Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Τι είναι ο «τύφος» των σκύλων;

Ο τύφος είναι μια μεταδοτική ασθένεια από τις πιο συχνές. Μπορεί να προκληθεί από δυο είδη των, τον ιό παρβό και τον ιό κορόνα. Η ονομασία τύφος είναι λαθεμένη, αφού αυτή η ασθένεια δεν έχει καμιά σχέση με τον ανθρώπινο τύφο, που προκαλείται από το μικρόβιο σαλμονέλα. Η σωστή ονομασία είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα.

Ο «τύφος» των σκύλων δε μεταδίδεται στον άνθρωπο  αλλά μόνο από σκύλο σε σκύλο. Ο ιός πάρβο είναι πολύ ανθεκτικός στις συνήθεις συνθήκες του περιβάλλοντος και ο σκύλος μολύνεται όταν πάρει τον ιό μέσα στο στόμα του. Αυτό μπορεί να γίνει ή άμεση επαφή με το μολυσμένο σκύλο ή με τα κόπρανα μολυσμένου σκύλου. Επίσης, τοζώο μπορεί να μολυνθεί αν μυρίσει κάποιον χώρο

τύφος κουτάβι

 στον οποίο υπήρχαν, έστω και πριν από μήνες, κόπρανα ή διάρροια άλλου μολυσμένου σκυλιού.

Πως θα καταλάβω ότι ο σκύλος μου πάσχει από την ασθένεια του τύφου;

Ο τύφος εκδηλώνεται με επίμονους εμετούς, πού δε σταματούν εύκολα, με κατάπτωση του σκύλου, ανορεξία και αιματηρή διάρροια. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί γρήγορα και κατάλληλα από τον κτηνίατρο μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Ο κτηνίατρος θα χορηγήσει στο ζώο εντατική θεραπεία με ορούς και διάφορα φάρμακα.

Υπάρχει πρόληψη;

Η πρόληψη του τύφου γίνεται με τον εμβολιασμό του σκύλου με τα αντίστοιχα εμβόλια του ιού πάρβο και κορόνα σε μικρή ηλικία 2 μηνών, ο οποίος επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Τι μπορώ να κάνω να μην μολυνθούν τα άλλα σκυλιά μου απο τον τύφο;

Απολυμάνετε με ειδικό απολυμαντικό(κατά του τύφου) το χώρο σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.