Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Μαστίτιδα

Μαστίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του μαστικού αδένα και συνήθως οφείλεται σε κάποια μόλυνση. Τα συμπτώματα είναι η υπερθέρμανση, η σκλήρυνση και η υπερευαισθησία του μαστού. Επίσης, το γάλα μπορεί να είναι ινώδες ή να περιέχει αίμα. Η μαστίτιδα μπορεί να είναι υποκλινική, οξεία ή χρόνια. Συνήθως αποτελεί μικρό πρόβλημα, όπως η γαγγραινώδης είναι θανατηφόρες.

Ένδειξη μαστίτιδα δεν αποτελούν όλα τα προβλήματα του μαστού. Η σκληρότητα των μαστών(συνήθως μετά τον τοκετό) με αρνητική ένδειξη μαστίτιδας στις εξετάσεις, συνήθως υποχωρεί μόνη της. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται αν αφήσετε τα μικρά να θηλάσουν και αν μαλάξετε τους μαστούς και τις θηλές για 3-4 μέρες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση μαστίτιδας, οι γαλακτοφόροι πόροι καταστρέφονται. Οι υπηρεσίες του κτηνιάτρου κρίνονται απαραίτητες επειδή η εξακρίβωση του παθογόνου βακτηρίου είναι αναγκαία.

Η μαστίτιδα μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό του μαστού, κακό άρμεγμα ή την απρόσεκτη μεταφορά μικροβίων από ζώο σε ζώο με το άρμεγμα. Όσοι αρμέγουν με τα χέρια, πρέπει να πλένονται και να σκουπίζονται πριν από κάθε ζώο. οι πλύσεις των θηλών είναι πολύ χρήσιμες για τον έλεγχο της νόσου στα βοοειδή, αν και τα διαλύματα πρέπει να είναι πιο ασθενή για τις αίγες.

Η μέθοδος των σωματικών κυττάρων που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της νόσου στις αγελάδες, δεν είναι αξιόπιστη στην περίπτωση των αιγών

Τα απλά τεστ μαστίτιδας πουλιούνται στα καταστήματα με είδη για ζώα. Το πιο γνωστό είναι το τεστ Καλιφόρνιας. Εντούτοις, οι Smith και Sherman υποστηρίζουν πως «το τεστ Καλιφόρνιας είναι πιο χρήσιμο για τον αποκλεισμό και όχι για τη διάγνωση της μαστίτιδας στις αίγες. Σε ένα φροντισμένο κοπάδι, η αξία πρόβλεψης ενός θετικού τεστ είναι απαράδεκτα χαμηλή»

 

Χρησιμοποιήστε διάλυμα πλύσης θηλών μετά από κάθε άρμεγμα

Η κτηνίατρος joan Bowen αναφέρει πως η συστηματική χρήση ενός καλού διαλύματος πλύσης μαστών προλαμβάνει όλα τα είδη μαστίδας. Εξηγεί ότι κατά το άρμεγμα, ο μικρός σφιγκτήρας μυς γύρω από το στόμιο της θηλής χαλαρώνει, αφήνοντας το στόμιο να ανοίξει για να βγει το γάλα. Το στόμιο κλείνει ξανά μετά από 30 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα, τα βακτήρια εισέρχονται στον θηλαίο πόρο, προκαλώντας μαστίτιδα. Η πλύση σκοτώνει τα βακτήρια πριν κλείσει το στόμιο.

 

Πρόληψη

Για μια ακόμα φορά, η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Το στεγνό και καθαρό αχυρόστρωμα είναι σημαντικό, ιδιαίτερα την εποχή των γεννήσεων. Πλύντε και σκουπίστε τους μαστούς με ξεχωριστές πετσέτες για κάθε αίγα. Ψεκάστε με το αντισηπτικό αντί να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο κουβά για όλα τα ζώα. Αρμέξτε με καθαρά και στεγνά χέρια και με ήπιες κινήσεις, σε ήρεμο περιβάλλον. Αποφύγετε τη βίαιη αφαίρεση του τελευταίου γάλακτος.

Η μαστίτιδα και τα διαστήματα μεταξύ των αρμεγμάτων

Ίσως να θέλετε να μάθετε ότι η φήμη πως η μαστίτιδα προκύπτει όταν το άρμεγμα δεν γίνεται κάθε 12 ώρες δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μια μελέτη ανά 16 ή 8 ώρες, παράγουν όσο γάλα παράγουν και εκείνες που αρμέγονται ανα12ωρο, χωρίς αύξηση των περιπτώσεων μαστίτιδας. Το άρμεγμα πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα, αλλά όχι απαραίτητα ανα 12ωρο