Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Ερωτική συμπεριφορά της γάτας

Τα υγιή θηλυκά γατάκια, μπορούν να ωριμάσουν σεξουαλικά από την ηλικία των έξι μηνών. Πολλές φορές εξακολουθούν να μεγαλώνουν ακόμη, ενώ ήδη γεννούν τα πρώτα τους γατάκια.
Αν και τα αρσενικά αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα θηλυκά, δεν ωριμάζουν σεξουαλικά πριν γίνουν εννιά έως και δέκα πέντε μηνών. Ο αρσενικός, θα εξακολουθήσει να μεγαλώνει για ένα χρόνο ακόμη.

Πότε αρχίζει το σεξουαλικό ενδιαφέρον στις νεαρές θηλυκές γάτες;

ζευγάρωμα της γάταςΑρχή του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, φανερώνεται στο θηλυκό από τα τέλη του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Απρίλη, του επόμενου χρόνου απ' αυτόν που γεννήθηκε και μέχρι τότε οι αρσενικοί, δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον.
Με το μεγάλωμα της ημέρας, η περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, διεγείρεται και αυτό προκαλεί την αποδέσμευση των γονοδοτροπικών ορμονών, από τον αδένα της υπόφυσης. Οι ορμόνες αυτές, μέσα από το αίμα περνούν στις ωοθήκες, που προκαλούν την ανάπτυξη των ωαρίων. Συγχρόνως η ωοθήκη εκκρίνει μια ορμόνη, που ονομάζεται οιστρογόνος, η οποία προετοιμάζει τη μήτρα για την εμφύτευση. Οι οιστρογόνες φτάνουν στον εγκέφαλο μέσα από το αίμα και ενεργοποιούν τη σεξουαλική συμπεριφορά. Η σεξουαλική συμπεριφορά στη θηλυκή γάτα είναι στερεότυπη και ακολουθεί το ίδιο πρότυπο κάθε φορά. Οι οιστρογόνες διεγείρουν τους αδένες γύρω στο στόμιο του κόλπου, οι οποίοι εκκρίνουν μια ουσία που μυρίζει, που δεν την αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος, αλλά πολύ ελκυστική για τους αρσενικούς γάτους.

Πως αντιδρά η θηλυκή γάτα κατά την προπαρασκευαστική περίοδο;

Στην προπαρασκευαστική αυτή περίοδο, η γάτα θα αποκρούσει τις απόπειρες του αρσενικού, χτυπώντας τον με τα νύχια της προτεταμένα, γρυλίζοντας και απομακρύνεται αν εκείνος θελήσει να την πλησιάσει.

Πως η γάτα προκαλεί τον αρσενικό γάτο για ζευγάρωμα;

Αυτή η φάση περνάει γρήγορα (μετά από μια δυο μέρες) και μετά η διάθεση της αλλάζει εντυπωσιακά. Αρχίζει να τρίβει το κεφάλι της, να σηκώνει τη λεκάνη της, να παραμερίζει την ουρά της και να κάθεται ανακούρκουδα. Όταν ο γάτος είναι κοντά τον δέχεται αμέσως.
Κατά τη διείσδυση η γάτα βγάζει μια μοναδική τρομοκρατημένη στριγκλιά και μετά βίαια, ελευθερώνεται και κυλιέται πάνω- κάτω ανάσκελα και γλείφει μετά μανίας τα γεννητικά της όργανα. Ο αρσενικός κατά τη διάρκεια αυτής της εντυπωσιακής αντίδρασης απομακρύνεται σε απόσταση που να αισθάνεται ασφαλής και την παρατηρεί. Αν δοκιμάσει ξανά, θα αντιμετωπίσει μια βίαιη αντίδραση με φοβερό γρύλισμα και επίθεση με νύχια.
περίοδος ζευγαρώματος της γάταςΑυτή η αντίδραση λιγοστεύει λίγο-λίγο σε ένταση και σε ένα τέταρτο με περίπου μια ώρα, η γάτα αρχίζει να καλεί το αρσενικό με γουργουρητά και τριψίματα, έτοιμη ξανά για ζευγάρωμα. Όταν υπάρχουν πολλοί γάτες σχηματίζουν κύκλο και εκείνη επιλέγει πρώτα το δυνατότερο, αλλά καμιά φορά κατά τη διάρκεια του ίδιου οργασμού, ζευγαρώνει και με άλλον από τους υπόλοιπους. Η θηλυκή γάτα μπορεί να δείξει απέχθεια και απορρίπτει ορισμένους γάτες αν δεν της αρέσουν, ακόμα και αν είναι σε οργασμό.

Πότε έχει τελειώσει η περίοδος του ζευγαρώματος στις γάτες;

Όταν πια η θηλυκή, μετά το ζευγάρωμα περάσει στην επόμενη φάση, τότε αρνιέται κάθε επαφή. Αυτό γίνεται 24 ή 48 ώρες μετά από ένα επιτυχημένο ζευγάρωμα. Αν δεν είχε επιτυχία ή αν δεν ζευγάρωσε καθόλου κανονικά μένει σε οργασμό ως και έξη μέρες.
Κανονικά μεσολαβεί μια ήρεμη περίοδος περίπου δυο εβδομάδων πριν αρχίσει να αναζητά πάλι γάτο.