Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχίτιδας στο σκύλο; Ποια η θεραπεία;

Διακρίνονται η οξεία και η χρόνια βρογχίτιδα του σκύλου.
Η πρώτη συχνά οφείλεται σε κρύωμα (πέσιμο στο νερό, ενώ κάνει κρύο), αλλά επίσης μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ιώδους αρρώστιας (αρρώστια του Καρέ, λοιμώδης ρινοαμυγδαλίτιδα). Η βρογχίτιδα απαιτεί τις φροντίδες του κτηνιάτρου.

Η χρόνια βρογχίτιδα συναντιέται κυρίως στους ηλικιωμένους σκύλους. Είναι μια πραγματική αναπηρία, που εξαντλεί το ζώο και συχνά συνοδεύεται από καρδιακές παθήσεις. Μπορεί να φέρει επιπλοκή σε πνευμονικό φύσημα.

Συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας: εμφανίζεται με τη μορφή τραχειοβρογχίτιδας και πολύ λίγο προσβάλλει τη γενική κατάσταση του οργανισμού. Συνοδεύεται από λίγο πυρετό (39,5 βαθμοί). Ο βήχας στην αρχή είναι ξηρός και μετά γβρογχίτιδα στο σκύλοίνεται υγρός. Είναι παροξυντικός και μερικές φορές επώδυνος, όταν πρόκειται για σημαντική φλεγμονή. Αυτή η τραχειοβρογχίτιδα μπορεί να σταματήσει μόνη της, αλλά τις περισσότερες φορές εξελίσσεται σε κανονική βρογχίτιδα και έπειτα σε τριχοειδή βρογχίτιδα. Στις δυο αυτές περιπτώσεις η θερμοκρασία ανεβαίνει. Ο σκύλος βήχει όλο και πιο υγρά και αποβάλλει από τη μύτη ένα κιτρινωπό ορώδες πύον. Η φύση του βήχα εξελίσσεται, γίνεται λιγότερο δυνατός, αλλά πιο συχνός και συνοδεύεται από δύσκολη αναπνοή. Αυτή η μορφή καταλήγει συνήθως στη βρογχοπνευμονία που είναι πολύ σοβαρή. Το ζώο εξαντλείται εντελώς, η αναπνοή γίνεται κοφτή και σφυριχτή. Στην ακρόαση διακρίνουμε ρόγχο και σφύριγμα . Πρόκειται για μια πραγματική διαπύηση των πνευμόνων, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Θεραπεία: στην απλή βρογχίτιδα ή την τραχειοβρογχίτιδα δίνουμε υπόθετα με βάση την ευκαλυπτόλη, την κάμφορα, αντιβηχικά σιρόπια (εφεδρίνη, βάμμα μπελαντόνας, κοντείνη ). Συχνά είναι ευεργετικό για το ζώο να του κάνουμε εντριβές με καταπλάσματα. Όταν η βρογχίτιδα εξελίσσεται σε βρογχοπνευμονία, πρέπει να δώσουμε αμέσως αντιβιοτικά σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως και σε κάθε άλλη αρρώστια που επιδρά στη γενική κατάσταση του οργανισμού, πρέπει να χορηγήσουμε βιταμίνες ( βιταμίνηC, βιταμίνη Β12 ) και καρδιοτονωτικά.

Συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας: με την παραμικρή αναπνευστική προσπάθεια το ζώο καταλαμβάνεται από ξηρό παροξυντικό βήχα, πολύ ηχηρό. Ανάμεσα στους παροξυσμούς του βήχα η ανάσα είναι κοφτή. Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται με το κρύο και την υγρασία.

Θεραπεία: πρέπει πρώτα απ’ όλα να χορηγήσουμε αντιβηχικά ( σιρόπι κοντείνης, βάμμα μπελαντόνας) και αποχρεμπτικά. Η γενική θεραπεία πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της καρδιάς, για να αντέξει την κυκλοφοριακή βρογχίτιδα του σκύλουανεπάρκεια στο επίπεδο των πνευμόνων ( καρδιοτονωτικά), και στην αποφυγή των φλεγμονών και της σκλήρυνσης των πνευμονικών αορτών (κορτιζόνη). Η χρόνια βρογχίτιδα μπορεί να καταλήξει σε πνευμονικό εμφύσημα και σε άσθμα. Στις δυο αυτές παθήσεις το ζώο έχει πολύ επίμονη αναπνοή, σφυριχτή, και η παραμικρή προσπάθεια μπορεί να του προκαλέσει πνιγμονή ή ασφυξία, που καταλήγει σε λιποθυμία με μελάνιασμα των βλεννογόνων. Το πνευμονικό εμφύσημα και το άσθμα θεραπεύονται σε αρσενικό και κορτιζόνη. Χρησιμοποιούνται επίσης και συχνά με επιτυχία τα παράγωγα της εφεδρίνης.