Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως θα διδάξετε τη λέξη «κάτω» στο κουτάβι

Αυτό είναι από τα βασικότερα παραγγέλματα, που καλά θα κάνετε να το διδάξετε από την αρχή. Το κουτάβι θα προσπαθήσει οπωσδήποτε να πηδάει πάνω σας. Εσείς λέγοντας του με καλό και ήπιο τρόπο «κάτω», θα το σπρώχνετε κάτω ελαφρά πιέζοντας του την πλάτη. Μόλις το πετύχετε, παινέστε το.

εκμάθηση εντολών στο κουτάβιΜε τον καιρό, όταν θα το οδηγείτε πια με το λουρί, θα το προστάξετε να καθίσει δίπλα στο αριστερό πόδι σας την ώρα που εσείς στέκεστε. Για να καταλάβει κρατήστε το λουρί τσιτωμένο, δώστε την εντολή «κάτω». Αν δεν υπακούσει αμέσως πιέστε πάλι τα πίσω πόδια του κι επαινέστε το. Μην το αφήσετε να σηκωθεί αν δεν του πείτε.

Τις πρώτες φορές αρκεί να καθίσει λίγα δευτερόλεπτα. Με τον καιρό θα μάθει και θα κάνει υπομονή και θα κάθεται όσο χρειάζεται. Θα μάθει ότι όταν βρίσκεστε για παράδειγμα στην άκρη του πεζοδρομίου, πρέπει να κάθεται φρόνιμα και να μην προσπαθεί να πηδήξει στο δρόμο για να πάει απέναντι.

Μετά τους 8 μήνες το κουτάβι μπορεί πια να μάθει τα πάντα, αλλά τη λέξη «κάτω» πρέπει να καταφέρετε να την κατανοήσει πολύ νωρίς, για ασφάλεια δική του.

Η άσκηση αυτή πρέπει να γίνει σταδιακά και προϋποθέτει πως το σκυλί ξέρει τις έννοιες «μη», «έλα».

Για να το μάθετε λοιπόν να κάθεται όπου το βάζετε και εφόσον ήδη γνωρίζει πώς να κάθεται δίπλα σας, θα το καθίσετε και κρατώντας το λουρί λάσκο, θα απομακρυνθείτε λίγα βήματα, λέγοντας του λόγια ήρεμα, για να ακούει τη φωνή σας και να μη διασπάται η προσοχή του. Αν δε μείνει στη θέση του και σηκωθεί να σας ακολουθήσει, δείτε του τη δυσαρέσκεια σας, πηγαίνετε το πίσω στη θέση που το είχατε και αρχίστε την άσκηση από την αρχή. Όταν καταλάβει τι θέλετε και έχει καθίσει φρόνιμα, μολονότι εσείς κρατάτε από μακριά το λουρί του, έστω και αν αυτό κρατήσει ένα ελάχιστο διάστημα, γυρίστε ήρεμα πίσω, πέστε του να σηκωθεί και παινέψτε το με ενθουσιασμό.

Η άσκηση αυτή θα επαναλαμβάνεται, μέχρι να μπορέσετε ν’ αφήσετε χάμω το λουρί, ν’ απομακρυνθείτε ακόμα περισσότερο και αυτό να μη μετακινηθεί. Κάποια στιγμή θα πρέπει να κάθεται, δεμένο ή άδετο, ακόμα κι αν δε σας βλέπει.