Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα στο σκύλο;

δυσκοιλιότητα του σκύλουΣυναντιέται συχνά στα ηλικιωμένα ζώα και είναι μόνιμη στα ζώα που πάσχουν από προστάτη. Συχνά οφείλεται σε υπερβολική τροφή.

Συμπτώματα: τα συμπτώματα μιας δυσκοιλιότητας που εκφράζεται με έλλειψη κενώσεων έως και 24- 48 ώρες δεν χαρακτηρίζεται αρρώστια. Είναι φαινόμενο φυσιολογικό στα σαρκοβόρα. Σε περίπτωση σοβαρής δυσκοιλιότητας, η συμπτωματολογία είναι πιο δραματική. Το ζώο φαίνεται να υποφέρει υπερβολικά, κάνει προσπάθειες να αποβάλλει τα περιττώματα του, ουρλιάζει μερικές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για φάγωμα μεγάλης ποσότητας κόκαλων που δημιουργούν στο ορθό εκκρίματα με μορφή τσιμέντου και πολλές κοκαλένιες μυτερές προεξοχές.

Θεραπεία: μια κοινή δυσκοιλιότητα θεραπεύεται με παραφινέλαιο, ή ρετσινόλαδο ή άλλα καθαρτικά, που μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει με ασφάλεια. Αν η δυσκοιλιότητα προέρχεται από χρόνια ηπατική πάθηση, πρέπει να θεραπεύσουμε την κακή λειτουργία του ήπατος. Όταν υπάρχει κοπροστασία κοντά στο ορθό, μπορούμε να προσπαθήσουμε με το δάχτυλο να σπάσουμε τη σκληρή μάζα των περιττωμάτων. Μερικές φορές όλα αυτά δεν αρκούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε νυστέρι, όπως θα κάναμε αν επρόκειτο για εντερική απόφραξη.