Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Εκπαίδευση σκύλου στην εντολή EΛΑ

Αυτή την εντολή την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε το σκυλί να έρθει στο χέρι του αφεντικού.

Η άσκηση αυτή χωρίζεται σε δύο φάσεις. Για να μη μπερδευτεί ο εκπαιδευτής περιγράφονται μαζί και οι δύο φάσεις Η δεύτερη φάση δεν μπορεί να διδαχτεί ικανοποιητικά αν το σκυλί δεν έχει μάθει ήδη την εντολή 'Κάτω'. Επομένως, δεν πρέπει να επιχειρήσετε τη δεύτερη  φάση μέχρι τότε. Αν αυτή η συμβουλή σας φαίνεται απλοϊκή και προσπαθήσετε να συνδυάσετε τις ασκήσεις, θα καταλήξετε με ένα σκυλί τελείως μπλεγμένο το οποίο θα θεωρήσετε, αδίκως ανεπίδεκτο μαθήσεως. Το σκυλί πρέπει να μαθαίνει κάθε φορά, ένα απλό μάθημα.

 

1η φάση

 Βάλετε στο σκυλί το λουρί, πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 1,20 μ. οτιδήποτε κοντύτερο, σύντομα θα αποδειχτεί όχι χρήσιμο. Έχετε κοντά σας λιχουδιές για το σκυλί κρατώντας το λουρί σε τόση απόσταση ώστε να είναι τεντωμένο. Η θέση του σκυλιού σας δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι τεντωμένο. Η θέση του σκυλιού δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι στραμμένο προς το μέρος σας.

Κρατάτε το λουρί με το αριστερό χέρι και μια λιχουδιά στο δεξί. Τραβήξτε μαλακά το σκυλί προς το μέρος σας λέγοντας ταυτόχρονα το όνομα του και την εντολή(π.χ "Τζακ 'Έλα"). δεν έχει σημασία ποιά ιδιαίτερη λέξη, χρησιμοποιείτε πάντοτε την ίδια λέξη όταν θέλετε το σκυλί να έρθει κοντά σας. Το σκυλί είναι ένα ζώο με πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της συνήθειας, γι αυτό, κάθε φορά που θέλετε να ενεργήσει συγκεκριμένα, θα του λέτε την ίδια λέξη και θα του δίνετε το ίδιο οπτικό σήμα. Τη στιγμή που λέτε την εντολή, κατεβάστε το δεξί σας χέρι τεντωμένο, ώστε το σκυλί να μπορεί να το δει εύκολα. Η κίνηση του δεξιού χεριού που κρατάει τη λιχουδιά θα είναι πάντοτε το οπτικό σήμα, ενισχυτικό της προφορικής εντολής, κάθε φορά που θα καλείτε το σκυλί.

έχετε την λιχουδιά στην παλάμη σας, τη στιγμή που την παίρνει το σκυλί. Αν την έχετε ανάμεσα στα δάχτυλα, πιθανόν το σκυλί να σας δαγκώσει, από την επιθυμία του να την πάρει γρήγορα.

Πρέπει να ανταμείβετε το σκυλί αμέσως, κάθε φορά που θα υπακούει στη εντολή, να επαινείτε με το να το ενθαρρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο, με τον ανάλογο γλυκό τόνο στην φωνή σας. Προσπαθήστε να κάνετε  το σκυλί να νοιώσει ότι το να έρχεται κοντά σας κάθε φορά που το καλείτε αμέσως θα είναι κάτι που θα του αρέσει περισσότερο απ΄ όλα στη ζωή του. Ότι θα είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση του. Κάθε φορά που το σκυλί διστάζει να έρθει, τραβήξτε το σχοινάκι με την ανάλογη δύναμη ώστε το σκυλί να υπακούσει. Αν είναι αναγκαίο, μπορείτε ακόμα και να το σύρετε.

