Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Καθαρισμός εργαλείων

Όλα τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με το γάλα πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς. Ο καθαρισμός των εργαλείων του αρμέγματος είναι εντελώς διαφορετικός από το πλύσιμο των πιάτων στο σπίτι. Το κοινό σφουγγάρι δεν καθαρίζει τους μικροσκοπικούς πόρους όπου συγκεντρώνονται τα βακτήρια που αλλοιώνουν τη γεύση και το άρωμα του γάλακτος. Αντίθετα, το πιο κατάλληλο είναι ένα σκληρό βουρτσάκι. Τα απορρυπαντικά και τα σαπούνια οικιακής χρήσης περιέχουν αρώματα και αφήνουν υπολείμματα που επίσης αλλοιώνουν το γάλα. Ούτε τα λευκαντικά προϊόντα του σπιτιού είναι κατάλληλα για τα σκεύη του γάλακτος. Μη χρησιμοποιείτε  νερό της βρύσης για ξέβγαλμα, ούτε πετσέτες για σκούπισμα, επειδή έχουν μικρόβια. Χρειάζεστε ειδικά χημικά προϊόντα.

Τέσσερα είναι τα καθαριστικά που προορίζονται για τα σκεύη του γάλακτος. Τα δύο είναι για το πλύσιμο και περιλαμβάνουν αλκαλικά και όξινα απορρυπαντικά. Οι ενώσεις ιωδίου και χλωρίου χρησιμοποιούνται για τη αποστείρωση.

Τα αλκαλικά απορρυπαντικά είναι οι βασικοί καθαριστικοί παράγοντες. Παρόλα αυτά αφήνουν στα σκεύη ένα θαμπό στρώμα που φιλοξενεί βακτήρια. Για να αφαιρέσετε αυτό το όξινο απορρυπαντικό, που ωστόσο δεν διαθέτει την καθαριστική ικανότητα των αλκαλικών προϊόντων.  Οι περισσότεροι αιγοτρόφοι τρίβουν τα σκεύη με αλκαλικά προϊόντα έξι ημέρες την εβδομάδα, και την έβδομη χρησιμοποιούν  ένα όξινο. Αν το νερό στην περιοχή σας είναι σκληρό, πράγμα που επιταχύνει το σχηματισμό του στρώματος βακτηρίων, μπορείτε να υιοθετήσετε την καθημερινή χρήση όξινου απορρυπαντικού. Οι ενώσεις χλωρίου χρησιμεύουν για την απολύμανση του εξοπλισμού. Επίσης, τα ιωδιούχα σκευάσματα με τα οποία πλένετε τους μαστούς των αιγών μπορούν να χρησιμεύσουν για τον ίδιο σκοπό( το χλώριο είναι πολύ ισχυρό κα ακατάλληλο για το δέρμα των ζώων), αν μετρήσετε προσεκτικά και αφήσετε τα σκεύη να μουλιάσουν για αρκετή ώρα. Χρειάζονται τουλάχιστον 5 λεπτά. Μετρήστε προσεκτικά όλα τα υλικά καθαρισμού και απολύμανσης. Αν είναι αρκετά  ισχυρά, δεν θα επιτελέσουν το σκοπό τους. Αν είναι πολύ ισχυρά, ξοδεύετε άσκοπα τα χρήματα σας και κινδυνεύετε να μολύνετε το γάλα. Ακολουθείστε τη διαδικασία καθαρισμού:

  • Ξεβγάλτε τους κάδους και τα υπόλοιπα σκεύη όσο το δυνατό πιο σύντομα με κρύο νερό για να απομακρύνετε τις πρωτεΐνες του γάλακτος. Το ζεστό νερό «ψήνει» την καζεΐνη του γάλακτος προκαλώντας τη συγκέντρωση της ουσίας που δύσκολα αφαιρείται. Μην αφήνετε ποτέ υπολείμματα γάλακτος  να ξεραίνονται στα σκεύη.
  • Πλύνετε τα σκεύη αρχικά με ζεστό –όχι καυτό –νερό και ένα αλκαλικό απορρυπαντικό και έπειτα με ένα όξινο, γι αν απομακρύνετε το βούτυρο.
  •  Τρίψτε με μια βούρτσα και μπόλικη καυτή σαπουνάδα.
  •  Ξεβγάλτε καλά με νερό και ένα χλωριούχο ή ιωδιούχο σκεύασμα.
  • Ακουμπήστε τα σκεύη ανάποδα σε ράφια από πλέγμα για να στεγνώσουν στον αέρα. Μην τα σκουπίσετε με πετσέτα. Οι γαλακτοκομικές μονάδες Α΄κατηγορίας υποχρεώνονται να  φυλάσσουν τους κουβάδες και τα δοχεία γάλακτος χωρίς σκέπασμα, τοποθετημένα ανάποδα σε ράφια από μεταλλικό πλέγμα για να εκτίθεται  στον αέρα.
  •  Επιπλέον ασφάλεια ενάντια στα μικρόβια, λίγο πριν χρησιμοποιήσετε τα σκεύη ξανά, ξεβγάλτε ξανά με ζεματιστό νερό.

Τα επαγγελματικά γαλακτοκομεία πρέπει να ακολουθούν αυστηρά αυτούς τους κανόνες. Το ερώτημα πόσοι μικροί αιγοτρόφοι κάνουν το ίδιο παραμένει ανοιχτό. Η διαδικασία παρουσιάζεται εδώ, όχι επειδή θα πεθάνετε αν πιείτε γάλα που δεν έχει παραχθεί υπό συνθήκες νοσοκομείου, αλλά επειδή, όσοι θέλουν να κάνουν επαγγελματική δουλειά, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δε θα το πετύχουν χρησιμοποιώντας κοινό απορρυπαντικό για πιάτα και μια πετσέτα. Αν σας έχει τύχει γάλα με κακή γεύση, το πρώτο που πρέπει να επανεξετάσετε είναι ο χειρισμός του γάλακτος και οι μέθοδοι καθαριότητας που ακολουθείτε.