Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Τάισμα με δοχείο ή με μπουκάλι

Τα ερίφια που χωρίζονται από τις μητέρες  τους μπορούν να ταΐζονται είτε με κάποιο δοχείο είτε με μπουκάλι.

Πολλοί αιγοτρόφοι προτιμούν το μπουκάλι επειδή είναι πιο φυσικός τρόπος. Τονίζουν πως αν το ζώο πίνει γάλα π.χ. από ένα τάσι, αναγκάζεται να χαμηλώνει το κεφάλι για να πιεί να το γάλα μπορεί να εισέλθει στον προστόμαχο, όπου δεν θα έπρεπε. Οι πεπτικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Από πιο πρακτική άποψη, τα δοχεία κάθε είδους μπορεί να αναποδογυρίσουν ή να πατηθούν και στην περίπτωση των αιγών Νουβίας, τα μικρά βουτούν τα αυτιά τους στο γάλα, προκαλώντας δερματικούς ερεθισμούς.

Εντούτοις, τα δοχεία γεμίζουν, πλένονται και αποστειρώνονται ευκολότερα από τα μπουκάλια, τις τεχνητές θηλές και τις βούρτσες των μπουκαλιών.

 Μια παραλλαγή του μπουκαλιού για τάισμα , πολύ δημοφιλής όταν υπάρχουν πολλά μικρά, είναι ένα μεγάλο δοχείο(π.χ. χωρητικότητας 15-20 λίτρων) με ειδικές θηλές. Οι θηλές συνδέονται με πλαστικούς σωλήνες που φτάνουν μέχρι τον πυθμένα του δοχείου. Τα ερίφια ρουφούν από τις θηλές το γάλα που ανεβαίνει από τους σωλήνες, και είναι σαν να πίνουν με καλαμάκι. Τα δοχεία αυτά υπάρχουν στο εμπόριο, μπορείτε όμως να προμηθευτείτε τις θηλές  και τους σωλήνες και να φτιάξετε ένα μόνοι σας με ένα δοχείο χωρητικότητας 15-20 λίτρων) με ειδικές θηλές. Οι θηλές συνδέονται με πλαστικούς σωλήνες που φτάνουν μέχρι τον πυθμένα του δοχείου. Τα ερίφια ρουφούν από τις θηλές το γάλα που ανεβαίνει από τους σωλήνες και να φτιάξετε ένα μόνοι σας με ένα δοχείο χωρητικότητας 15-20 λίτρων. Αν ταΐζετε αρκετά μικρά με το μπουκάλι, οι θήκες μπουκαλιών θα σας φανούν χρήσιμες. Έτσι θα μπορείτε να ταΐζετε συγχρόνως πολλά μικρά, χωρίς να κρατάτε το μπουκάλι στα χέρια σας. Μπορείτε να αγοράσετε πλαστικά μπουκάλια στα χέρια σας. Μπορείτε να αγοράσετε πλαστικά μπουκάλια με ειδικές θήκες που προσαρμόζονται στον ξύλινο φράχτη  ή να κατασκευάσετε μόνοι σας μια θήκη στην οποία θα στηρίζονται μπουκάλια μπίρας ή σόδας.

Όποια μέθοδο ταΐσματος και αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε, είτε θηλασμό, μόλις αρχίσει δεν θα μπορείτε να την αλλάξετε.

 Είναι δύσκολο να διδάξετε ένα ερίφιο να πίνει από το μπουκάλι αφού συνηθίσει να τρέφεται από δοχείο, και το αντίστροφο.

Ομοίως, μετά το από τα πρώτα ταΐσματα με πρωτόγαλα, το γάλα που θα πίνουν τα μικρά πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία κάθε φορά, είτε είναι ζεστό είτε είναι κρύο, για να αποφευχθούν τα πεπτικά προβλήματα. Οι πλειονότητα των εκτροφέων δίνουν ζεστό γάλα.