Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Τι να κάνω για να μην τραβάει ο σκύλος το λουρί;

Αν αντιδράσετε γρήγορα και αποτελεσματικά σ’ αυτή τη δυσάρεστη επιμονή του, να τραβάει το λουρί, θα καταφέρετε να υπακούει ο σκύλος σας και σε αυτό το θέμα.

1) Οδηγείστε το σκύλο σας σε μια αυλή ή ένα κήπο. Κρατείστε καλά το λουρί και κάνετε το σκύλο να προχωράει δίπλα σας, πολύ κοντά σας, κάνοντας κύκλους.
2) Κάθε φορά που τραβάει και τεντώνει το λουρί ανταποκριθείτε με μια απότομη έλξη, πολύ γρήγορη, για να κόψετε τη φόρα του και μετά συνεχίστε τους κύκλους. Συγχρονίστε καλά την έλξη με το σφάλμα: ακριβώς τη στιγμή που ο σκύλος προσπαθεί να σας τραβήξει μπροστά, εσείς πρέπει να κόψετε πολύ αυστηρά τη φόρα του. Μιλάτε του συνέχεια την ώρα που κάνετε κύκλους, συγχαίροντας τον όταν δεν τραβάει. Την έλξη σας τονίστε την με ένα «στοπ» ή «σταμάτα» αρκετά έντονο.
σκύλος τραβάει με το λουρί του3) Επαναλάβετε την άσκηση δυο φορές τη μέρα από 20 περίπου λεπτά την κάθε φορά. Μη  σταματάτε ποτέ σε μια αποτυχία ακόμα και στην περίπτωση που στην αρχή πηγαίνατε καλά και μετά από μια νέα άρνηση ξαναρχίστε την άσκηση. Δεν θα σας χρειαστεί περισσότερο από μια βδομάδα για να αρχίσει ο σκύλος σας να περπατάει δίπλα σας χωρίς προβλήματα.
4) Αν παρόλα αυτά παρεκκλίνει είτε ενστικτωδώς, είτε επειδή έχει παρασυρθεί από ένα παιχνίδι, ασκήστε αυστηρή έλξη. Μπορεί να έχετε μαζί σας μια βέργα, για να τονίσετε την έλξη αυτή με ένα ελαφρύ χτύπημα στο μπροστινό μέρος του σώματος.

Όταν ο σκύλος  αρνείται να προχωρήσει, πράγμα που συμβαίνει συχνά στα πολύ νεαρά σκυλιά, το πρόβλημα είναι λιγότερο πολύπλοκο: τραβήξτε, σύρετε το ζώο όσο χρειάζεται ακόμα  και αν αναγκαστείτε να το σέρνετε  πάνω στην κοιλιά του. Γρήγορα θα υποχωρήσει.

Όταν ο σκύλος είναι ήδη δυνατός. Είτε πρόκειται για μεγαλόσωμο ζώο είτε για ζώο κάποιας ηλικίας, μη διατρέξετε τον κίνδυνο μιας αποτυχίας. Χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε το περιλαίμιο εξαναγκασμού. Μ’ αυτό θα κάνετε ότι περιγράψαμε προηγούμενα: κυκλικούς περιπάτους, ζωηρές έλξεις, όταν τα ζώο τραβάει, μικρά χτυπήματα με τη βέργα στη διάρκεια των πρώτων περιπάτων.

Μην αφήνετε ποτέ περιλαίμιο εξαναγκασμού στο λαιμό του ζώου μετά την άσκηση ή τον περίπατο. Είναι αντικείμενο εργασίας αποκλειστικά. Το ζώο δεν πρέπει να το συνηθίσει.