Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Τεχνητή γονιμοποίηση

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα για πολλούς δυνατότητα είναι η τεχνητή γονιμοποίηση. Πρόκειται για μια σχετικά νέα εξέλιξη στο χώρο της εκτροφής ζώων. Δεν είναι τόσο συνηθισμένη όσο στην περίπτωση των βοοειδών και δεν παρουσιάζει 100% επιτυχία, εντούτοις διαθέτει πολλές δυνατότητες. Επίσης, τα τελευταία 20 χρόνια έχει κερδίσει ευρεία αποδοχή.

Από την άποψη της βελτίωσης των φυλών, η τ.γ. είναι ότι καλύτερο. Οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει οπουδήποτε τους καλύτερους τράγους, και με μικρό κόστος. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα φιαλίδιο σπέρματος κοστίζει δέκα φορές λιγότερο από τις υπηρεσίες του τράγου, και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τράγους που βρίσκονται πολύ μακριά. Επίσης , οι αίγες μπορούν να ζευγαρώσουν με τράγους που δεν ζουν εδώ κα πολύ καιρό, μια και το σπέρμα μπορεί να αποθηκευτεί για χρόνια. Το καλύτερο απ’ όλα είναι πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπέρμα από εγγυημένους γεννήτορες που ήδη έχουν θηλυκά παιδιά και εγγόνια τα οποία ήδη αρμέγονται και παρουσιάζουν μεγάλη παραγωγικότητα. Ακόμα και οι εκτροφείς που δεν ανησυχούν για την ενδογαμία, εύκολα μπορούν να αντιληφθούν τα πλεονεκτήματα της τ.γ, με την οποία δεν χρειάζεται να εκτρέφουν τράγο ή να τριγυρίζουν παντού με θηλυκές για να ζευγαρώσουν.

Παρόλα αυτά η τεχνητή γονιμοποίηση δεν είναι λύση δε όλα τα προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να κληθείτε να κάνετε την εμφύτευση μόνοι σας. Και παρότι πρόκειται για μια σχετική διαδικασία, δεν πρόκειται να το μάθετε διαβάζοντας απλά ένα βιβλίο. Οι αρχάριοι έχουν ποσοστό επιτυχίας 50%. Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε είναι να παρακολουθήσετε κάποιον πεπειραμένο και να του κάνετε πολλές ερωτήσεις. Αν πρέπει να αγοράσετε και να συντηρήσετε ένα δοχείο υγρού αζώτου για την αποθήκευση του σπέρματος, τα έξοδα αναπαραγωγής για λίγες αίγες θα αυξηθούν σημαντικά.

Όλα αυτά απέχουν πολύ από τα βασικά της εκτροφής αιγών. Ψάξτε στα σχετικά περιοδικά για διαφημίσεις εταιρειών τεχνητής γονιμοποίησης και επικοινωνήστε μαζί τους. Φυσικά, μπορείτε να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες και από τους αιγοτρόφους της περιοχής σας που χρησιμοποιούν την τ.γ.