Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως θα προστατευτώ από απώλεια ή κλοπή του σκύλου μου;

Σήμερα  υπάρχουν μερικές επιλογές για να δώσετε μια ταυτότητα στο ζώο τους. Υπάρχει η κλασσική πλάκα ταυτότητας, το τατουάζ και το μικροτσίπ.

Παρ’ όλο που οι πλάκες μπορεί να χαθούν, είναι η πιο γρήγορη και πιο εύκολα αναγνωρίσιμη μορφή ταυτότητας για το σκυλί σας. Θα βεβαιωθείτε ότι έχετε μια τέτοια πλάκα στο κολάρο του σκύλου.

Μπορείτε ακόμη να κάνετε τατουάζ στο σκυλί σας. Είναι μια ασφαλής ανώδυνη διαδικασία. Ο αριθμός της αστυνομικής σας ταυτότητας ή ο αριθμός μητρώου του σκυλιού σας στην τοπική λέσχη, μπορεί να χαραχτεί με ταμικροτσίπ και ταυτότητα σκύλουτουάζ στο εσωτερικό του μηρού του. Το τατουάζ είναι κάτι μόνιμο. Για να είναι αποτελεσματικό όμως ένα τατουάζ πρέπει ν’ αναφέρει πλήρη στοιχεία (παράλληλα με το όνομα του και τη διεύθυνση σας τον αριθμό τηλεφώνου σας) και τον αριθμό μητρώου στη λέσχη όπου είσαστε μέλος. Ο εκτροφέας ή ο κτηνίατρος σας μπορούν να σας βοηθήσουν σ’ αυτό.

Τα μικροτσίπ είναι ακόμη μια μέθοδος μόνιμης διαπίστωσης της ταυτότητας του σκυλιού σας. Πρόκειται για ένα σφαιρίδιο μεγέθους ρυζιού που περιέχει ένα τσιπ κομπιούτερ μέσα σ’ ένα γυάλινο χειρουργικό κολεό. Εμφυτεύεται με μια απλή ένεση, ανάμεσα στις ωμοπλάτες του σκύλου, σ’ ένα σημείο όπου δεν μπορεί να του προκαλέσει δυσφορία.

Ο κωδικός αριθμός που υπάρχει στο μικροτσίπ καταγράφεται μαζί με το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό του τηλεφώνου σας. Το μικροτσίπ στους σκύλους διαβάζεται μέσα από ένα ειδικό όργανο. Σήμερα τα μικροτσίπ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή σαν ένα ασφαλές και μόνιμο μέσο αναγνώρισης ταυτότητας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του μικροτσίπ;

Πολύ λίγοι είναι αυτοί που θα ψάξουν για να δουν αν το σκυλί σας έχει μικροτσίπ σε περίπτωση που το χάσετε. Ακόμα και αν το δουν πρέπει να καταφύγουν σε ειδικό όργανο για να το διαβάσουν. Μερικοί κτηνίατροι και υπεύθυνοι στις «μάντρες» ή τα καταφύγια ζώων διαθέτουν τέτοια όργανα, αλλά όχι όλοι. Συζητήστε αυτές τις επιλογές με τον κτηνίατρο σας.

Τι μπορώ να κάνω αν χάσω το σκυλί μου;

  • Ελέγχετε τις «μάντρες» ή τα καταφύγια σκύλων, κάθε μέρα. Τα τηλεφωνήματα μπορεί να μην είναι αρκετά, καλύτερα να πάτε ο ίδιος. Μερικά τέτοια καταφύγια κρατούν τα σκυλιά μόνο τρεις μέρες. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην εμφανιστεί το σκυλί σας σ’ ένα τέτοιο καταφύγιο για πολλές μέρες η βδομάδες.
  • Βάλτε αγγελία στην εφημερίδα.
  • Τηλεφωνήστε στον εκτροφέα από όπου το αγοράσατε. Οι εκτροφείς διατηρούν επαφή μαζί τους όταν βρεθεί ένα χαμένο σκυλί ράτσας.
  • Ετοιμάστε αφίσες και ανακοινώσεις και τοιχοκολλήστε τις σε κεντρικά σημεία της περιοχής σας, σχολεία, πολυκαταστήματα και όπου αλλού νομίζετε.
  • Πηγαίνετε σε σχολεία της περιοχής, τα παιδιά έχουν ευαισθησία και παρατηρητικότητα και ίσως σας βοηθήσουν αν το είδαν κάπου.
  • Παρακαλέστε να το ανακοινώσουν στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
  • Πηγαίνετε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, ή στο κοντινότερο νοσοκομείο, και στις κτηνιατρικές κλινικές. Αν το σκυλί σας χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, μπορεί κάποιος να το μετέφερε εκεί.