Κάντε αυτές τις ασκήσεις μερικές φορές κάθε μέρα έως ότου το σκυλί καταλάβει απολύτως ότι με την εντολή ''Ελα'' η με αντίστοιχο σήμα, πρέπει να έρχεται κοντά σας, δίχως δισταγμό.

Όσο προοδεύει το σκυλί στο να υπακούει, η ανταμοιβή του σε λιχουδιά θα μειώνεται. Αρχικά θα του δίνετε λιχουδιά κάθε δεύτερη φορά και στη συνέχεια μόνο πότε-πότε. 

 

2η φάση ''κάτω''

Η συμπλήρωση της άσκησης δεν πρέπει να γίνει μέχρι που το σκυλί θα μάθει την εντολή "κάτω''.

Το σκυλί θα πρέπει να είναι δεμένο με το μακρύ σχοινάκι του οποίου το άλλο άκρο θα είναι δεμένο στη σιδερένια βέργα, μπησμένη στο έδαφος. Βεβαιωθείτε ότι η βέργα δεν πρόκειται να τιναχθεί από τυχόν απότομο τράβηγμα του σκυλιού, αν αυτό αποφασίσει ξαφνικά να φύγει. Πείτε στο σκυλί '' Έλα'', δώστε του την αμοιβή του και βάλτε το στη θέση ''Κάτω''. Μετά καλέστε το από διαφορετικές κατευθύνσεις και κάθε φορά που υπακούει να το αμείβετε και εν συνεχεία να το βάζετε στη θέση ''Κάτω''. Μη ξεχνάτε ότι, λόγω του μήκους του σχοινιού, η δυνατότητα του σκυλιού να σας φτάσει είναι περιορισμένη. Προσέχετε πάντοτε να μη νοιώσει το σκυλί τίναγμα στο λαιμό του και σταματήσει, επειδή εσείς σταθήκατε πολύ μακριά ή επειδή πατήσατε το σχοινάκι κατά λάθος. Επαναλάβετε την άσκηση μέχρι να νοιώσετε ικανοποιημένοι ότι το σκυλί αντιλαμβάνεται τι του ζητάτε να κάνει.

Λύστε κατόπιν τη μια άκρη του σχοινιού από τη βέργα και κρατήστε την. Αφήστε το σκυλί να τρέχει γύρω σας και κάθε τόσο να του δίνετε την εντολή'' Έλα'' Αν νοιώσετε σίγουροι ότι το σκυλί θα έρχεται με την εντολή σας, αφήστε την άκρη του σχοινιού, το οποίο όμως ακολουθεί δεμένο στο κολάρο του σκυλιού σας. Κάθε φορά που το σκυλί θα έρχεται κοντά σας (κατόπιν εντολής) να το επαινείτε και να το ανταμείβετε. Αν δείτε ότι -χωρίς να κρατάτε το σχοινάκι το σκυλί δεν υπακούει στην εντολή να έρθει, ή διστάζει, δεν θα είναι δύσκολο να πατήσετε το σχοινάκι και να τραβήξετε το σκυλί προς το μέρος σας. Προσπαθείτε να λέτε στο σκυλί "Έλα" κάθε φορά που το σχοινάκι κοντεύει να τεντωθεί τελείως.

Εξασκήστε το σκυλί υπό διάφορες συνθήκες, ιδίως όταν το πηγαίνετε σε ήσυχους περιπάτους. Κρυφτείτε πίσω από τα δέντρα ή άλλα αντικείμενα και φωνάξτε το σκυλί, στην αρχή σε σύντομα χρονικά διαστήματα και προοδευτικά αφήνετε να περνάει όλο και περισσότερος χρόνος προτού το καλέσετε. θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι το σκυλί σπανίως θα σας αφήσει από το βλέμμα του.

Το σκυλί πρέπει πάντοτε να υπακούει. Στην αρχή κάνετε τις ασκήσεις χωρίς να είναι άλλοι παρόντες και αργότερα με ανθρώπους γύρω. Βασικός κανόνας είναι να αμείβετε το σκυλί με λιχουδιά, μόνο όταν υπακούει στην εντολή.