Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Πρόβλεψη γέννησης

Η μέση διάρκεια κύησης των αιγών κυμαίνεται από 145 ως 155 ημέρες. Οι αίγες τείνουν να γεννούν νωρίτερα όταν κυοφορούν τρίδυμα σε σύγκριση με εκείνες που φέρουν ένα μικρό, και οι δυο περιπτώσεις όμως περιορίζονται σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αίγες και οι προβατίνες μπορούν να ρυθμίζουν τον τοκετό έτσι ώστε να συμπίπτει με καλές καιρικές συνθήκες. Άλλοι αναφέρουν πως σίγουρα τον ρυθμίζουν, συνήθως όμως τα μικρά γεννιούνται την πιο κρύα νύχτα του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως πολλές αίγες γεννούν περίπου τον ίδιο καιρό μετά από κάθε ζευγάρωμα. Καταγράψτε την ημερομηνία τοκετού κάθε αίγας και τον επόμενο χρόνο μάλλον θα ξέρετε.

Έλεγχος των ενδείξεων

Αρχίστε να ελέγχετε τα ζώα σας συχνά και προσεκτικά 140 ημέρες μετά το ζευγάρωμα. Όταν είναι έτοιμη να γεννήσει η θηλυκή γίνεται νευρική και παρουσιάζει βλεννώδεις εκκρίσεις, αλλά αυτό μπορεί να εμφανιστεί και αρκετές μέρες μετά τον τοκετό. Όταν αρχίσει η έκκριση αδιαφανούς, κίτρινου και πηχτού υγρού, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως ο τοκετός έχει φτάσει.

Τα νεογνά είναι ψηλαφητά στη δεξιά πλευρά της αίγας. Καλή εξάσκηση είναι να ψηλαφίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Όσο τα αισθάνεστε στο χέρι σας, ο τοκετός απέχει τουλάχιστον 12 ώρες. Επίσης, αν ψηλαφίζετε την αίγα τακτικά θα είστε σε θέση να παρατηρείτε την τάση της μήτρας μειώνοντας κάπως τον όγκο στη δεξιά πλευρά της αίγας. Αυτό θα είναι ορατό μόνο αν έχετε παρατηρήσει προσεκτικά την αίγα στο διάστημα που πέρασε. Η κίνηση του πρώτου νεογνού μειώνει επίσης την κλίση των οπισθίων του ζώου δίνοντας τους μια πιο οριζόντια θέση. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να περιμένετε την εμφάνιση του πρώτου μικρού στις επόμενες 2 ώρες.

Πολλοί θεωρούν τη διόγκωση των μαστών ως ένδειξη του επικείμενου τοκετού. Αυτό όμως δεν ευσταθεί. Μερικές αίγες δεν παρουσιάζουν διόγκωση των μαστών παρά μόνο μετά τον τοκετό, ενώ είναι απαραίτητο να αρμέξετε το ζώο πριν τον τοκετό.

Η καλύτερη ένδειξη είναι το μαλάκωμα των συνδέσμων από την ουρά μέχρι το ισχίο. Ελέγξτε τη διαφορά που θα έχουν μετά. Όταν μοιάζουν να έχουν χαθεί, η αίγα πρόκειται να γεννήσει σε διάστημα 12 ωρών.

Προετοιμασία χώρου

Παρότι οι άνθρωποι προσπαθούν να φροντίσουν τα ζώα τους, συχνά περιπλέκουν τα πράγματα. Έχουμε ήδη αναφέρει κατάλληλη διατροφή που μπορεί να επηρεάσει τη ευκολία με την οποία θα γεννήσει η έγκυος αίγα. Ένα έμπειρο ζώο που βόσκει ελεύθερα ξέρει τι πρέπει να φάει, αλλά όταν δίνουμε εμείς την τροφή εξαρτάται από εμάς. Ομοίως, η αίγα που γεννά έξω στο βουνό ξέρει το πρέπει να κάνει όταν έρθει η ώρα. Πιθανόν στο βουνό να είναι πιο ασφαλής και σε πιο υγιές περιβάλλον απ’ ότι στο στάβλο σας. Όμως, είναι αδύνατο να αναπαράγουμε τις συνθήκες της φύσης για τα οικόσιτα ζώα.

Η αίγα πρέπει να έχει τη δική της θέση για να γεννήσει. Πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο καθαρή και αποστειρωμένη, στρωμένη με φρέσκο και καθαρό άχυρο. Αν έχετε κομμένο άχυρο, προτιμήστε το γιατί είναι πιο μαλακό από το ολόκληρο άχυρο. Μην αφήνετε κουβάδες με νερό στο παχνί του τοκετού. Μπορεί να είναι επικίνδυνο, και η αίγα πιθανότατα να μη θελήσει να πιεί ε αυτή την κατάσταση.

Τοκετός

Τα τρία στάδια της γέννησης

Η γέννηση των μικρών συνήθως γίνεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο αρχίζει όταν οι συσπάσεις της μήτρας πιέζουν τον πλακούντα, το έμβρυο και το αμνιακό υγρό στον τράχηλο, προκαλώντας τη διαστολή του. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 12 ώρες στις πρωτόγεννες, ενώ σε μεγαλύτερα ζώα συνήθως διαρκεί λιγότερο. Το δεύτερο στάδιο του τοκετού περιλαμβάνει τις συσπάσεις των μυών της κοιλιακής χώρας. Αυτό το στάδιο διαρκεί κατά μέσο όρο 2 ώρες και τελειώνει με την έξοδο του τελευταίου νεογνού. Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει τις συσπάσεις των μυών της κοιλιακής χώρας. Αυτό το στάδιο διαρκεί κατά μέσο όρο 2 ώρες και τελειώνει με την έξοδο του τελευταίου νεογνού. Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει την αποβολή του πλακούντα ή ύστερου. Κατά κανόνα διαρκεί 4 ώρες, μπορεί και περισσότερο. Αν όμως κρατήσει πολύ περισσότερο, είναι μια περίπτωση κατακράτησης του πλακούντα, πράγμα που απαιτεί τις υπηρεσίες του κτηνιάτρου.

