Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Εκπαίδευση σκύλου στην εντολή "Φέρε το" (και άστο)

Αυτή την εντολή τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε το σκυλί να μας φέρει ένα αντικείμενο(το οποίο μπορεί να βρίσκεται ή όχι στο οπτικό του πεδίο) και να τον αφήσει κατόπιν εντολής.

Σ' αυτή την άσκηση πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον το δερμάτινο κολάρο. Αν στο αρχικό στάδιο χρησιμοποιήσετε τον "πνίχτη" απότομο τράβηγμα στο λαιμό, πιθανόν να μη μάθει ποτέ να σας "φέρνει" κάτι. Επίσης αν μπερδευτείτε με το σχοινάκι και το σκυλί νοιώσει απότομο τράβηγμα, ίσως περάσουν αρκετές μέρες για να αρχίσει το σκυλί και πάλι να αντιδρά σωστά. Προσέχετε λοιπόν ώστε να μη συμβεί τίποτα παρόμοιο. Χρησιμοποιείτε την εντολή "φέρε το" και κάθε φορά που θέλετε το σκυλί να σας φέρει κάτι. Επίσης αν μπερδευτείτε με το σχοινί και το σκυλί νοιώσει απότομο τράβηγμα, ίσως περάσουν αρκετές μέρες για να αρχίσει το σκυλί και πάλι να αντιδρά σωστά. Προσέχετε λοιπόν ώστε να μη συμβεί τίποτα παρόμοιο. Χρησιμοποιείτε την εντολή «φέρε το», κάθε φορά που θέλετε το σκυλί να σας φέρει κάτι.

Δέσετε το σκυλί με το μακρύ σχοινί και βάλετε το να καθίσει αριστερά σας. Έχετε ένα πανί, τυλιγμένο και δεμένο γύρω-γύρω από το μπαλάκι του τένις, δεμένο σφιχτά με σπάγκο.

Δείξτε αρκετές φορές μπροστά από τη μύτη του σκύλου ότι σκοπεύετε να πετάξετε τη μπάλα, με το δεξί σας χέρι. Αυτή η ενέργεια θα τραβήξει την προσοχή του σκύλου. Πετάξτε ελαφρά τη μπάλα όχι περισσότερο από 3 μέτρα. Αφήστε το σκυλί να κυνηγήσει τη μπάλα (και αν είναι δυνατόν κάνετε το να σας τη φέρει πίσω). Μόλις την κυνηγήσει, αφήστε το σχοινάκι να γλιστρά ανάμεσα στο «V» του αντίχειρα και του δείκτη του αριστερού σχοινιού που θα το κρατάτε ψηλά (για να μη μπλέξει το σχοινάκι κάπου στο έδαφος). ‘Όταν το σκυλί πιάσει τη μπάλα , μαζέψτε το σχοινί με τα δύο σας χέρια, τραβώντας το σκυλί να καθίσει («κάτσε») κρατώντας ακόμα τη μπάλα και να την αφήσει στη δεξιά σας παλάμη με την εντολή «άστο». Τώρα ανταμείψτε το σκυλί. Η λιχουδιά, σύντομα θα κάνει το σκυλί να αφήνει τη μπάλα για να παίρνει τη λιχουδιά.

Με την πάροδο των ημερών μπορείτε να πετάτε τη μπάλα σε μεγαλύτερη απόσταση, μέχρι να φτάνει σχεδόν στο μήκος του σχοινιού(10-12 μέτρα). Αυτό όμως θα το αποφασίζετε εσείς.Με άλλα λόγια δεν επιτρέπεται να βιαστείτε να μεγαλώσετε την απόσταση αν διαπιστώσετε ότι το σκυλί δεν πηγαίνει να φέρει ή διστάζει να σας φέρει τη μπάλα.

Μετά από μια βδομάδα περίπου, θα μπορείτε να αφήνετε το σκυλί στη θέση «κάτω» (δεμένο ακόμα με το σχοινάκι) και εσείς να απομακρύνεστε μερικά μέτρα και να αφήνετε τη μπάλα στο έδαφος. Δείξτε με το δεξί σας χέρι προς την κατεύθυνση της μπάλας και πέστε στο σκυλί «φέρτο». Κάθε φορά που το σκυλί σας φέρνει τη μπάλα, να το βάζετε στη θέση «κάτσε» μπροστά σας, όπου και να το αφήνετε επί μερικά λεπτά και εν συνεχεία με την εντολή «άστο» να αφήνει τη μπάλα στο χέρι σας. Κατόπιν δώστε του τη λιχουδιά του.

Σ αυτό το στάδιο αρχίστε να πετάτε στο σκυλί, για να φέρνει και διάφορα άλλα αντικείμενα εκτός από τενεκέδες και γυαλιά τα οποία μπορούν να τραυματίσουν το σκυλί.

