Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως διορθώνεται ένα σκυλί που τσακώνεται με τα άλλα

Βάλτε στο σκοινί φίμωτρο και κολάρο τύπου «πνίχτη» δεμένο με μακρύ σχοινάκι. Πηγαίνετε το σκυλί σε ένα δέντρο με χοντρές ρίζες που να εξέχουν από την επιφάνεια του εδάφους. Σκάψτε κάτω από μία ρίζα, ώστε να δημιουργεί κενό, και περάστε  από κάτω όλο το μακρύ σχοινάκι. Έχοντας το σκυλί κρατημένο με το μακρύ σχοινάκι, θα αναγκάζεται(το σκυλί) να κάθεται «κάτω», δίπλα στην ρίζα, σχοινάκι, από την άλλη μεριά της ρίζας. Προσέχετε να μην κρατήσετε το σχοινί πολλή ώρα κάτω, ή πολύ σφιχτά. Η λέξη της εντολής είναι «κάτω».

Τώρα χρειάζεται να υπάρχει ένα άλλο σκυλί, μαζί με το «αφεντικό» του, ο οποίος, προσέχοντας πολύ- μήπως το σκυλί του δαγκώσει το δικό σας-βάζει το δικό του σκυλί να καθίσει επί μερικά λεπτά επάνω στο δικό σας, που θα είναι το δεμένο. Κατόπιν, θα αφήσετε το δεμένο σκυλί ελεύθερο, επί μερικά λεπτά, και μετά, θα επαναλάβετε την διαδικασία.

Το επόμενο βήμα, είναι να φέρετε διάφορα σκυλιά τα οποία θα καθίσουν, με τη σειρά, επάνω στο δεμένο σκυλί, για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, το κάθε σκυλί, θα πηδήσει με τη σειρά, επάνω από το δεμένο σκυλί. Όποιο δεν μπορεί, ο ιδιοκτήτης του θα το βγάζει στην άκρη. Κατόπιν, προσπαθήστε να βάλετε δύο σκυλιά μαζί, να καθίσουν επάνω στο δεμένο. Μετά, ένα σκυλί να κάθεται επάνω στο δεμένο και το άλλο να πηδήσει με τη σειρά, επάνω από το δεμένο σκυλί. Όποιο δεν μπορεί, ο ιδιοκτήτης του θα το βγάζει στην άκρη. Κατόπιν, προσπαθήστε να βάλετε δύο σκυλιά μαζί να καθίσουν επάνω στο δεμένο. Μετά, ένα σκυλί να κάθεται επάνω στο δεμένο και το άλλο να πηδήσει από επάνω τους. Αν όλα αυτά, γίνονται οργανωμένα θα χρειαστεί μία βδομάδα για να έχετε επιτυχία, με καθημερινή εξάσκηση 20 λεπτών. Στο τέλος της εβδομάδας, βγάλτε το φίμωτρο από το σκυλί, αλλά εξακολουθείτε να του φοράτε τον «πνίχτη» με δεμένο το μακρύ σχοινάκι, και για σιγουριά, εξακολουθήστε να χρησιμοποιείτε τη ρίζα ώστε αν, κατά τύχη, το σκυλί σηκωθεί, να μπορέσετε να το τραβήξετε πάλι στο έδαφος. Συνεχίστε με την ίδια διαδικασία με το πέτσινο κολάρο αντί σκυλί καθισμένο επί αρκετά λεπτά επάνω στο δύστροπο, χωρίς άλλα σύνεργα εκτός από το λουρί του και το κολάρο του. Περπατήστε γύρω από τα δύο σκυλιά λέγοντας: «κάτω», κάτω μείνε».

Μερικές φορές τυχαίνει, κάποιος ιδιοκτήτης να έχει δύο σκυλιά τα οποία επιμένουν να τσακώνονται μεταξύ τους, και μέχρι να έλθει η ώρα για την εκπαίδευση προς διόρθωση αυτής της κακής συνήθειας, αναγκάζεται να τα διατηρεί ξεχωριστά, και μέσα στο σπίτι και έξω στις ασκήσεις στο ύπαιθρο.

