Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πότε η γάτα έχει αναιμία;

Η γάτα μπορεί να γίνει αναιμική αν πληγωθεί και χάσει αίμα από παράσιτα και άλλες μολύνσεις ή από τοξικές ενέργειες φαρμάκων, που καταστρέφουν τα κυκλοφορούντα αιμοσφαίρια όπως επίσης το μυελό των οστών.

Ποια φάρμακα προκαλούν τοξινώσεις;

Η φενασετίνη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φάρμακα όταν δοθεί μαζί με ασπιρίνη. Δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ φάρμακα χωρίς τη συμβουλή κτηνιάτρου.

Ποιος ο ρόλος των ερυθρών αιμοσφαιρίων;

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν μια κόκκινη χρωστική ουσία που περιέχει σίδηρο και ονομάζεται αιμοσφαιρίνη και αυτά είναι που μεταφέρουν το οξυγόνο από τα πνευμόνια στους ιστούς. Επίσης παίζουν βασικό ρόλο στη μεταφορά του παραπανήσιου διοξειδίου του άνθρακα πίσω στα πνευμόνια. Έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής μέσα στο κυκλοφοριακό και ανανεώνονται συνεχώς με νέα αιμοσφαίρια που σχηματίζονται από ενεργά προγονικά κύτταρα που διατηρούνται και μεγαλώνουν μέσα στο μυελό των οστών. Η κανονική ανανέωση εξαρτάται από την κατάλληλη διατροφή της γάτας, ιδίως την προμήθεια πρωτεΐνης, σιδήρου, χαλκού, βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος.

Ποιος ο ρόλος των λευκών αιμοσφαιρίων;

Τα λευκά αιμοσφαίρια έχουν αναλάβει την άμυνα του οργανισμού ιδίως ενάντια στα βακτηρίδια και τους ιούς και σχηματίζονται μέσα στο μυελό των οστών και στο λεμφοειδή ιστό.

αναίμια γάταςΤι ρόλο παίζουν τα λεμφοκύτταρα;

Τα λεμφοκύτταρα τα οποία βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων, μπορούν να διατηρηθούν ένα ή περισσότερα χρόνια δίνοντας στη γάτα ανοσία.