Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως καθαρίζουμε τα αυτιά, τα μάτια και τα δόντια της γάτας

Αυτιά

  • αυτιά γάταςΜια υγιής γάτα που ζει σε ιδανικό περιβάλλον, δε χρειάζεται καθόλου καθάρισμα στα αυτιά. Είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε να μπορεί πολύ εύκολα να τα καθαρίζει μόνη της.
  • Όταν μας φανεί πως από μέσα είναι λίγο λερωμένα τα αυτιά, τα σκουπίζουμε με ένα πανί μουσκεμένο με λίγο λάδι.
  • Αν δούμε τη γάτα να ξύνει το αυτί της, μπορούμε να ρίξουμε με σταγονόμετρο λίγες σταγόνες λάδι. Ένα καλό εξωτερικό μασάζ βοηθάει να μαλακώσει η κηρώδης ουσία που ενοχλεί τη γάτα και πολύ γρήγορα το αυτί θα γίνει καλά. Αν αυτός ο τρόπος δεν φέρει αποτέλεσμα καλό είναι να πάμε στο γιατρό.
  • Κάποιες φορές το αυτί είναι σκεπασμένο με μια γκρίζα ή καφετιά έκκριση, ή μια κηρώδη, ή ρητινώδη ουσία. Ίσως υπάρχει φλεγμονή που οφείλεται σε μόλυνση από παράσιτα. Γιατρεύεται εύκολα αν το φροντίσουμε έγκαιρα.
  • Αν το αμελήσουμε μπορεί να μετατραπεί σε οξεία κατάσταση.

Μάτια

Σε μερικές μακρύτριχες γάτες, οι δακρυγόνοι αδένες είναι στενοί με αποτέλεσμα το ζώο να δακρύζει σχεδόν αμέσως. Αν δε φροντίζουμε τα βλέφαρα μολύνονται και κακοφορμίζουν.

Ταδόντια γάτας ερεθισμένα βλέφαρα σημαίνει ότι κάποια σοβαρή μόλυνση υπάρχει, ή πρέπει να δούμε μήπως φταίει η τροφή του ζώου. Μπορούμε να βάλουμε κολλύριο ή διάλυμα βορικού οξέος. Αν δεν υποχωρήσει τότε πρέπει να συμβουλευτούμε τα γιατρό.

Δόντια

Όταν η γάτα τρέφεται σωστά, τα δόντια της δε χρειάζονται ποτέ καθάρισμα.
Αν δούμε τα ούλα κόκκινα ή ερεθισμένα, αυτό σημαίνει πως η γάτα παίρνει πολύ λίγη, ή πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α.