Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Εκτροφή των εριφίων

Η αναστάτωση από τη γέννηση των μικρών έχει τελειώσει και ο καθημερινός τρόπος ζωής μπορεί να ξαναρχίσει στο στάβλο. Τις πρώτες 3-4 μέρες η αίγα θα παράγει πρωτόγαλα, το πηχτό, κίτρινο γάλα που είναι απαραίτητη για την υγεία των μικρών. Κατόπιν, θα υπάρχει αρκετό γάλα για τα ερίφια κα για σας. Μετά από 2 μήνες σχετικής αδράνειας, ο στάβλος σας ξαναγίνεται ένας χώρος πυρετώδους δραστηριότητας. Εκτός από το τακτικό τάισμα και καθάρισμα, θα πρέπει να αρμέγετε 2 φορές ημερησίως και να φροντίζετε τα μικρά.

Η εκτροφή των εριφίων απαιτεί κάποιες γνώσεις καθώς και πολύ χρόνο και κόπο. Οι αιγοτρόφοι έχουν διάφορες απόψεις σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εκτροφής των μικρών, κανείς όμως δεν αρνείται ότι ο πρώτος χρόνος της ζωής μιας αίγας, εκτός από την αναπαραγωγή και τη φροντίδα πριν τον τοκετό, αποτελεί καθοριστικό διάστημα για τη συμπεριφορά της και την παραγωγική της ικανότητα.

Πρώτο τάισμα

 Αν ο μαστός της αίγας έχει σωρευμένο γάλα και έχει σκληρύνει, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αφήνοντας τα μικρά να θηλάσουν για λίγες μέρες. Η προτεινόμενη μέθοδος είναι να φέρνετε τα μικρά στη μητέρα τους κατά διαστήματα και όχι να τα αφήνετε  συνεχώς μαζί της. Αυτό είναι πιο κοπιαστικό, αλλά σας γλιτώνει από την αναστάτωση και τα προβλήματα αργότερα. Οι αίγες που έχουν γεννήσει για πρώτη φορά και έχουν μικρούς μαστούς, συχνά αφήνονται να θηλαστούν από τα μικρά, αν τα χέρια του αγρότη  είναι πολύ μεγάλα. Οι μαστοί μεγαλώνουν με τον καιρό.

Αν πρόκειται να αρμέξετε την κατσίκα, κάντε το μισή ώρα μετά τον τοκετό και δώστε στα μικρά πρωτόγαλα. Η θερμοκρασία του πρέπει να είναι ίδια με αυτής της αίγας, που είναι περίπου 40 βαθμούς Κελσίου. Το πρωτόγαλα κολλάει εύκολα στα σκεύη, γι, αυτό ζεσταίνετε το σε μπεν μαρί.

Πως θα ταΐσετε τα μικρά;

Ο θηλασμός είναι φυσικά ο ευκολότερος τρόπος αλλά φυσικά ο ευκολότερος τρόπος αλλά όχι απαραίτητα ο καλύτερος , τουλάχιστον όσον αφορά στους εκτροφείς. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως καταστρέφει τους μαστούς της αίγας, πράγμα σημαντικό αν πρόκειται να λάβει μέρος σε διαγωνισμό ή αν πρόκειται να έχει μια μακρόχρονη και παραγωγική ζωή. Κάτι αρκετά σημαντικό, που πρέπει να έχετε υπόψη σας, είναι πως δεν γνωρίζετε πόσο παράγει η αίγα και πόσο καταναλώνουν τα μικρά. Επίσης τα ερίφια που μένουν με τη μητέρα τους δεν είναι τόσο ήμερα όσο αυτά που ταΐζονται από τους ανθρώπους. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι πως μόλις το ερίφιο μάθει να θηλάζει τη μητέρα του, είναι δύσκολο ως αδύνατο να του μάθετε να μην το κάνει αργότερα. Μερικές αίγες αποκόβουν τα μικρά τους σχετικά νωρίς υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου τα ερίφια ενός έτους θηλάζουν ακόμα και εσείς χάνετε το γάλα που χρειάζεστε. Η μόνη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να χωρίσετε εντελώς τις μητέρες από τα μικρά και μάλιστα από την αρχή. Χωρίς να ξεχνάμε και τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.