Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Κατάλληλες τροφές για γάτες

  • φαγητό για γατιάΩμές τροφές κατάλληλες για γάτες, είναι όλα τα κρέατα και τα εντόσθια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα κουνέλια, τα τρωκτικά, τα βατράχια και τα πουλιά. Είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και λίπη. Είναι όμως για τις ενήλικες γάτες επιζήμιο να τρώνε μόνο τροφές με λίγο ασβέστιο, ιώδιο και βιταμίνες Α, γιατί κινδυνεύει να πάθει οστεοπόρωση και στειρότητα. Το συκώτι πάλι είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και αν μια ενήλικη γάτα δεν τρώει τίποτα άλλο, θα παραχθεί γύρω από τις αρθρώσεις της παραπανήσια οστεώδης ουσία που θα κάνει την κίνηση της δύσκολη και η γάτα θα γίνει δύσκαμπτη. Το φρέσκο γάλα, δίνει πρωτεΐνες, ασβέστιο και ριβοφλαβίνη. Κάποιες ενήλικες γάτες δε μπορούν να χωνέψουν το ζάχαρο του γάλατος (λακτόζη) και παρουσιάζουν έντονη διάρροια. Καλό είναι να δίνουμε γάλα κατσικίσιο και όχι αγελαδινό.

  • Μαγειρεμένες τροφές για τους ανθρώπους και έτοιμες τροφές για ζώα.

Κυρίως εννοούμε τα αποφάγια, που είναι η φτηνότερη λύση και έτοιμες τροφές για ζώα, τις σκυλοτροφές. Τα αποφάγια μπορούν να καλύψουν το 1/3 του καθημερινού φαγητού. Μερικές γάτες δέχονται εκείνες τις τροφές που περιέχουν κρέας, εντόσθια και κοτόπουλο, αλλά προτιμούν καλύτερα τις τροφές για γάτες. Οι έτοιμες τροφές για γάτες, είναι συνήθως κονσέρβες ή ξηρές τροφές. Οι κατεψυγμένες τροφές είναι καλές αλλά ακριβές. Οι κονσερβαρισμένες τροφές, που περιέχουν 70-80% νερό, είναι ίσως οι καλύτερες γιατί είναι πιο κοντά στη φυσική τροφή. Περιέχουν ένα μίγμα από ψιλοκομμένο κρέας, εντόσθια, πουλερικά και ψάρι με λίγο λίπος και συνήθως μια μεγάλη ποσότητα άμυλο. Οι κονσέρβες έχουν συνήθως ένα περιορισμένο όριο χρήσεως. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από έξι μήνες. Έχουν συνήθως ημερομηνία λήξεως και αριθμό ελέγχου, που πρέπει να αναφέρεται σε κάθε έρευνα, που αφορά στη συγκεκριμένη τροφή.

 

  • Έτοιμες τροφές ειδικά κατασκευασμένες για γάτες.

Περιέχουν τα ίδια υλικά με τις κονσερβαρισμένες. Είναι αφυδατωμένες τροφές. Το μίγμα αποξηραίνεται σε θερμό αέρα και σχηματίζει ένα είδος αφράτου μπισκότου. Είναι φτηνότερες και ελαφρότερες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς, γιατί έτσι η γάτα παίρνει λιγότερα υγρά από όσα έχει ανάγκη. Οι περιττές ουσίες όταν η γάτα τρώει αφυδατωμένες τροφές δημιουργεί ούρα πολύ συμπυκνωμένα. Μερικές από τις αποβλητέες ουσίες σχηματίζουν κρυστάλλους, οι οποίοι μπορούν να φράξουν τις διόδους του ουρικού συστήματος των αρσενικών γατών (ουρολιθίαση). Αυτό είναι επικίνδυνο για τα αρσενικά γιατί έχουν την τάση να παθαίνουν τέτοιες ανωμαλίες, που χρειάζονται ιατρική παρέμβαση. Καλό είναι πότε- πότε να ανακατεύεται την τροφή με ζεστό νερό, ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα αυτά. Και προ πάντων μην έχει στη διάθεση της η γάτα μπολ όλη μέρα με ξηρή τροφή. Καλύτερα να της δίνετε ένα ή δυο κανονικά γεύματα τη μέρα.