Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Γιατί η γάτα μου δυσκολεύεται στην ούρηση;

πρόβλημα γάτας στην τουαλέταΌταν η γάτα ζορίζεται στο τουαλέτα της, μη βιαστείτε να της δώσετε χάπια. Παρατηρήστε την. Είναι πιθανό, ιδίως αν είναι αρσενική, να μην έχει δυσκοιλιότητα, αλλά να έχει δυσκολία στη ούρηση. Αυτή η δυσκολία, έχει σχέση με μια ασθένεια που ονομάζεται ουρολιθίαση και σημαίνει πως το ζώο έχει πέτρες στις ουροφόρους οδούς.

Στις γάτες, οι πέτρες αυτές υπάρχουν σε τρεις τύπους:

  • Κρυστάλλους στην ουρήθρα.
  • Μικρές πέτρες με περίπου 2 χιλιοστόγραμμα διάμετρο.
  • Μεγαλύτερες πέτρες, μέσα στην κύστη.

Στην αρσενική γάτα, είτε είναι στειρωμένη είτε όχι, το πρόβλημα είναι συνήθως στην ουρήθρα και μπορείτε να το εξακριβώσετε από πολλά συμπτώματα.
Η γάτα ξαφνικά να λερώνει εδώ και εκεί μέσα στο σπίτι και όχι στην τουαλέτα της, ή θα ουρεί πιο συχνά από ότι συνήθως. Μπορεί ακόμη να γλείφεται επίμονα στη περιοχή του πέους. Όλα αυτά δείχνουν πως δεν αισθάνεται καλά. Όταν γίνει απόφραξη, το ζώο κάνει συνεχείς προσπάθειες να ουρήσει συχνά παίρνοντας μια αφύσικη στάση, για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους κοιλιακούς μυς.
Αυτές τις ώρες φαίνεται ανήσυχο και συχνά κοιτάζει γύρω-γύρω στα πλευρά της. Βγάζει μικρές φωνούλες πόνου και μπορεί να γλείφεται συνέχεια σε μια στάση που θυμίζει "γιόγκα". Καμιά φορά μπορούμε να δούμε στο τρίχωμα της κρυστάλλους που βγήκαν με την ούρηση.

Όταν γίνει απόφραξη είναι θέμα κτηνιάτρου.
δυσκολία γάτας κατά την ούρησηΩστόσο μπορούμε να κάνουμε κάτι να ανακουφίσουμε την κατάσταση στα πρώτα στάδια κα επίσης να αποφύγουμε την υποτροπή. Στις εννιά από τις δέκα περιπτώσεις, η απόφραξη οφείλεται σε κρυστάλλους στρουβίτη και οι γάτες που υποφέρουν από αυτό, πρέπει να ακολουθούν διαιτολόγιο με χαμηλή περιεκτικότητα μαγνησίου. Επίσης προσθέτετε στο φαγητό νερό, για να γίνουν τα ούρα του αραιωμένα.
Στη διάθεση της γάτας πρέπει να υπάρχει πάντα δροσερό νερό.

Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο που πρέπει να δίνετε:
Βραστό λάχανο, βραστά καρότα, βραστό ρύζι και πολύ νερό, βραστά κολοκύθια, βούτυρο, τυρί κρέμα, τηγανητό αυγοτάραχο, τηγανητό αυγοτάραχο ρέγγας, γάλα, ωμό μπέικον, πατσάς βραστός, αυγά χτυπητά.