Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Περίοδος γαλακτοφορίας

Οι αίγες συνήθως ζευγαρώνουν και γεννούν μια φορά το χρόνο. Κι αυτό γιατί, επειδή η αίγα παράγει γάλα για να θρέψει τα μικρά της, θεωρητικά τουλάχιστον, χρειάζεται να γεννά σε ετήσια βάση έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής ποσότητα γάλακτος. Αυτό γίνεται φανερό από το διάγραμμα γαλακτοφορίας :η καθημερινή ποσότητα γάλακτος παρουσιάζει απότομη αύξηση μετά τον τοκετό και έπειτα μειώνεται με αργό ρυθμό, σύμφωνα με τις φυσιολογικές ανάγκες των μικρών.

Η περίοδος γαλακτοφορίας 305 ημερών θεωρείται συνηθισμένη, δεν αποτελεί όμως τον κανόνα. Τα στοιχεία που αφορούν στη γαλακτοφορία της αίγας βασίζονται σε διάστημα 305 ημερών, υπολογίζοντας 365 μέρες ανάμεσα στις γεννήσεις και 60 μέρες χωρίς γάλα, που επιτρέπουν στο θηλυκό να ξεκουραστεί και να αναλάβει δυνάμεις. Ωστόσο, μια επίσημη μελέτη που διεξήχθη για τις αίγες, έδειξε ότι περίπου μόνο το ένα τρίτο των αιγών ήταν σε θέση να προσφέρουν γάλα επί 305 ημέρες, ενώ οι υπόλοιπες δεν παρήγαν καθόλου προηγουμένως.

Εντούτοις, από τον καιρό ακούμε όλο και πιο συχνά για ζώα ,με μεγάλες περιόδους γαλακτοφορίας. Αυτό σημαίνει πως οι αίγες εξακολουθούν να δίνουν σεβαστές ποσότητες γάλακτος επί 2 ως 3 χρόνια ή και περισσότερο, χωρίς να αναπαραχθούν. Για πολλά σπιτικά αιγοτροφεία, αυτή είναι μια ελκυστική προοπτική.

Η κυριότερη δυσκολία είναι να βρείτε μια τόσο παραγωγική αίγα. Τα δύο τρίτα των αιγών που πήραν μέρος στις δοκιμές δεν παράγουν γάλα ούτε για 305 ημέρες, πόσο μάλλον για 2 ή 3 χρόνια. Και αν υποθέσουμε ότι οι αίγες που δοκιμάστηκαν ήταν καλύτερες από το μέσο όρο και ότι οι περισσότεροι αρχάριοι θα πάρουν αρχικά μια αίγα που θα ανήκει στο μέσο όρο, οι πιθανότητες μεγάλης περιόδου γαλακτοφορίας είναι πολύ μικρές.

Πως θα ξέρετε αν το ζώο σας έχει δυνατότητες; Θα το ξέρετε αν συνεχίσει να παράγει ικανοποιητικά ακόμα και αφού ζευγαρώσει. Η ποσότητα το γάλακτος εξαρτάται από σας, τα περισσότερα νοικοκυριά όμως είναι ικανοποιημένα με 2 έως  21/2 κιλά την ημέρα. Παρότι τα επαγγελματικά αιγοτροφεία χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες γάλακτος ημερησίως για να θεωρούνται επικερδείς επιχειρήσεις, οι μικρές μονάδες που διατηρούνται σε σπίτια μπορούν να έχουν ικανοποιητική αποτελέσματα αν παράγουν έστω και μερικά ποτήρια γάλα, τη στιγμή που η εναλλακτική λύση είναι η αγορά αγελαδινού γάλακτος.

Η οικογενειακή αίγα που δίνει γάλα όλο το χρόνο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι, φυσικά, ότι θα έχετε γάλα καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Η συνήθης κατάσταση της περιόδου αρμέγματος 305 ημερών, σας φέρνει στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράζετε τροφή για τα ζώα κα γάλα για την οικογένεια σας επί 2 μήνες το χρόνο. Μια άλλη επιλογή είναι να έχετε αρκετές αίγες που θα γεννούν σε διαφορετική χρονική στιγμή μέσα στο έτος, πράγμα που σημαίνει, εκτός των άλλων, πως θα έχετε επάρκεια σε γάλα σε συγκεκριμένο χρόνο, κάτι που δεν είναι πάντα βολικό ή εφικτό.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα για όσους διαθέτουν λίγα γαλακτοπαραγωγικά ζώα είναι ότι δεν χρειάζεται να έχουν τράγο ή να μεταφέρουν τις αίγες τους για να ζευγαρώσουν. Έτσι εξοικονομούν χρόνο κόπο και χρήματα.

