Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Πως αρμέγουμε;

Πιάστε τη θηλή με τον αντίχειρα και το δείκτη σας κοντά στο σημείο που ενώνεται με το μαστό. Μην πιάνετε τον ίδιο το μαστό, αν και αυτό είναι σχετικά αναπόφευκτο σε αίγες με ημιανεπτυγμένες θηλές. Υπάρχει πιθανότητα να τραυματίσετε τους ιστούς των μαστών και οι κατεστραμμένοι ιστοί να καταλήξουν στο γάλα μέσω της θηλής.

Σφίξτε τον αντίχειρα και το δείκτη σας για να συγκεντρώσετε γάλα στη θηλή. Πρέπει να την κρατάτε γερά, αλλιώς, όταν πιέσετε όλη τη θηλή, το αλλιώς το γάλα θα κατευθυνθεί πίσω στο μαστό αντί στον κάδο.

Κατόπιν, πιέστε ήπια αλλά σταθερά τη θηλή με το μέσο δάκτυλο για να κατεβάσει γάλα. Κάντε το ίδιο με τα υπόλοιπα δάκτυλα και , αν όλα έχουν πάει καλά, το γάλα θα βγει από τη θηλή- όχι απαραίτητα προς τα εκεί που θέλετε, αλλά πάντως προς τα έξω.

 Το πρώτο γάλα από κάθε μαστό πρέπει να χύνεται στο κύπελλο ελέγχου, που διαθέτει ένα φίλτρο ή ένα δίσκο μαύρου χρώματος για καπάκι. Η πρώτη ποσότητα περιέχει τα βακτήρια που έχουν συγκεντρωθεί στην οπή της θηλής και δεν πρέπει να πίνεται. Επιπλέον το κύπελλο ελέγχου θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τυχόν ανωμαλίες του γάλακτος, όπως π.χ. σβώλους θρόμβους ή ίνες. Όλα αυτά είναι ενδείξεις μαστίτιδας. μη χρησιμοποιείτε το γάλα αν το ζώο δεν έχει άριστη υγεία.

Αρχίστε να αρμέγετε μέσα στον κάδο, αρμέγοντας εναλλάξ τους μαστούς με τα δύο χέρια σας. Με την εξάσκηση θα αποκτήσετε ρυθμό. Συνεχίστε μέχρι να στερέψει το γάλα και έπειτα πιέστε το μαστό προς τα πάνω, όπως κάνουν τα μικρά όταν θηλάζουν. Η αίγα θα κατεβάσει κι άλλο γάλα. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη, όχι μόνο επειδή το τελευταίο γάλα περιέχει το περισσότερο βούτυρο, αλλά, επειδή, αν δεν παίρνετε όσο το δυνατό περισσότερο γάλα, η αίγα θα σταματήσει να παράγει όσο μπορεί να παράγει.

 Το τελικό βήμα είναι η αφαίρεση και της τελευταίας ελάχιστης ποσότητας γάλακτος από το μαστό.(ποτέ δεν αφαιρείται όλο το γάλα). Αυτό γίνεται πιέζοντας τη θηλή ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη ή με τις άκρες των δακτύλων σας. Πιάστε ξανά τη θηλή και βγάλτε όλο το γάλα πιέζοντας την πάνω κάτω. Κάντε ήπιες κινήσεις για να μην την τραυματήσετε.

Όταν τελειώσετε , συνίσταται η πρακτική της εμβάπτισης της θηλής.