Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως θα εκπαιδεύσω το σκύλο μου;

Η σχέση με το σκύλο σας θα είναι ευχάριστη αν τον εκπαιδεύσετε. Η προσωπικότητα του σκύλου επηρεάζει την ικανότητα του και την προθυμία του να εκπαιδευτεί.
Αν ο σκύλος σας είναι κυριαρχικός με μεγάλη αυτοπεποίθηση, μπορεί να αγνοήσει ή να αμφισβητήσει τις εντολές σας.
Αν είναι υπερβολικά υποχωρητικός, μπορεί να δείχνει φοβισμένος και στην παραμικρή υποψία εντολής να ξαπλώνει ανάσκελα τρομαγμένος.
Ευτυχώς η μεγάλη πλειονότητα των σκύλων δέχεται με ευχαρίστηση την εκπαίδευση.

 

Πως πρέπει να φέρομαι, για να εκπαιδεύσω το σκύλο μου χωρίς πολύ κόπο;

εκπαιδευση του σκύλου μου1) Πρέπει εσείς πρώτα από όλα να αποφασίσετε: ποια θέλετε να είναι η συμπεριφορά του σκύλου σας.

2) Να ορίσετε ξεκάθαρα τι θέλετε να του μάθετε.

3) Ποια επιτρέπονται, τι απαγορεύεται.

4) Ποια θέλετε να είναι η σχέση σας.

5) Να έχετε σταθερότητα και να μην παρασύρεστε συναισθηματικά για παράδειγμα όταν σας κοιτάζει και ζητιανεύει στο τραπέζι σας μια μπουκιά από το πιάτο σας. Αν έχετε αποφασίσει ότι δεν τον θέλετε κοντά σας την ώρα του φαγητού, μείνετε σταθεροί. Διαφορετικά τον μπερδεύετε αν κάποιες φορές τον καλείτε στο τραπέζι και κάποιες άλλες φορές θυμώνετε.

6) Να έχετε υπομονή, σε αυτό που θέλετε να του μάθετε  και να μην σας πιάνει ανυπομονησία και να απογοητεύεστε να θυμώνετε ή να τον κατηγορείται με πολλά λόγια που δεν κατανοεί.

7) Να δίνετε ξεκάθαρες, σύντομες εντολές.

8) Να δίνετε μια εντολή κάθε φορά και να ανταμείβετε την υπακοή στις αρχές της εκπαίδευσης με μεζέδες ή λιχουδιές και αργότερα μόνο με χάδι στο λαιμό ή στο σώμα ή μια λέξη, όπως «μπράβο», «τέλεια» με τον τόνο της φωνής σας να το εννοεί.

9) Να χρησιμοποιείτε το όνομα του σκύλου σας όταν δίνετε εντολή.

10) Να παίρνετε πάντοτε τις πρωτοβουλίες. Είστε ο αρχηγός.

11) Να τελειώνετε πάντα την εκπαίδευση με λίγη διασκέδαση, ώστε ο σκύλος σας να θέλει κι άλλο.

12) Όταν τον εκπαιδεύεται για παράδειγμα στο «έλα», να τον έχετε δεμένο με μακρύ λουρί που το πατάτε με το πόδι και τα χέρια σας να είναι ανοικτά στο καλωσόρισμα . Αν κάτι τραβήξει την προσοχή του χρησιμοποιήστε το λουρί όχι για να τον τραβήξετε αλλά να τραβήξετε πάλι την προσοχή του.

13) Στόχοι που θέτετε να είναι εφικτοί. Μην περιμένετε να γαυγίζει, μόνο στους «κακούς» που πλησιάζουν την εξώπορτα σας και να μην γαυγίζει στους άλλους ανθρώπους. Μην απαιτείται να μην ανεβαίνει, κατά την επίσκεψη σας σε άλλα σπίτια στους καναπέδες, αν του επιτρέπετε να ανεβαίνει στο δικό σας.

14) Χρησιμοποιήστε την τιμωρία άμεσα, ώστε να συνδέσει την αιτία της συμπεριφοράς του με το αποτέλεσμα. Μην παρασύρεστε συναισθηματικά και κάνετε κακή χρήση της τιμωρίας. Η τιμωρία πρέπει να είναι θεατρική. Είναι άσκοπο να ξεσπάτε την απογοήτευση σας προκαλώντας πόνο.

15) Αν δεν έχετε υπομονή αναθέστε σε κάποιον άλλο την εκπαίδευση του.