Το τρίτο πλεονέκτημα δεν αφορά σε τόσους πολλούς αιγοτρόφους όσο τα δύο πρώτα και ίσως να μη γίνεται φανερό αμέσως, είναι όμως πολύ σημαντικό. Πρόκειται για τα επιπλέον νεαρά ζώα. Για πολλούς, τα μικρά είναι ο πιο χαριτωμένος λόγος για να εκτρέφει κανείς αίγες. Για πιο λόγο να μην το θέλει κάποιος; Και μην ξεχνάμε ότι σε ένα σπίτι, αν δεν παράγουν γάλα,  μπορούν να προσφέρουν το κρέας τους, ένα πολύ σημαντικό υποπροϊόν του γαλακτοκομείου.

Η εκτροφή των εριφίων όμως είναι χρονοβόρα και κουραστική, επίσης δημιουργούνται επιπλέον έξοδα λόγω του φυσικού ή του υποκατάστατου γάλακτος που καταναλώνουν. Αν η αίγα σας γεννά 2 θηλυκά κατσικάκια κάθε χρόνο και το ίδιο κάνουν και οι απόγονοι της, θα φτάσετε από1 σε 3, σε 6, σε 12, σε 24 σε 48 ζώα σε διάστημα 5 ετών! Φυσικά δεν γεννιούνται  μόνο θηλυκά μικρά, ωστόσο θα λάβετε «σύνθετο τόκο» από τα ζώα σας. Δεν μπορείτε να τα κρατήσετε όλα. Αν λοιπόν πρόκειται να τα διαθέσετε αλλού, σκεφτείτε την κομψή λύση της μακράς περιόδου αρμέγματος.

Οι άλλοι λόγοι για να επιλέξετε αυτή τη μέθοδο είναι δευτερεύοντες. Ένα από αυτούς αφορά στην πιθανότητα επιπλοκών κατά τον τοκετό, όπως π.χ. κέτωση, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου των ζώων. Οι αίγες ζουν περισσότερο αν γεννούν κάθε 2 ως 3 χρόνια.

Να θυμάστε πως δεν είναι όλες οι φυλές δεν είναι κατάλληλες για να αρμέγονται όλο το χρόνο. Οι αίγες της φυλής ζάχνεν έχουν τις περισσότερες πιθανότητες καταλληλότητας, αλλά και πάλι όχι όλες. Εκπρόσωποι άλλων φυλών μπορούν να επιδείξουν μεγάλο ζήλο.

Όπως πολλές άλλες μέθοδοι διαχείρισης, το παρατεταμένο άρμεγμα εξαρτάται από τα ζώα σας καθώς και από τις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις σας. Δεν θα καταφέρουν όλα τα ζώα να παράγουν γάλα όλο το χρόνο. Ούτε όλοι οι εκτροφείς θέλουν να επιβάλουν κάτι τέτοιο στα ζώα τους. Για ορισμένους, όμως, τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι πολύ ελκυστικά.

Συμβουλές για παρατεταμένο άρμεγμα

  • Η αίγα πρέπει να είναι εντελώς υγιής, να έχει άριστη φυσική κατάσταση να μην πάσχει από παρασιτικές ασθένειες. Η διατροφή είναι πολύ σημαντική
  • Αν δεν έχετε τράγο, η αίγα έχει λιγότερες πιθανότητες να μπει σε οίστρο, κάτι που συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής γάλακτος.
  • Εφόσον οι μικρότερες ημέρες του χειμώνα επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή γάλακτος.
  • Εφόσον οι μικρότερες ημέρες του χειμώνα επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή γάλακτος(φωτοπεριοδική ευαισθησία), μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση φωτίζοντας το στάβλο με τεχνητά μέσα. Το ιδανικό διάστημα για τεχνητό φωτισμό είναι 16 ώρες ημερησίως.