Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Οι βασικές αρχές του αρμέγματος

Τι χρειάζεστε για να κάνετε το άρμεγμα άνετο και αποτελεσματικό; Εξοπλισμό και σωστή υγιεινή.

Εξοπλισμός

 Ο εξοπλισμός του αρμέγματος μπορεί να είναι απλός ή σύνθετος. Αν θέλετε, μπορείτε να αρμέξετε σε μια λεκάνη της κουζίνας, να σουρώσετε το γάλα με δύο χωνιά με φίλτρο και να το φυλάξετε στο ψυγείο μέσα σε κοινά βάζα. Αντίθετα, μπορείτε να ξοδέψετε πολλά χρήματα για γαλακτοκομικό εξοπλισμό.

Αν έχετε την πρόθεση στο εγγύς μέλλον να αρμέγετε τουλάχιστον 730 φορές το χρόνο, θα ικανοποιηθείτε περισσότερο από την ποιότητα που θα σας προσφέρει ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Κάδος γάλακτος

 Οι 4 λίτρων ανοξείδωτοι κάδοι γάλακτος με κατάλληλο σκέπασμα δεν αποτελούν πολυτέλεια, παρότι η τιμής τους είναι σχετικά υψηλή. Τα σκεύη αυτά χρησιμοποιούνται καθημερινά επί 20 χρόνια, γεγονός που καθιστά την τιμή τους ουσιαστικά εξευτελιστική. Είναι ανθεκτικά ανοξείδωτα και έτσι καθαρίζονται και απολυμαίνονται εύκολα. Το καπάκι και οι λαβές αφαιρούνται για καλύτερο πλύσιμο. Φυσικά είναι κατασκευασμένα ειδικά για αίγες, γι’ αυτό θα πρέπει να ψάξετε  να τα βρείτε.

 Ό τι κι αν χρησιμοποιείτε, αποφύγετε το πλαστικό. Καμιά καθαριότητα δεν μπορεί να διώξει τα βακτήρια από τους πόρους του πλαστικού και σύντομα θα καταλήξετε με ένα προϊόν ακατάλληλο προς κατανάλωση.

Ορισμένοι αρνούνται να χρησιμοποιήσουν για το γάλα οτιδήποτε φτιαγμένο από αλουμίνιο. Ίσως αυτό να οφείλεται σε κάποια παρεξήγηση. Είναι αλήθεια πως η χρήση αλουμινίου δεν επιτρέπεται στα γαλακτοκομεία Α’ κατηγορίας, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι  ο εξοπλισμός εκεί υφίσταται πολύ δυνατό καθάρισμα. Το αλουμίνιο γρατσουνίζεται , με συνέπειες ανάλογες με αυτές του πλαστικού.

Αναμφίβολα, πολλοί ανησυχούν για τους αναφερόμενους συσχετισμούς μαγειρικών σκευών από αλουμίνιο με προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται να βράσετε το γάλα στον κάδο αρμέγματος ή το σουρωτήρι.

 Τα σκεύη από αλουμίνιο που χρησιμοποιείτε στο σπίτι για το γάλα διαθέτουν ανοδική προστατευτική επίστρωση. Το γάλα δεν έρχεται σε επαφή με το αλουμίνιο, εκτός αν το σκεύος έχει καθαριστεί με χοντρό σύρμα. Τα γδαρσίματα που προκαλούν προβλήματα στις μεγάλες γαλακτοκομικές μονάδες, στο σπίτι μπορούν να αποφευχθούν με προσοχή και σωστό χειρισμό.

Σουρωτήρι

Το σουρωτήρι είναι απαραίτητο. Πρέπει να διαθέτει φίλτρα μιας χρήσης για το σούρωμα γάλακτος, τα οποία πουλιούνται στα καταστήματα με αγροτικά είδη. Το σουρωτήρι πρέπει να είναι αρκετά μικρό ώστε να χωράει στο δοχείο φύλαξης, με διάμετρο περίπου όσο το στόμιο ενός μεγάλου βάζου μαρμελάδας. Τα κοινά μεταλλικά σουρωτήρια είναι φτηνά και λειτουργούν καλά με μικρές ποσότητες γάλακτος, διατίθενται όμως και μεγαλύτερα, κατάλληλα για γαλακτοκομική χρήση και είναι από αλουμίνιο και ανοξείδωτα.

Αν δεν σας περισσεύουν χρήματα, φτιάξτε σουρωτήρι με δύο μεγάλα χωνιά της κουζίνας. Κόψτε το στόμιο ψηλά έτσι ώστε το άνοιγμα να έχει διάμετρο 8-10 εκ. προσαρμόστε ένα φίλτρο στο ένα χωνί από πάνω για να το κρατά στη θέση του.

 Το γάλα μπορεί να φυλάσσεται σε γυάλινα βάζα 1,2, η 4 λίτρων ή σε αλουμινένια και ανοξείδωτα δοχεία ίδιας χωρητικότητας. Και πάλι, αποφύγετε το πλαστικό. Βρείτε κάτι που καθαρίζεται και αποστειρώνεται εύκολα.