Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Πρωτόγαλα

Τα νεογέννητα θα σταθούν όρθια και θα προσπαθήσουν να περπατήσουν με τα τρεμάμενα πόδια τους λίγα λεπτά μετά τη γέννηση τους, ενώ σύντομα θα αναζητήσουν το πρώτο τους γεύμα. Αυτό είναι το πρωτόγαλα της αίγας ή πύαρ, ένα παχύ, κολλώδες, κίτρινι γάλα που δεν αφρίζει. Το πρωτόγαλα περιέχει  απαραίτητα αντισώματα και βιταμίνες, και χωρίς αυτό η ζωή κάθε νεογέννητου θηλαστικού τίθεται σε κίνδυνο. Στην πραγματικότητα είναι τόσο σημαντικό, ώστε αν αγοράσετε μια αίγα λίγο πριν γεννήσει δεν θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει αντισώματα για το δικό σας περιβάλλον και, επομένως, δεν θα είναι σε θέση να τα προσφέρει μέσω του πρωτογάλακτος στα μικρά της, τα οποία μπορεί να νοσήσουν.

 Μπορείτε να αφήσετε τα μικρά να θηλάσουν ή να αρμέξετε την αίγα και να τα ταΐσετε με ένα σκεύος ή ένα μπουκάλι. Είναι καλύτερα να αρμέξετε την αίγα, όχι μόνο λόγω της αρθρίτιδας / εγκεφαλίτιδας και της παραφυματίωσης και επειδή είναι σημαντικό να ταΐζετε  τα μικρά με το μπουκάλι από την αρχή, αλλά και επειδή είναι ο μοναδικός τρόπος να είστε σίγουροι πως η αίγα έχει πρωτόγαλα και τα ερίφια παίρνουν αρκετό  και όχι υπερβολικά πολύ, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα υγείας. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι σημαντικό τα νεογνά να πιούν λίγο πρωτόγαλα μισή ώρα μετά τη γέννηση τους. Βάλτε το γάλα σε μια καθαρή ανοξείδωτη κατσαρόλα από την κουζίνα σας και βυθίστε μέσα τη μύτη του νεογνού. Η θερμοκρασία του πρέπει να είναι περίπου 450 κελσίου. Αν το μικρό δεν πίνει, ελέγξτε τη θερμοκρασία. Πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό. Η φυσιολογική δόση είναι περίπου 250  γρ.

Προσοχή: μη ζεσταίνετε ποτέ το γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων και μην το βράζετε ποτέ, για να μην καταστραφούν τα αντισώματα.

Αν για κάποιο λόγο η αίγα δεν έχει πρωτόγαλα, φτιάξτε ένα υποκατάστατο έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχουν και τυποποιημένα  υποκατάστατα. Οι συγγραφείς Mary Smith και David Sherman αναφέρουν πως «πολυάριθμες μαρτυρίες υποδεικνύουν σημαντική αύξηση των περιστατικών σηψαιμίας των νεογνών» με τη χρήση τέτοιων προϊόντων. ( Η σηψαιμία των νεογνών σχετίζεται συχνά με τη μόλυνση του ομφαλού). Για το λόγο αυτό, οι συγγραφείς προειδοποιούν πως τα υποκατάστατα πρωτογάλακτος «πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη». Να γνωρίζετε, λοιπόν πως το αυθεντικό δεν αντικαθίσταται.

Μια άλλη λύση εναλλακτική είναι το γάλα της αγελάδας

Αλλά και αυτό σήμερα αντιμετωπίζεται αρνητικά, εξαιτίας των ασθενειών που μπορούν να μεταδοθούν από τα βοοειδή στις αίγες

Αν ακολουθείτε πρόγραμμα πρόληψης της αρθρίτιδας/ εγκεφαλίτιδας των αιγών, το πρωτόγαλα πρέπει να δέχεται θερμική επεξεργασία. Παρότι συχνά αναφέρεται ως παστερίωση, τεχνικά αυτό δεν ευσταθεί δεδομένου ότι, με τις θερμοκρασίες της παστερίωσης, το πρωτόγαλα θα μετατρεπόταν σε πηχτή κρέμα. Το πρωτόγαλα πρέπει  να θερμαίνεται( κατά προτίμηση σε μπεν- μαρί )στους 55-60 βαθμούς Κελσίου- αλλά όχι περισσότερο- και να διατηρεί αυτή τη θερμοκρασία για 1 ώρα.

