Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πώς να εκπαιδεύσω το σκύλο στη φύλαξη κάποιου αντικειμένου;

Πολύ πιο περίπλοκη από τη φύλαξη του σπιτιού, πρέπει να διδαχτεί στο σκύλο με εξαιρετική ακρίβεια. Εξαρτάται από τον εκπαιδευτή του σκύλου να τον κάνει να καταλάβει την αποστολή του και να δώσει όλο το θάρρος και τη θέληση του στη φύλαξη του αντικειμένου. Αν στα λάθη του τιμωρηθεί με πολύ βίαιο τρόπο, θα παραμελήσει το αντικείμενο που πρέπει να προσέχει, για να προσέξει τον εαυτό του.
Με μερικές ασκήσεις που θα εφαρμοστούν με υπομονή για μερικούς μήνες θα κάνετε το σκύλο σας, χωρίς να γίνει αληθινός κέρβερος, να είναι ένας σίγουρος και ασφαλής φύλακας.

Άσκηση πρώτη

Σκοπός της άσκησης είναι να δώσουμε στο ζώο να καταλάβει πόση σημασία έχει για μας το αντικείμενο που το εμπιστευόμαστε.
Είναι απαραίτητο να κατανοήσει πόσο πολύ αγαπάμε το αντικείμενο αυτό.
Για αυτή την πρώτη άσκηση δεν έχετε ανάγκη από βοηθό. Θα την εφαρμόζετε λοιπόν μόνος σας μέχρι να φτάσετε σε απόλυτη επιτυχία.

1) Τοποθετήστε  το αντικείμενο σε απόσταση ένα περίπου μέτρο απ’ αυτόν και λέγοντας για μια μόνο φορά τη διαταγή «πρόσεχε», χαϊδέψτε τον γλυκά.
2) Μετά απομακρυνθείτε έτσι που να μην σας βλέπει. Η φωνή σας και ο τρόπος που προφέρατε τη λέξη «πρόσεχε» πρέπει να είναι αρκετά για να καταλάβει ο σκύλος τι περιμένατε από αυτόν.
σκύλος φυλάει αντικείμενα3) Μετά από μερικές στιγμές γυρίστε κοντά του, πάρτε το αντικείμενο και μυρίστε το με θόρυβο, πράγμα που θα προκαλέσει αμέσως την προσοχή του και θα τον κάνει να ανασηκώσει τα αυτιά του, δείχνοντας έτσι πως τον ενδιαφέρει η κίνηση σας προς το αντικείμενο.
4) Πρέπει να καταλάβει πως αυτό το κάνετε για να διαπιστώσετε αν κάποιος ξένος άγγιξε το αντικείμενο όσο είσαστε μακριά.
5) Σ όλη τη διάρκεια του μαθήματος μη μιλάτε παρά για να δώσετε τις διαταγές «ξάπλωσε» η «πρόσεχε», καθώς βέβαια και τα μπράβο που δίνετε κάθε φορά που υπακούει ο σκύλος σας στις διαταγές αυτές.
6) Επαναλάβετε την άσκηση 15 φορές κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο.

Δεύτερη άσκηση

Σκοπός της άσκησης είναι να κάνετε το ζώο να καταλάβει πως κάποιος ξένος θέλει να πάρει το αντικείμενο, αλλά διστάζει εξαιτίας της παρουσίας του ζώου
Αυτή η άσκηση χρειάζεται τη βοήθεια τρίτου.

1) Ο βοηθός πρέπει να κρατήσει πίσω από την πλάτη του ένα μπαστούνι, έτσι που το ζώο να μη το βλέπει και να προχωρήσει μέχρι 2-3 μέτρα από το αντικείμενο που είναι τοποθετημένο σε απόσταση ένα μέτρο από το σκύλο. Δεν πρέπει να δείξει ενδιαφέρον ούτε για το σκύλο ούτε για το αντικείμενο. Πρέπει να σταθεί και να κοιτάξει επίμονα το αντικείμενο και μετά το σκύλο που το φυλάει.
2) Τη στιγμή που το βλέμμα του σκύλου και του ανθρώπου διασταυρώνονται, ο άνθρωπος πρέπει να κάνει κίνηση οπισθοχώρησης αρκετά φανερή, για να συνειδητοποιήσει ο σκύλος την ανωτερότητα του και ότι εμπνέει φόβο στον άνθρωπο. Αν η οπισθοχώρηση κάνει το σκύλο ν’ αρχίσει να γρυλίζει ή να γαυγίζει, ο άνθρωπος πρέπει να συνεχίσει να απομακρύνεται μέχρι να φύγει.
3) Αν ο σκύλος δεν αντιδράσει ο βοηθός πρέπει να συνεχίσει να προχωρεί τείνοντας το χέρι προς το αντικείμενο και κοιτάζοντας πότε το σκύλο και πότε το αντικείμενο. Έτσι δίνει στο σκύλο να καταλάβει πως θέλει να πάρει το αντικείμενο, αλλά δεν τολμάει. Στην πρώτη αντίδραση του ζώου πρέπει να φύγει αμέσως.
4) Αν ο σκύλος συνεχίσει να μην αντιδρά ο βοηθός πρέπει να απομακρυνθεί, να γυρίσει γύρω από το σκύλο και να σταθεί  2-3 μέτρα πίσω του κάνοντας το σκύλο να τον παρακολουθήσει με το βλέμμα. Μετά από πολλά πήγαινε – έλα ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθήσει πολύ αργά να πάρει το αντικείμενο. Ο σκύλος θα καταλάβει οπωσδήποτε πως ο φόβος είναι εκείνος που συγκρατεί τον ξένο και θα αντιδράσει σίγουρα γρυλίζοντας και απειλώντας. Τότε ο βοηθός πρέπει να φύγει αμέσως.
5) Η άσκηση πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά μέχρις ότου το ζώο συνειδητοποιήσει πραγματικά την ανωτερότητα του και πως μόνο η παρουσία του είναι ικανή να αποτρέψει τον κλέφτη χωρίς να χρειάζεται να του επιτεθεί.
6) Για να εκγυμναστεί ο σκύλος τέλεια στη φύλαξη των αντικειμένων χρειάζονται πολλοί μήνες τακτικής επανάληψης των ασκήσεων και μερικές φορές και ένας ολόκληρος χρόνος.
7) Απαγορεύεται  απόλυτα να χρησιμοποιήσετε βία ή να δείρετε το ζώο για να του διδάξετε το μάθημα αυτό ακόμα και αν είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η βία θα μπορούσε να του προκαλέσει τέτοιο φόβο που να επιτίθεται ακόμα και όταν θέλουν να τον χαϊδέψουν.