Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Eκπαίδευση του σκύλου να αρνείται τροφή από άλλους

Αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο μάθημα, στην όλη εκπαίδευση του σκυλιού, και μόνον όταν είσαστε ικανοποιημένοι ότι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο από κάθε άποψη. Ίσως χρειαστεί, περιστασιακά, να αφήσετε το σκυλί, να πάρει λιχουδιά  από έναν βοηθό όταν π.χ. κάνετε εκπαίδευση συντήρησης των γνώσεων του σκυλιού-ειδικά σε ψάξιμο- αν το σκυλί δεν είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί, για αρκετό καιρό, με τέτοια καθήκοντα.

Η μέθοδος για να αρνείται, το σκυλί, είναι η εξής: κρατάτε το σκυλί στα αριστερά σας, με το λουρί. Δύο μέτρα μπροστά σας και αντιμέτωπος στέκεται ένας βοηθός, με μια λιχουδιά στο ένα χέρι και μία βέργα κρυμμένη στην πλάτη του. Ο βοηθός προσφέρει τη λιχουδιά στο σκυλί και εκείνο μόλις, αυτό πάει να το πάρει, ο βοηθός χτυπά το σκυλί με τη βέργα στα πόδια, με τόση δύναμη, όση χρειάζεται για να κάνετε την άσκηση μερικές φορές, θα διαπιστώσετε ότι, το σκυλί, δεν έχει πια ενδιαφέρον να πάρει τη λιχουδιά. Αφού κάνετε την άσκηση μερικές φορές, θα διαπιστώσετε ότι, το σκυλί δεν έχει πλέον ενδιαφέρον να πάρει λιχουδιά που του προσφέρεται. Αντιθέτως, μπορεί να γαυγίζει, πράγμα πολύ καλό, γιατί έτσι αποθαρρύνει διάφορους ανθρώπους από το να του προσφέρουν τροφή.

Συνεχίστε την άσκηση για μερικές μέρες, αλλάζοντας το βοηθό και τον τόπο άσκησης.

Στη συνέχεια, βάλτε μερικούς βοηθούς στη σειρά, να προσφέρουν διαδοχικά, λιχουδιά στο σκυλί και αν χρειάζεται, να χρησιμοποιούν τη βέργα για να αποτρέπουν το σκυλί.

Μετά από αυτή την άσκηση, βάλτε το σκυλί στη θέση «κάτω», με την άκρη του λουριού πιασμένη με τη σιδερένια  βέργα στο έδαφος, το οποίο (έδαφος) πρέπει να έχει γρασίδι.(αν το έδαφος έχει πέτρες ή χαλίκια, υπάρχει κίνδυνος, το σκυλί να καταπιεί και καμιά πέτρα, αρπάζοντας τη λιχουδιά). Βάλτε έναν βοηθό να ρίξει μια λιχουδιά στο έδαφος, σε τόση απόσταση που να μην το φτάνει το σκυλί, αλλά αρκετά κοντά που να επιχειρήσει να την αρπάξει. Αν, το σκυλί, κουνηθεί για να πάρει τη λιχουδιά, ο βοηθός το χτυπά με τη βέργα στα πόδια, και φυσικά με τόση λίγη δύναμη όση χρειάζεται να το αποτρέψει. Κατόπιν, εσείς –που βρισκόσαστε εκεί κοντά, κατά τη διάρκεια της άσκησης – παίρνετε τη λιχουδιά και τη βάζετε μέσα σε ένα κουτί, σε απόσταση 3-4 μέτρων. Αυτή τη λιχουδιά δεν  τη δίνετε ποτέ στο ίδιο σκυλί, μπορείτε όμως να το δώσετε για τροφή σε άλλα σκυλιά.

Επαναλαμβάνετε την ίδια άσκηση με δύο τρεις βοηθούς, ο καθένας από τους οποίους θα ρίχνει τη λιχουδιά σε κατάλληλη απόσταση από το σκυλί και κατόπιν θα το αποτρέψει να το πάρει, εν ανάγκη και με τη βοήθεια βέργας. Αν θέλετε να έχετε αποτέλεσμα, θα κάνετε το μάθημα όσο το δυνατόν συχνότερα, για αρκετές μέρες και σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Τελικά, το σκυλί, πρέπει να αφεθεί δεμένο με μια λιχουδιά μπροστά του και να είναι σε θέση να την κοιτάζει, απλώς, επί μερικά λεπτά. Κοντά θα είναι και ένας βοηθός, ο οποίος θα αποθαρρύνει το σκυλί, με την βέργα, μόλις αυτό δείξει ότι θα επιχειρήσει να πλησιάσει τη λιχουδιά.

Η εκπαίδευση του σκυλιού στο να αρνείται τροφή, είναι αποτελεσματική μόνο όταν το σκυλί το οποίο μένει νηστικό και πεινασμένο, γρήγορα θα ξεχάσει τα πάντα περί άρνησης τροφής. Ίσως διστάσει, τελικά όμως θα πάρει την τροφή που του προσφέρει κάποιος. Ο μόνος, απόλυτα αποτελεσματικός τρόπος για να μην παίρνει το σκυλί τροφή από άλλους, είναι να του φοράτε φίμωτρο. Ένα σκυλί που έχει εκπαιδευτεί στην άρνηση τροφής, πρέπει να τρέφεται μόνον από το «αφεντικό» του και από κανένα άλλο μέλος της οικογενείας.