Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πόσο καλή είναι η όσφρηση των σκύλων;

Η όσφρηση του σκύλου είναι καλύτερη από του ανθρώπου.

Η σύγκριση μπορεί ναΟσφρηση του σκύλου γίνει κατανοητή στη βάση διαφόρων συγκεκριμένων οσμών. Για παράδειγμα στο βουτυρικό οξύ, που υπάρχει στον ιδρώτα, οι σκύλοι έχουν γύρω στο ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη ευαισθησία όσφρησης από εμάς τους ανθρώπους. Επίσης, η όσφρηση των σκυλιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον ιδρώτα των ανθρώπινων ποδιών. Εξαιτίας αυτής της ικανότητας τους μπορούν να κάνουν …θαύματα στην ιχνηλασία των ανθρώπων. Λέγεται ότι τα κυνηγόσκυλα, αλλά και τα αστυνομικά σκυλιά ράτσας Μπλαντχάουντ, μπορούν να μυρίσουν στο έδαφος ανθρώπινα ίχνη 4 ημερών και να πάρουν από πίσω ένα φυγάδα που προηγείται μέχρι 150 χιλιόμετρα.

Η εκπληκτική οσφρητική ικανότητα του σκύλου οφείλεται στα περισσότερα από 200 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα που υπάρχουν στη μύτη του, τη στιγμή που στην ανθρώπινη μύτη υπάρχουν μόνο 5 εκατομμύρια από αυτά.

Εκεί που το οσφρητικό ταλέντο των σκύλων έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο με ιδιαίτερη επιτυχία είναι στην ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, εκρηκτικών υλών, ανθρώπων παγιδευμένων από τα χιόνια ή από οικήματα σε περίπτωση σεισμών.