Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως θα μάθω το κουτάβι μου να κάνει πιπί;

Το πρώτο μάθημα που οφείλετε να δώσετε στο κουτάβι σας, είναι να το μάθετε να κάνει την ανάγκη του, για να έχετε ομαλή συμβίωση. Είναι μια μάχη που για να βγείτε νικητής, πρέπει να εφαρμόσετε στρατηγική.

1) Αποφασίστε από την αρχή που ακριβώς επιθυμείτε να κάνει την ανάγκη του. Στο μπαλκόνι, (προσέξτε να βάλετε πλαστικό πλέγμα για μωρά, μην πέσει κάτω). Μπορεί να προτιμήσετε την ταράτσα ή την αυλή ή τον κήπο θα πρέπει να το βάζετε συχνά για την ανάγκη του, τουλάχιστον κάθε 3 με 4 ώρες. Και φυσικά μην το εγκαταλείψετε εκεί γιατί θα νομίσει ότι το τιμωρείτε. Ή, το καλύτερο, αφήστε μια πόρτα ανοικτή για να βγαίνει έξω. Αν δεν έχετε ταράτσα ή αυλή και πρέπει να λερώνει εκμαθηση τουαλέτας σε κουτάβιμέσα στο σπίτι, διαλέξτε πού προτιμάτε να λερώνει και στο χώρο αυτό απλώστε εφημερίδες.

2) Βάζετε το κουτάβι σας στο χώρο αυτό, 3- 4 φορές τη μέρα κατά προτίμηση μετά το γεύμα και πριν το βραδινό ύπνο. Πείτε του τη λέξη «κακά» ή «κάνε τα».

3) Φυσικά ακόμα δεν καταλαβαίνει τι του ζητάτε, αλλά όταν το κάνει, επαινέστε το λέγοντας του, «καλό σκυλί», ή «μπράβο». Πρέπει τις πρώτες μέρες να αφιερώσετε χρόνο.

4) Όταν δείτε ότι έχει πάρει θέση να τα κάνει αλλού, (όταν πρόκειται να λερώσει στριφογυρίζει),πείτε του με σταθερό τόνο, «όχι» και πάρτε το και βάλτε το πάνω στις εφημερίδες.

5) Αν κάποια φορά σας ξεφύγει και τα κάνει αλλού δείξτε τη δυσαρέσκεια σας, όχι μαλώνοντας το έντονα, αλλά σταθερά. Να είστε σίγουροι ότι θέλει να σας ευχαριστεί και θα προσπαθήσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, γιατί και αυτό θέλει να έχετε καλές σχέσεις και να το παινεύετε.

6) Στην αρχή μπορείτε μαζί με τον έπαινο να δίνετε και λιχουδιά, αργότερα την κόβετε και αρκείστε στα λόγια και όταν πια μάθει δεν είναι ανάγκη να το σχολιάζετε καν. Είναι μέρος των κανόνων που του θέτετε στο σπίτι, στη συμβίωση σας. Μην ξεχνάτε ότι εσείς βάζετε τους κανόνες και αυτό οφείλει να ακολουθεί.

7) Είναι κουραστικό για σας και ίσως φτάσετε σε στιγμές απελπισίας, αλλά το καλό αποτέλεσμα θα έρθει. Τα κουτάβια 3 μηνών έχουν κατανοήσει τι πρέπει να κάνουν, αλλά θα τους φεύγει πού και πού. Όταν γίνουν 5 μηνών, να είστε περίπου σίγουροι πως δε θα λερώσει. Όταν λείπετε από το σπίτι να αφήνετε εκεί όπου είναι οι εφημερίδες του ή με πόρτα ανοικτή προς μια ταράτσα. Από τους 9 μήνες και έπειτα, δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα, αν κάνετε καλά τη δουλειά σας το πρώτο 5μερο της γνωριμία σας.