπίτι και την αυλή.

4) Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε τη στείρωση σαν καλή λύση αποφυγής ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών.

Είμαι έτοιμος να αποκτήσω σκύλο;

Είμαι σίγουρος ότι θέλω έναν σύντροφο, με όλες τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, έχω χρόνο να διαθέσω, μπορώ να αφοσιωθώ στις ανάγκες τις συμβίωσης; Αν ναι, τότε μπορώ να ψάξω να βρω.

 

Τι σκύλο να διαλέξωΤι σκύλο θέλω;

Θέλω κουτάβι, μεγάλο σκύλο, κορίτσι, αγόρι;

Αν προτιμήσετε κουτάβι, κατάλληλη ηλικία είναι 8 εβδομάδων, να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής σας. Θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με την εκπαίδευση του, κάτι που προϋποθέτει να διαθέτετε υπομονή.σταθερότητα και χρόνο.
Αν προτιμήσετε ενήλικα σκύλο, θα έχει εκπαιδευτεί στην υπακοή, πιθανόν όμως να έχει κακές συνήθειες ή να είναι συναισθηματικά φορτισμένος από προηγούμενες εμπειρίες, τις οποίες χρειαστεί αρκετό χρόνο για να αποβάλλει .
Αν προτιμήσετε αγόρι θα είναι πιο ζωηρό, δραστήριο. Το κορίτσι θέλουν περισσότερη στοργή, εκπαιδεύονται ευκολότερα στην υπακοή.
Και στις δυο περιπτώσεις, αν δεν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε για αναπαραγωγή στειρώστε τα. Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο για τα πλεονεκτήματα στην υγεία και στη συμπεριφορά.

 

Τι μεγέθους σκύλο θέλετε; Κουτάβι ή ενήλικα σκύλο;

Αν αποφασίσετε να πάρετε κουτάβι, η πιο κατάλληλη ηλικία είναι στις 8 εβδομάδες από τη γέννηση του.

1) Θα προσαρμοστεί εύκολα στον τρόπο ζωής σας.
2) Θα είναι αποκλειστικά δική σας η εκπαίδευση του.
3) Θα αποκλείσετε το ενδεχόμενο να έχει κακές συνήθειες από προηγούμενη εκπαίδευση του, ή τραυματικές εμπειρίες που δυσκολεύεται να ξεχάσει όπως ένας ενήλικας.

 

Πως θα διαλέξω το κουτάβι; Τεστ για κουτάβι 6 εβδομάδων

Πάρτε το κουτάβι στα χέρια σας. Πώς είναι;

 Βαθμολογία
Τρέμει  = 1
Επιφυλακτικό  = 2
Ήρεμο  = 3
Αντιστέκεται  =4
Επιθετικό  =5

 

Απόκτηση σκύλουΠάρτε το κουτάβι σε μέρος ήσυχο και παρατηρήστε το καθώς θα εξερευνά. Πως είναι;

Τρέμει  = 1
Διστακτικό  = 2
Ήρεμο  = 3
Διερευνητικό  = 4
Γεμάτο περιέργεια  = 5

 

Γυρίστε το κουτάβι ανάσκελα. Πως είναι;

Τρομαγμένο  = 1
Επιφυλακτικό  = 2
Ήρεμο  = 3
Στριφογυρίζει  = 4
Ενοχλημένο  = 5

 

Συμπέρασμα:

Τα κουτάβια με χαμηλή βαθμολογία είναι πιθανότερο να γίνουν νευρικά και υποχωρητικά.
Τα κουτάβια με υψηλή βαθμολογία θα αποκτήσουν μάλλον ισχυρές προσωπικότητες και είναι καλύτερα να βρεθούν σε χέρια έμπειρων ιδιοκτητών.
Τα κουτάβια με μεσαία βαθμολογία θα προσαρμοστούν εύκολα στο σπίτι σας.

 

Ενήλικα;

Οι ενήλικες σκύλοι ίσως έχουν εκπαιδευτεί στην υπακοή. Πάντα όμως χρειάζεται κάποια εκπαίδευση, για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, με το νέο ιδιοκτήτη, και τα άλλα κατοικίδια αν υπάρχουν. Συχνά έχουν άγχος αποχωρισμού από τον παλιό ιδιοκτήτη.

 

Αρσενικό ή θηλυκό;

Οι αρσενικοί σκύλοι είναι περισσότερο κυριαρχικοί, δραστήριοι, με τάση για καταστροφές, και επιθετικοί σε άλλους αρσενικούς.

