Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Βούτυρο

Βούτυρο

Η παρασκευή βουτύρου από κατσικίσιο γάλα είναι δύσκολη λόγω φυσικής του ομοιογενοποίησης του. Αν είστε από τους τυχερούς και έχετε συσκευή διαχωρισμού βουτύρου, στην περίπτωση του γίδινου γάλακτος, θέσετε τη στο μάξιμουμ της λειτουργίας της.

Αν δεν έχετε τέτοια συσκευή, θα δυσκολευτείτε πολύ να παράγετε αρκετό βούτυρο γυρνώντας το χειροστρόφαλο στον κάδο. Παρόλα αυτά, η παρασκευή βουτύρου χωρίς συσκευή διαχωρισμού είναι εφικτή. Μια μέθοδος που θα διαχωρίσει τουλάχιστον τη μισή ποσότητα βουτύρου, είναι να αφήσετε το γάλα σε ένα ρηχό σκεύος με την επιφάνεια εκτεθειμένη όσο το δυνατό περισσότερο στον αέρα. Θα πάρετε μια ποσότητα κρέμας σε διάστημα 24 ωρών. Η κρέμα θα διατηρηθεί στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Μπορείτε λοιπόν να συλλέγετε την κρέμα από το γάλα του καθημερινού αρμέγματος επί μια εβδομάδα, ώστε να συγκεντρώσετε αρκετή για να φτιάξετε βούτυρο.

 Η κρέμα πρέπει να ωριμάσει, πράγμα που θα γίνει με φυσικό τρόπο αν παραμείνει στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Αλλιώς, αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες. Γεμίστε έναν κάδο με κρέμα έως τη μέση. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε έναν ηλεκτρικό χειροκίνητο αναδευτήρα ή απλά ανακινήστε τη σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει πολύ καλά, ανοίγοντας το ανά διαστήματα για να εξουδετερωθεί η πίεση.

Το βούτυρο πρέπει να αρχίσει να συντίθεται σε 20 λεπτά περίπου, με μορφή κόκκων μπιζελιού. Στραγγίξετε το βουτυρόγαλα. Αυτό δεν είναι το καλλιεργημένο βουτυρόγαλα που αγοράζετε, είναι όμως πόσιμο και χρήσιμο στο μαγείρεμα.

Τώρα πρέπει να επεξεργαστείτε το βούτυρο. Με μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα, πιέστε  το βούτυρο στο πλάι του δοχείου και χύστε το βουτυρόγαλα που βγαίνει.

Έπειτα ξεπλύνετε το βούτυρο με κρύο νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του γάλακτος που θα χαλούσαν το βούτυρο. Επαναλάβετε ώσπου το νερό να βγει εντελώς καθαρό. Αν προτιμάτε το αλατισμένο βούτυρο, προσθέστε αλάτι και αναμείξτε καλά.

Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πως το κατσικίσιο βούτυρο είναι λευκό. Είναι πολύ φυσικό.