Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Έλεγχος των ενδείξεων

Αρχίστε να ελέγχετε τα ζώα σας συχνά και προσεκτικά 140  ημέρες μετά το ζευγάρωμα. Όταν η θηλυκή γίνεται νευρική και παρουσιάζει κοίλωμα στους λαγόνες, δεξιά και αριστερά της ουράς. Μπορεί να παρουσιάζει βλεννώδεις εκκρίσεις , αλλά αυτό μπορεί να εμφανιστεί και αρκετές μέρες πριν τον τοκετό. Όταν αρχίσει η έκκριση αδιαφανούς, κίτρινου και πηχτού υγρού, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως ο τοκετός έχει φτάσει.

 Τα νεογνά είναι ψηλαφητά στη δεξιά πλευρά της αίγας. Καλή εξάσκηση είναι να τα ψηλαφίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Όσο τα αισθάνεστε στο χέρι σας, ο τοκετός απέχει 12 ώρες. Επίσης, αν ψηλαφίζετε την αίγα τακτικά, θα είστε σε θέση να παρατηρείτε την τάση της μήτρας. Έπειτα, ένα από τα νεογνά σπρώχνεται στην έξοδο της μήτρας μειώνοντας κάπως τον όγκο στη δεξιά πλευρά της αίγας. Αυτό θα είναι ορατό μόνο αν έχετε παρατηρήσει προσεκτικά την αίγα στο διάστημα που πέρασε. Η κίνηση του πρώτου νεογνού μειώνει επίσης την κλίση των οπισθίων του ζώου δίνοντας τους μια πιο οριζόντια θέση. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να περιμένετε την εμφάνιση του πρώτου μικρού στις επόμενες 2 ώρες.

Πολλοί θεωρούν τη διόγκωση των μαστών ως ένδειξη του επικείμενου τοκετού. Αυτό όμως δεν ευσταθεί. Μερικές αίγες δεν παρουσιάζουν διόγκωση των μαστών παρά μόνο μετά τον τοκετό, ενώ άλλες εκδηλώνουν μεγάλη γαλακτόρροια εκ των προτέρων.