 

Πλεονεκτήματα στειρωμένου αρσενικού:

1) Θα αποφύγετε την αναπαραγωγή
2) Θα καυγαδίζει λιγότερο με άλλα αρσενικά
3) Δεν θα σημαδεύει το χώρο του με τα ούρα του.

 

Πλεονεκτήματα στειρωμένου θηλυκού:

1) Δεν μπορούν να γεννήσουν κουτάβια
2) Δεν ουρούν για σημάδεμα.
3) Δεν αφήνουν το φαγητό τους.
4) Δεν προσπαθούν να το σκάσουν όπως όταν έχουν ωορρηξία.
5) Μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού, και μολύνσεων της μήτρας.
6) Ζουν 18 μήνες κατά μέσο όρο παραπάνω από θηλυκά που δεν έχουν στειρωθεί.

 

Μειονεκτήματα στειρωμένου θηλυκού:

1) Μπορεί να αυξηθεί η πυκνότητα του τριχώματος, και να χαθεί η στιλπνότητα
2) Ένα στα τρία αποκτά προδιάθεση για πάχος.

 

Από πού να πάρω σκύλο;

Αποφύγετε τις φάρμες κουταβιών. Οι έμποροι ζώων τα εκτρέφουν με σκληρότητα. Ούτε η βιτρίνα καταστήματος, ούτε το ιντερνέτ, είναι ασφαλείς πηγές. Δεν γνωρίζετε πως μεγάλωσε, ή την υγεία του.
Η σκυλίτσα του γείτονα
που γέννησε, έχει φροντίσει με στοργή τα κουτάβια της και είναι σίγουρα κοινωνικοποιημένα. Προτιμήστε το.
Αν αναγκαστείτε να καταφύγετε σε άλλες λύσεις, προτιμήστε σκύλο από κτηνιατρική κλινική, γιατί ο κτηνίατρος θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες, για τους γονείς του ζώου, τους ιδιοκτήτες, τις ασθένειες. Άλλη καλή πηγή να αγοράσετε σκύλο, είναι το κυνοτροφείο, αν ο εκτροφέας σας, « γεμίσει το μάτι». Δηλαδή αν πραγματικά ενδιαφερθεί για το αν είσαστε κατάλληλος ως ιδιοκτήτης.

Μπορείτε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο από κέντρο, για να το σώσετε. Όμως επιβάλλεται να είστε πολύ προσεκτικοί. Ίσως αν το πάρετε δοκιμαστικά να δείτε αν μπορείτε να συμβιώσετε.

Πότε ο σκύλος μου παρουσιάζει απρόσμενη επιθετικότητα

Σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

1)   Γρυλίζει σε εσάς, σε άλλους ανθρώπους ή σε άλλα ζώα.

2)   Σας κοιτάει παρατεταμένα με βλέμμα ακίνητο.

3)   Σας δαγκώνει στο πρόσωπο και τα άκρα όταν παίζετε.

4)   Κρύβετε όταν τον πλησιάζουν ξένοι.

5)   Γρυλίζει, αρπάζει και δείχνει τα δόντια του όταν πλησιάζετε το φαγητό ή τα παιχνίδια του.

6)   Κυνηγάει γάτες, άλλα ζώα, ανθρώπους που κάνουν τζόκινγκ ή ποδηλάτες.

7)   Δείχνει τα δόντια του σε εσάς και σε άλλους.

Πότε μπορεί να παρουσιάσει σημάδια επιθετικότητας;

1)   Η μητέρα που θηλάζει τα κουτάβια της μπορεί να γίνει επιθετική.

2)   Οι αρσενικοί σκύλοι για λόγους κυριαρχίας μπορεί να γίνουν επιθετικοί σε άλλους σκύλους.

3)   Όταν αισθάνεται ότι προστατεύει το σπίτι του, το αυτοκίνητο σας, τον κήπο σας μπορεί να δαγκώσει όποιον πλησιάσει.

4)   Όταν φοβηθεί κάποιον άγνωστο.

5)   Όταν θέλει να μην του πάρετε το φαγητό του ή τα παιχνίδια του.

 

Πώς να χειριστείτε το θέμα;

 

1)   Όταν έχετε επισκέψεις δικούς σας αλλά άγνωστες στο σκύλο σας, ενημερώστε τους πως δεν πρέπει να τον κοιτάζουν κατάματα αλλά να του ρίχνουν στο πάτωμα λειχουδιές. Έτσι αποφορτίζεται το κλίμα και αποκτιέται φιλικότητα.