Όταν το σκυλί μάθει πολύ καλά αυτό το μέρος της άσκησης, κρύψτε τη μπάλα και πέστε να τη φέρει το ιδανικό θα είναι στην αρχή να βάζετε τη μπάλα ανάμεσα σε ψηλά χόρτα, σε μικρή απόσταση από το σκυλί. Αυξάνετε την απόσταση προοδευτικά. Αργότερα βάζετε ένα βοηθό να κρύβει το αντικείμενο ένα λεπτό προτού φτάσετε και να μη λέτε στο σκυλί να το φέρει . θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να γίνεται τέλεια αυτή η άσκηση. Προοδευτικά κρύβετε περισσότερα του ενός αντικείμενα για να τα βρίσκει το σκυλί. Μόλις φέρνει ένα από αυτά να το ανταμείβετε αμέσως.

Ποτέ μη ζητάτε από το σκυλί να ανιχνεύει περισσότερες από τρείς φορές την ημέρα και προσπαθείτε να τελειώνετε πάντοτε με επιτυχή ανίχνευση. Αν κρατήσετε αυτή την τακτική το σκυλί θα περιμένει πάντοτε με ενδιαφέρον την επόμενη μέρα για να «βρει» και πάλι κάτι. Αν ζητήσετε από το σκυλί να βρει περισσότερες φορές, είναι βέβαιο ότι θα το κουράσετε ή ότι θα βαρεθεί και το αποτέλεσμα θα είναι να βαρεθεί και το αποτέλεσμα θα είναι να μη βρίσκει, οπότε έχετε χάσει τον καιρό σας. Είναι καλός κανόνας- στην εκπαίδευση που περιλαμβάνει  «ψάξιμο» γενικά- να μη ζητάτε από το σκυλί να κάνει το ίδιο πράγμα περισσότερο από τρείς φορές τη ημέρα, αν θέλετε να γίνει το σκυλί επιδέξιο. Σ αυτόν το τομέα το σκυλί είναι σα μικρό παιδί. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί να κάνει κάτι μια, δυο τρεις φορές αλλά αν του ζητάτε συνεχώς, τότε θα βαρεθεί πολύ γρήγορα.

Πολλά σκυλιά είναι διστακτικά στο να «φέρουν» κάτι ή τους είναι πολύ δύσκολο, επειδή όταν ήταν κουτάβια τα μαλώνατε όταν έπαιρναν κάτι μέσα από το σπίτι. Πιθανόν να πονά στο στόμα ή τα δόντια του σκυλιού και να του είναι οδυνηρό να φέρει κάτι. Σ αυτή την περίπτωση πρέπει βέβαια να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Απαιτείται αρκετή υπομονή με αυτό το είδος των σκυλιών και πρέπει να τα ανταμείβετε αμέσως με τη λιχουδιά-στην άσκηση- και να τα επαινείτε. Αν το σκυλί κυνηγήσει το αντικείμενο και δεν το πιάσει αλλά απλά στέκεται και το μυρίζει, έχετε ήδη κάνει κάποια πρόοδο. Βάλτε μια λιχουδιά μέσα στο πανί έτσι ώστε να μπορεί το σκυλί να τη μυρίσει και να τη φάει. Επαναλάβετε τη διαδικασία δύο φορές ακόμα και περιμένετε να έλθει η επόμενη μέρα. Την επόμενη βάλτε τη λιχουδιά μέσα από το πανί με τέτοιο τρόπο που να μη μπορεί να το σκυλί να τη φάει, αλλά να στέκεται και να το μυρίζει μέχρι που να του δώσετε εσείς τη λιχουδιά. Αφήστε το να κάνει έτσι και ανταμείψτε το με μια άλλη λιχουδιά με το ελεύθερο χέρι σας.

Μερικές φορές, αν το σκυλί διστάζει να σας φέρει το αντικείμενο, αφού το έχει πιάσει, μπορείτε να κάνετε μερικά βήματα πίσω, ενέργεια που πολύ συχνά είναι αποτελεσματική.

Η εκπαίδευση στην εντολή «φέρτο», αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη όταν ψάχνετε για κλεμμένα αντικείμενα. Σ αυτή την περίπτωση όμως, ακόμα και αν το σκυλί δεν φέρει αντικείμενο αλλά μείνει απλώς εκεί που θα το βρει και γαυγίσει, πάλι έχει εκτελέσει την αποστολή του. Διότι είναι πιθανόν, το αντικείμενο να είναι απλώς εκεί που θα το βρει και γαυγίσει, πάλι έχει εκτελέσει την αποστολή του. Γιατί είναι πιθανόν, το αντικείμενο να είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μεγάλο ή πολύ ψηλά για να μπορέσει το σκυλί να σας το «φέρει».

Ο εκπαιδευτής πρέπει από την αρχή αυτού του μέρους της εκπαιδεύσεως, να δείχνει με τεντωμένο το χέρι προς την κατεύθυνση που θέλει να ανιχνεύσει το σκυλί. Να είσαστε σίγουροι ότι το σκυλί θα στρίψει το κεφάλι του προς το μέρος σας πολλές φορές για να το κατευθύνετε. Ενθαρρύνοντας το, με το να του δείχνετε την κατεύθυνση που πρέπει να πάει και λέγοντας του «φέρτο», όχι μόνο το κατευθύνετε, αλλά και του αυξάνετε το ενδιαφέρον.