Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Διατροφή της εγκύου αίγας

Τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα καλής ποιότητας πρέπει να τρώνε πολύ καλά κατά την περίοδο γαλουχίας για να συντηρούν τον οργανισμό τους και να παρέχουν γάλα. Για το λόγο αυτό τα ζώα χρειάζονται ένα διάστημα ανάπαυσης προτού αρχίσουν να χρησιμοποιούν αποθέματα του σώματος τους για να γεμίσουν το δοχείο του γάλακτος. Το γαλακτοπαραγωγικό ζώο δεν πρέπει να είναι παχύσαρκο, αλλά απλώς σε καλή φυσική κατάσταση. Στη πραγματικότητα, το λίπος επηρεάζει αρνητικά την αναπαραγωγή και την εγκυμοσύνη. Οι αίγες έχουν ανάγκη από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Η υπερβολική ποσότητα τροφής επηρεάζει την ανάπτυξη των νεογνών, τα οποία γίνονται πολύ μεγάλα και υπάρχει πρόβλημα στη γέννα. Τα περιττά μεταλλικά στοιχεία στη διατροφή της μητέρας καθιστούν τα οστά των νεογνών πολύ σκληρά με αντίστοιχα αποτελέσματα. Μια διατροφή πλούσια σε ίνες και σχετικά φτωχή σε πρωτεΐνες είναι ιδανική κατά τους 3 πρώτους μήνες της κύησης, όπου τα μικρά αναπτύσσονται αργά.

 Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης των μικρών πραγματοποιείται κατά τις 8 τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος το συσσίτιο πρέπει να αλλάζει σταδιακά, όχι μόνο επειδή λαμβάνουν χώρα τα δύο τρίτα της ανάπτυξης των νεογνών πολύ σκληρά με αντίστοιχα αποτελέσματα. Μια διατροφή πλούσια σε ίνες και σχετικά φτωχή σε πρωτεΐνες είναι ιδανική κατά τους πρώτους μήνες της κύησης, όπου τα μικρά αναπτύσσονται αργά.

 Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης των μικρών πραγματοποιείται κατά τις 8 τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος   το συσσίτιο πρέπει να αλλάζει σταδιακά, όχι μόνο επειδή λαμβάνουν χώρα τα δύο τρίτα της ανάπτυξης των νεογνών, αλλά και η ίδια η αίγα σε αυτό το διάστημα χρειάζεται να παράγει αποθέματα για την επόμενη περίοδο γαλουχίας. Η υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών δεν είναι απαραίτητη. Ένα ποσοστό 12% σε πρωτεΐνες είναι αρκετό στην τροφή. Εντούτοις τα μεταλλικά συστατικά και οι βιταμίνες Α και D, είναι απαραίτητα στοιχεία της διατροφής. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν σε αφθονία στον πολτό παντζαριού. Επίσης ωφέλιμο είναι το πίτουρο, ενώ η μελάσσα παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες σιδήρου που βοηθά στην πρόληψη της κέτωσης ενώ ταυτόχρονα διαθέτει ήπια καθαρτική δράση.