Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως γίνεται η γάτα να βλέπει στο σκοτάδι;

Τα μάτια της γάτας είναι μεγάλα, προεξέχουν και είναι τοποθετημένα σε βαθιές κόγχες μέσα στο κρανίο. Οπωσδήποτε όμως κινούνται ελεύθερα και γι’ αυτό  η γάτα είναι υποχρεωμένη να γυρίζει το κεφάλι της- και συχνά το σώμα της- προς το σημείο που την ενδιαφέρει για να μπορέσει να εστιάσει το αντικείμενο στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς, όπου είναι καθαρότερο στο φως της ημέρας.

Ξεχωρίζουν οι γάτες τα χρώματα;

Πειράματα έχουν αποδείξει ότι οι γάτες επειδή μπορούν με δυσκολία να μάθουν να ξεχωρίζουν τα χρώματα συνήθως δεν χρησιμοποιούν τα χρώματα για να ξεχωρίζουν τα αντικείμενα.

όραση της γάταςΓιατί βλέπουν καλύτερα τη νύχτα;

Οι γάτες μπορούν να βλέπουν στο πιο ελάχιστο φως. Όταν δηλαδή για το ανθρώπινο μάτι είναι απόλυτο σκοτάδι. Η ίρις χαλαρώνει και η κόρη διαστέλλεται πολύ. Το φως περνά μέσα από τον κυρτό κερατοειδή χιτώνα και το φακό και αντανακλάται ξανά πάνω στον αμφιβληστροειδή, από ένα ειδικό στρώμα, το ταπήτιον. Την αντανάκλαση αυτού του στρώματος μπορούμε να την δούμε σαν μια κίτρινη ανταύγεια όταν η γάτα κοιτάζει τα φώτα ενός αυτοκινήτου μέσα στο σκοτάδι. Δεν αποκλείεται το ταπήτιον και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας να έχουν μια φωτοπολλαπλασιαστική ιδιότητα όπως ας πούμε τα σύγχρονα κιάλια για τη νύχτα.
Αυτός ο ευαίσθητος μηχανισμός πρέπει να προστατεύεται από το δυνατό άμεσο ηλιακό φως στη διάρκεια της ημέρας και γι’ αυτό η ίριδα της γάτας που είναι χρωματισμένη ώστε να εμποδίζει το φώς να τη διαπερνά, συστέλλεται με τη βοήθεια ενός ειδικού μυός και η κόρη γίνεται σαν μια μικρή κάθετη σχισμή. Έτσι ελέγχεται η ποσότητα φωτός που μπαίνει στο μάτι πιο αποτελεσματικά από ότι στην στρογγυλή κόρη του ανθρώπου ή του σκύλου. Επειδή τα μάτια βλέπουν κατευθείαν μπροστά τα οπτικά πεδία διασταυρώνονται κάνοντας την όραση στεροσκοπική, πράγμα που επιτρέπει μια πολύ ακριβή αντίληψη των αποστάσεων μέσα στην ακτίνα δράσης της. Οι γάτες είναι μάλλον μύωπες αν και η αλλαγή στο σχήμα του φακού μπορεί να εξουδετερώσει αυτό το μειονέκτημα ως ένα βαθμό.

Γιατί συχνά η γάτα μου δακρύζει;

Η επιφάνεια του κερατοειδούς διατηρείται υγρή και καθαρή, με την έκκριση των δακρυγόνων αδένων και την κίνηση του πάνω και κάτω βλεφάρου και από τη σκαρδαμυκτική μεμβράνη (τρίτο βλέφαρο). Οι εκκρίσεις περνούν από ένα λεπτό αγωγό στην εσωτερική γωνία που οδηγεί στην κάτω ρινική κοιλότητα. Αυτός ο σωλήνας εύκολα φράζει και συχνά αντιαισθητικές εκκρίσεις κυλούν πάνω στο τρίχωμα κατά μήκος της μύτης.