2)   Αν δείξει επιθετικότητα προς εσάς όταν τρώει, δώστε  του μια λειχουδιά πιο ελκυστική και θα μάθει να δέχεται την παρουσία σας. Αν δαγκώσει για να πάρει δικό του ένα παιχνίδι πάρτε του το παιχνίδι για πάντα.

3)   Φροντίστε με επιμονή να ανταμείβετε το σκύλο σας όταν δεν γίνεται επιθετικός με τους ανθρώπους που έρχονται σπίτι σας για κάποια εργασία ( κηπουρό, ταχυδρόμο).

 

Πότε ο σκύλος βρίσκεται σε υπερδιέγερση;

Πως θα την αποτρέψετε; 

Ο σκύλος δείχνει ότι σε υπερδιέγερση όταν τραβάει το λουρί του και γαυγίζει έντονα.

1)   Πρώτα από όλα φροντίστε να κλείσετε το σκύλο σε άλλο δωμάτιο όταν φτάσουν οι επισκέπτες.

2)   Αν οι επισκέπτες είναι πρόθυμοι είναι πρόθυμοι να πάρουν μέρος στην επανεκπαίδευση, βάλτε στο σκύλο το λουρί του, δώστε την εντολή « κάτσε» και φροντίστε ο σκύλος να υπακούσει πριν μπούνε μέσα οι επισκέπτες.

3)   Πείτε τους να περπατούν αργά, ήρεμα χωρίς να τον κοιτάνε στα μάτια.

4)   Ανταμείψτε την υπακοή του με λειχουδιά και σιγανά πείτε του «καλό σκυλί».

5)   Αφήστε να πλησιάσουν και να αγγίξουν το σκύλο μόνο όταν θα έχει ανταποκριθεί σωστά στις εντολές σας και δεν θα δείχνει την τάση να τους επιτεθεί.

6)   Χρησιμοποιήστε λουρί κεφαλής, αν στο περπάτημα δείτε ότι είναι απαραίτητο, για να μην μπορεί να επιτεθεί σε κάποιο περαστικό. Το λουρί σχηματίζει ένα δαχτυλίδι που κουμπώνει κάτω από το σαγόνι του σκύλου. Όταν ο σκύλος τραβάει μπροστά, η ίδια του ορμή σπρώχνει το κεφάλι προς τα κάτω και του κλείνει το στόμα.

7)   Όταν κάποιος πλησιάζει τον σκύλο σας βάλτε τον πρώτα να καθίσει κάτω, δίνοντας του την εντολή «κάτσε», ώστε ο άνθρωπος να σκύψει για να τον φτάσει.

 

Πως θα μάθετε να περπατάει ο σκύλος με το λουρί και το περιλαίμιο;

1)   Αρχίστε να περπατάτε μπροστά με το σκύλο στα αριστερά σας, το αριστερό σας χέρι στο λουρί κοντά στο περιλαίμιο του και το δεξί στην άκρη του λουριού. Μόλις ο σκύλος αρχίσει να τραβάει, σταματήστε να περπατάτε και γλιστρήστε αμέσως το χέρι σας στο περιλαίμιο του. Απαλά αλλά σταθερά τραβήξτε τον πάλι δίπλα σας. Προσπαθήστε να μην τραβήξετε πολλές φορές το λουρί. Καλό είναι στην πρώτη αυτή φάση να μην μιλάτε, ούτε να θυμώσετε.

2)   Όταν ο σκύλος έρθει στη σωστή θέση, δώστε του την εντολή «κάτσε»και ανταμείψτε τον προφορικά   όπως για παράδειγμα με τη λέξη «μπράβο»,ή «καλό σκυλί»όταν την εκτελέσει. Με  το σκύλο και πάλι κάτω από τον έλεγχο σας αρχίστε να περπατάτε δίνοντας την εντολή «κοντά». Μετά από μερικά βήματα σταματήστε και ξαναδώστε την εντολή «κάτσε». Επαναλάβετε την διαδικασία κάθε φορά που ο σκύλος τραβάει μπροστά. Η φωνή να είναι σταθερή δυνατή, χωρίς συναισθηματισμό.

3)   Μόνο όταν μάθει να περπατάει υπάκουα κοντά σας χωρίς να τραβάει ανταμείψτε τον με λειχουδιά. Σταδιακά μεγαλώστε την απόσταση που κάνετε μαζί και όπως και στη βασική εκπαίδευση του «κοντά», αρχίστε να πηγαίνετε σε μέρη με περισσότερο κόσμο για να τσεκάρετε αν αντιλήφθηκε σωστά όσα του διδάξατε. Αν όχι αρχίστε πάλι από την αρχή.