Πρακτικά, η διαδικασία είναι η ίδια αλλά, σ’ αυτήν τη περίπτωση, δεν χρειάζεται δεύτερο πρόσωπο για να σας βοηθήσει, εφ’ όσον τα σκυλιά έχουν προηγουμένως εκπαιδευτεί στην υπακοή και ιδίως στις εντολές «κάτω» και «μείνε». Επειδή όμως δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τα σκυλιά, πρέπει να φορέσετε και στα δύο φίμωτρο και να τα βάλετε να καθίσουν «κάτω», αντικριστά, με τις μουσούδες τους σε απόσταση 30 εκατοστών. Για να γίνει αυτό, περάστε τα λουριά σε δύο σιδερένιες βέργες μπηγμένες στο έδαφος, σε τόση απόσταση μεταξύ τους, ώστε, με τα λουριά τεντωμένα, οι μουσούδες να απέχουν 30 εκ. Οι βέργες να είναι γερά στερεωμένες ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ελευθερωθεί κάποιο από τα σκυλιά. Τώρα, δώστε στα σκυλιά την εντολή «κάτω, μείνε» και αν χρειάζεται, επαναλάβετε την αρκετές φορές. Περπατήστε επάνω από τα σκυλιά, πότε στριφογυρίζοντας στον αέρα ένα άλλο λουρί ή σχοινί, και πότε χτυπώντας έναν τενεκέ με ένα άλλο λουρί ή σχοινί, και πότε χτυπώντας ένα τενεκέ με ένα ξύλο, ώστε να κάνετε δυνατό θόρυβο, κοντά στα σκυλιά. Πότε –πότε πετάτε και τενεκέδες επάνω από τα σκυλιά, για να αποσπάτε την προσοχή τους.

Εφ’ όσον κανένα από τα σκυλιά δεν δείχνει διάθεση να σηκωθεί επάνω, βγάλτε το φίμωτρο από το ένα σκυλί και πάρτε το (το σκυλί) για να περπατήσετε πίσω από το άλλο, που κάθεται. Μην επιστρέψετε καμία προσπάθεια, από το καθισμένο σκυλί, να σηκωθεί και να επιτεθεί στο άλλο που περπατά μαζί σας. Εσείς φυσικά, θα έχετε το νου σας, να μην επιτεθεί στο καθισμένο σκυλί που περπατά μαζί σας. Κατόπιν θα αντιστρέψετε τη διαδικασία, δηλ. θα βάλετε «κάτω» το σκυλί που κρατάτε, θα βγάλετε το φίμωτρο από το άλλο σκυλί, κ.λ.π.

Μετά από καθημερινή εξάσκηση 20 λεπτών, επί μια εβδομάδα, τα σκυλιά αρχίζουν να εξοικειώνονται με την διαδικασία, οπότε, μπορείτε να βάζετε το ένα να πηδά επάνω από το άλλο. Στο τέλος ενός 15θήμερου θα πρέπει να μπορείτε κάνετε την άσκηση, χωρίς να φοράτε φίμωτρο σε κανένα από τα δύο σκυλιά, και να βάζετε να κάθεται το ένα επάνω στο άλλο, τη στιγμή που θα το περνάτε από επάνω του. Όλα τα περάσματα του ενός σκυλιού επάνω από το άλλο, θα γίνονται από την πίσω μεριά του καθισμένου ώστε να παρεμβάλλεσθε πάντοτε εσείς, ανάμεσα στις δύο μουσούδες.

Σε όλη την διάρκεια αυτής της περιόδου εκπαίδευσης, θα ενθαρρύνετε τα σκυλιά να περπατούν παρέα, μέσα στο σπίτι και στον κήπο, φορώντας τους φίμωτρα. Αν είναι εύκολο, να τα πηγαίνει και περίπατο, κάποιος ξένος προς αυτά. Ακόμα κι’ αν ο ξένος, μπορεί να χειριστεί μόνον το ένα σκυλί(οπότε εσείς, θα κρατάτε το άλλο), αυτό θα βοηθήσει  τα σκυλιά να εξοικειωθούν μεταξύ τους. Προοδευτικά, θα βάζετε φίμωτρο μόνον στο ένα σκυλί (το πιο ζωηρό) και αργότερα, σε κανένα.

Δεδομένου ότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι, να μπορούν τα σκυλιά να μείνουν μόνα τους, όταν εσείς απουσιάζετε, χωρίς να ανησυχείτε ότι θα τσακωθούν, θα ολοκληρώσετε την άσκηση, αφήνοντας τα σκυλιά δεμένα για μερικά λεπτά, ενώ εσείς θα απομακρυνθείτε. Προοδευτικά, θα αφήνετε τα σκυλιά όλο και περισσότερη ώρα, χωρίς εσείς να εμφανίζεσθε, ώσπου να φτάσετε πλέον, στο σημείο να λείπετε επί ώρες χωρίς πρόβλημα.