Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Η θηλή, οι λοβοί και οι αδενοκυψέλες

Γιατί μερικές αίγες αρμέγονται δύσκολα ενώ άλλες τόσο εύκολα; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο μαστικό σύστημα, αρχίζοντας από τη θηλή και καταλήγοντας στην πηγή του γάλακτος.

Η θηλή έχει στην άκρη μια οπή, γνωστή ως θηλαίος πόρος, η οποία περιβάλλεται από σφιγκτήρες μυς. Οι μύες αυτοί και η δύναμη τους καθορίζει πόσο δύσκολα ή εύκολα αρμέγεται το ζώο. οι αίγες με πολύ δυνατούς σφιγκτήρες μυς αρμέγονται μάλλον δύσκολα, ενώ εκείνες με αδύναμους μαστικούς μυς αφήνουν το γάλα να σταλάζει. (θα δούμε ότι οι σφιγκτήρες επηρεάζονται από τις ορμόνες οποίες εκκρίνονται λόγω της διαδικασίας που προηγείται του αρμέγματος αλλά και λόγω άλλων παραγόντων, ακόμα θα δούμε γιατί είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να αλλάζουμε ή να διαταράσσουμε τις συνήθειες των ζώων).

Ακολουθώντας το ποτάμι του γάλακτος έως τις πηγές του, βλέπουμε ότι η θηλή διευρύνεται στο σημείο που ενώνεται με τον γαλακτοφόρο κόλπο, τον τελικό χώρο παραμονής του γάλακτος πριν το άρμεγμα ή το θηλασμό. Πριν από αυτόν υπάρχει ο μαστικός αδένας που βρίσκεται μέσα στο μαστό. Εκεί βρίσκονται και οι γαλακτοφόροι πόροι που διατρέχουν το μαστό, συγκεντρώνοντας και μεταφέροντας το γάλα στη θηλή.

Κάθε πόρος ξεκινά από έναν και μόνο λοβό, ο οποίος με τη σειρά του διακλαδίζεται σε μικρότερα λοβίδια, εκεί ακριβώς όπου λαμβάνει χώρα η παραγωγή γάλακτος.

Τα λοβίδια αυτά αποτελούνται από πολυάριθμα μικροσκοπικά κενά σφαιρίδια που ονομάζονται αδενοκυψέλες (ή κυψελίδες) και μοιάζουν με τσαμπιά σταφύλια- μικροσκοπικά όμως. Ένα κυβικό εκατοστό ιστού περιέχει περίπου 60.000 κυψελίδες. Το γάλα εκκρίνεται από τα κύτταρα κάθε κυψελίδας.

Κάθε κυψελίδα περιβάλλεται από μυϊκές ίνες που διογκώνονται καθώς το γάλα εκκρίνεται. Όταν το ζώο είναι έτοιμο να αρμεχτεί, αυτοί οι μικροσκοπικοί μύες συσπώνται σπρώχνοντας το γάλα προς τα έξω. Επομένως , η ανεπαρκής ή ακατάλληλη διέγερση των μαστών έχει ως αποτέλεσμα «το δύσκολο άρμεγμα».