Βοήθεια στον τοκετό

Αν δείτε την αίγα να αγωνίζεται, να είναι ανήσυχη και να μην έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να τη βοηθήσετε. Αποστειρώστε το χέρι και το μπράτσο σας με κάποιο μικροβιοκτόνο σαπούνι και λιπάνετε το με ένα κατάλληλο ορυκτέλαιο ή γέλη Κ-Υ. βάλτε το χέρι σας στον κόλπο του ζώου για να διαπιστώσετε το πρόβλημα

Αν δεν έχετε ξαναδεί νεογέννητο, κάτι τέτοιο όχι μόνο θα σας τρομάξει, αλλά θα σας δυσκολέψει πολύ στο να φανταστείτε τι ακριβώς ψηλαφίζετε. Προσπαθήστε να διακρίνετε το κεφάλι και τα πόδια των νεογνών και , αν είναι απαραίτητο, τακτοποιήστε τα ώστε να πάρουν τη σωστή θέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει απλώς να οδηγήσετε το πρώτο στην έξοδο, με την επόμενη σύσπαση της αίγας. τραβήξτε πάρα πολύ απαλά, σε συνεργασία με την αίγα. Αλλιώς μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία. Το πιθανότερο είναι πως τα υπόλοιπα θα βγουν σύντομα μόνα τους.

 Αφού εξετάσετε με το χέρι εισάγετε στον κόλπο ένα κολπικό υπόθετο που έχετε προηγουμένως προμηθευτεί από τον κτηνίατρο για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Οι αίγες γεννούν συνήθως δύο μικρά, αλλά τα τρία τέσσερα ή και πέντε δεν είναι σπάνια. Αν σε διάστημα μισής ώρας δεν γεννηθεί άλλο μικρό και η μητέρα δείχνει ήρεμη, μπορείτε να θεωρήσετε πως δεν πρόκειται να γεννηθούν άλλα.

 Αν σας τύχει δύσκολη γέννα, για παράδειγμα όταν η αίγα προσπαθεί να γεννήσει ένα ήδη νεκρό μικρό, καλέστε σε βοήθεια τον κτηνίατρο ή έναν έμπειρο γείτονα. Και πάλι όμως, σπάνια θα χρειαστεί. Να έχετε υπόψη σας τι είδους προβλήματα μπορεί να προκύψουν, αλλά μην αρρωστήσετε από την αγωνία εκ των προτέρων. Η ανησυχία για τον επικείμενο τοκετό είναι κάτι φυσικό, να θυμάστε όμως ότι το 95% των τοκετών είναι φυσιολογικοί απολαύστε την εμπειρία!

Ομφάλιος λώρος και ο πλακούντας στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ομφάλιος λώρος σπάζει μόνος του ή τον κόβει η ίδια η αίγα. Αν χρειάζεται, δέστε τον με ένα μαλακό κομμάτι σχοινί(στην ανάγκη ένα κορδόνι παπουτσιών είναι ότι πρέπει) σε απόσταση 5 ως 10 εκατοστών από το σώμα του νεογνού κα κόψτε τον με ένα κοφτερό ψαλίδι από την πλευρά της αίγας. Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της μαίας είναι πολλά κομμάτια καθαρό ύφασμα. Σκουπίστε τα μικρά, προσέχοντας ώστε να αφαιρέσετε εντελώς τη βλέννα από το στόμα και τη μύτη. Η αίγα θα βοηθήσει πρόθυμα γλείφοντας τα  μικρά. Αν ακολουθείτε το πρόγραμμα πρόληψης της αίγειας αρθρίτιδας /εγκεφαλίτιδας, φυσικά εξαρτάται από σας να μην αφήσετε την αίγα να γλείψει τα μικρά.

 Ο ομφάλιος λώρος πρέπει να αποστειρώνεται. Το σπρέυ ιωδίου είναι μια βολική λύση, καλύτερη όμως προστασία επιτυγχάνεται αν βάλετε μικρή ποσότητα ιωδίου σε ένα μικρό δοχείο, το πιέσετε πάνω στον αφαλό με το ιώδιο.

Προσέχετε το ύστερο. Αν η αίγα δεν το αποβάλει σε μερικές ώρες, καλέστε τον κτηνίατρο. Η κατακράτηση του πλακούντα είναι σοβαρό πρόβλημα. Αν κρέμεται έξω από το σώμα του ζώου, μην το τραβήξετε. Μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία. Όταν αποβληθεί ο πλακούντας πετάξτε τον. Μερικές αίγες τον τρώνε σε μια φυσική ενστικτώδη αντίδραση που τα περισσότερα άγρια ζώα εκδηλώνουν για να προστατεύσουν τα μικρά τους από πιθανούς θηρευτές. Οι περισσότεροι αιγοτρόφοι δεν ενδιαφέρονται για όλα αυτά, ωστόσο το ζώο δεν βλάφτεται. Εντούτοις, δεν του κάνει ιδιαίτερα καλό και μπορεί να πνιγεί