Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Ψυχική διαταραχή στους σκύλους

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή στους σκύλους;

Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή των σκύλων, είναι  μια μορφή  ψυχικής διαταραχής, ανάλογης με εκείνης των ανθρώπων. Στους ανθρώπους εκδηλώνεται με περισσότερους τρόπους(πχ μέτρημα πλακιδίων στο δρόμο, διαρκή έλεγχο κλειδαριών, κλπ) και γενικότερα από έμμονες ιδέες, που τους ταλαιπωρούν.

Η διαταραχή αυτή στους σκύλους συνδέεται με θέματα νοητικής υγείας, αλλά και θέματα συμπεριφοράς, όπως είναι η ατολμία και ο φόβος απέναντι σε δυνατούς θορύβους.

Πού οφείλεται η ψυχική αυτή διαταραχή;

Οφείλεται σε παράγοντες περιβαλλοντικούς.

Η έρευνα που έκαναν οι ειδικοί με επικεφαλής τη δρα Κατρίνα Τίιρα και δημοσιεύτηκε στο PloS ONE κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κυνήγι της ουράς στα σκυλιά ενθαρρύνεται κατά κάποιον τρόπο από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η διατροφή και η φροντίδα του ζώου από τη μητέρα του.

 

 Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή στους σκύλους συνήθως εκδηλώνεται με:

  • Το κυνήγι της ουράς τους.
  • Το κυνήγι των αυτοκινήτων.

Ποιες ράτσες σκύλων έχουν στο DNA τους, και εμφανίζουν  αν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν,( διατροφή, ανατροφή από μητέρα) τέτοιου είδους διαταραχή;

Οι Φιλανδοί ειδικοί υπέβαλαν ερωτήσεις σε 368 ιδιοκτήτες σκύλων και ανέλυσαν δείγματα DNA από 181 ζώα που ανήκαν σε τέσσερις διαφορετικές ράτσες.

 

Ποια τα αποτελέσματα έρευνας αυτής;

Διαπίστωσαν ότι ορισμένες ράτσες, όπως:

  • οι γερμανικοί ποιμενικοί.
  • τα μπουλ τεριέ.

εμφανίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα τη συγκεκριμένη διαταραχή, φανερώνοντας έτσι τον ρόλο που διαδραματίζουν συγκεκριμένα γονίδια.

 

Υπάρχει θεραπεία;

 Όταν οι ειδικοί της έρευνας, εμπλούτισαν τη διατροφή ορισμένων σκύλων με βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα συμπτώματα της διαταραχής υποχώρησαν αισθητά.