 Παρότι το πρωτόγαλα γενικά δεν θεωρείται κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, υπάρχει όμως μια κρέμα από πρωτόγαλα που ορισμένοι αγαπούν ιδιαίτερα. Οι περισσότεροι εκτροφείς ωστόσο δεν διαθέτουν τόσο πολύ πρωτόγαλα, ώστε να σκέφτονται τι θα κάνουν με το πλεόνασμα. Αν εσείς έχετε επιπλέον, καταψύξτε το για μελλοντικές ανάγκες ή πουλήστε το. χύστε το σε κοινές παγοθήκες και όταν στερεοποιηθεί βάλτε τα παγάκια σε μια πλαστική σακούλα. Κάθε κύβος είναι αρκετός για μια δόση.

Κανόνας ταίσματος

 Βεβαιωθείτε πως κάθε νεογέννητο λαμβάνει 60 γρ πρωτόγαλα για κάθε κιλό του βάρους του, τρεις φορές ημερησίως.

 Πρωτόγαλα για τους ανθρώπους

Οι περισσότεροι αιγοτρόφοι δίνουν όλο το πρωτόγαλα των θηλυκών στα μικρά και καταψύχουν τις επιπλέον ποσότητες για τις έκτακτες ανάγκες, όπως π.χ όταν υπάρχει ένα ορφανό ή όταν μια θηλυκή δεν παράγει αρκετό. Αν όμως υπάρχει υπεραρκετό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφή και για τους ανθρώπους.

Ένα φλιτζάνι πρωτόγαλα μπορεί να αντικαταστήσει 2 αυγά και μισό φλιτζάνι γάλα στις συνταγές. Μπορείτε να φτιάξετε ένα είδος κρέμας να αναμίξετε 2 φλιτζάνια γάλα και 1\4φλ. Μέλι. Ψήστε το μίγμα στους 150 0 κελσίου ώσπου να πήξει για 45-60 λεπτά. Αν θέλετε πασπαλίστε με μοσχοκάρυδο.

 

Υποκατάστατο πρωτογάλακτος

3 φλιτζάνια γάλα

1 αυγό χτυπημένο

1 κουτ γλ. Μουρουνέλαιο

1 κουτ σούπ ζάχαρη

Αναμίξτε όλα τα υλικά. Το μείγμα αυτό, φυσικά, υστερεί σε μητρικά αντισώματα που παρέχουν στο νεογνό προστασία ενάντια στις κοινές ασθένειες.

 

Θερμική επεξεργασία πρωτογάλακτος

Η θερμική επεξεργασία του πρωτογάλακτος και του γάλακτος για τα ερίφια είναι συνήθης τακτική από τότε που εμφανίστηκε η ασθένεια αρθρίτιδα/ εγκεφαλίτιδα. Ωστόσο, λάβετε υπόψη πως αυτά τα δύο είδη γάλακτος απαιτούν διαφορετικό είδος επεξεργασίας. Το γάλα παστεριώνεται στους 75 βαθμούς Κελσίου και διατηρεί αυτή τη θερμοκρασία για 15’’τουλάχιστον. Ένας άλλος τρόπος είναι να θερμανθεί στους 60 βαθμούς κελσίου  για μισή ώρα. Η μέθοδος  αυτή χρησιμοποιείται στα εργοστάσια επεξεργασίας γάλακτος, αλλά στο σπίτι είναι χρονοβόρα και δύσκολη.

Παρόλα αυτά, το πρωτόγαλα διαφέρει εντελώς. Αν ζεσταθεί πολύ , γίνεται σαν κρέμα. Για να παστεριώσετε το πρωτόγαλα, θερμάνετε  το στους 55- 60 βαθμούς Κελσίου- αλλά όχι περισσότερο- και να διατηρεί αυτή τη θερμοκρασία για 1 ώρα.

Ένας απλός τρόπος να πετύχετε αυτό το αποτέλεσμα είναι να το θερμάνετε σε μπεν –μαρί για να μη βράσει. Κατόπιν, βάλτε το σε ένα προθερμασμένο θερμός και αφήστε το να σταθεί για 1 ώρα. Βεβαιωθείτε ότι το θερμόμετρο είναι ακριβείας και το θερμός καλής ποιότητας, έτσι ώστε να διατηρήσει σωστά τη θερμοκρασία.

 Αφήστε το πρωτόγαλα να κρυώσει και δώστε το στα ζώα όταν φτάσει στους 40-45 βαθμούς κελσίου. (το ιδανικό για τα μικρά είναι 40 βαθμούς κελσίου, η θερμοκρασία όμως θα πέσει κατά 5 βαθμούς κελσίου ώσπου να αρχίσουν να πίνουν).