Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Ποιά σημάδια που θα με κάνουν να καταλάβω ότι η γάτα μου χρειάζεται κτηνίατρο;

  • Όταν τα βλέφαρα της είναι κολλημένα με ξερό πύον, η μύτη σκεπασμένη με κρούστα από βλέννες, πρησμένη και τρέχουν βλεννώδη σάλια από το στόμα. Η γάτα σας είναι γριπιασμένη.

  • Όταν η γάτα σας χάσει την όρεξη της για φαγητό ή και το αντίθετο. Μπορεί βέβαια να χάσει την όρεξη της, επειδή έχει στο νου της το ζευγάρωμα.

  • Συχνοί έμετοι, σοβαρή δυσκοιλιότητα, ή βαρυστομαχιά μπορεί να μην είναι σοβαρό. Οι μακρύτριχες γάτες συχνά καταπίνουν τρίχες που κολλούν στο λαιμό και βήχει ή πάνε στο στομάχι και σχηματίζουν γούνινη μπαλίτσα. Αν η γάτα δεν καταφέρει μόνη της να απαλλαχτεί από τις τρίχες κάνοντας εμετό, μπορείτε να δώσετε στη γάτα λάδι στο φαγητό, ή υγρή παραφίνη.

  • Αν η γάτα γλείφει και ξεροκαταπίνει, μπορεί να οφείλεται ή σε αμυγδαλίτιδα, που είναι πολύ συχνά το πρώτο σημάδι γρίπης, ή έχει πληγωμένο στόμα. Πιθανόν το νεαρό γατάκι να δοκίμασε απορρυπαντικό ή χλωρίνη και έχει κάψιμο στα χείλη. Τις περισσότερες φορές ένα τέτοιο έγκαυμα, θεραπεύεται μόνο του.

  • Ένα πληγωμένο στόμα μπορεί να έχει σαν αιτία τα χαλασμένα δόντια. Το πρόβλημα είναι ότι σχηματίζεται πουρί στα δόντια. Τα βακτηρίδια από το στόμα και την τροφή πολλαπλασιάζονται εύκολα και αποτέλεσμα είναι η κακοσμία. Ερεθίζονται τα ούλα, τραβιούνται προς τα μέσα και τα δόντια μπορεί να πέσουν.

συμπτώματα άρρωστης γάτας

  • Τα πολλά σάλια μαζί με γλείψιμο και ξεροκατάπιασμα είναι σημάδι πως η γάτα μπορεί να υποφέρει από γλωσσικό έλκος. Οφείλεται σε μικρόβιο, παρόμοιο με αυτό που προκαλεί τη γρίπη στη γάτα. Κοιτάξτε μέσα στο στόμα και αν δείτε πάνω στη γλώσσα σημάδια σαν μισοφέγγαρα ή πέταλα πρέπει να πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.

  • Η εμφάνιση ενός μικρού γυαλιστερού σημαδιού στο πάνω χείλος, ή και στη γλώσσα με έντονη την ανάγκη της γάτας να γλείφεται, δείχνει πως μπορεί η γάτα σας να υποφέρει από ένα μοναδικό έλκος στο πάνω χείλος που ονομάζεται" κοκκίωμα". Η ανάγκη για επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη.

  • Όχι μόνο οι αρρώστιες σας κάνουν να αναζητήσετε γιατρό αλλά και τα ατυχήματα. Στη γάτα αρέσει το παιχνίδι με κλωστές και κουβάρια. Το παιχνίδι κάποιες φορές καταλήγει σε ατύχημα, αν καταπιεί βελόνα με κλωστή και σφηνώσει στο λαιμό. Μην προσπαθήσετε μόνοι σας να τη βγάλετε.

  • Αν χρειαστεί να κόψετε τα νύχια της γάτας σας ή να καθαρίσετε τα αυτιά της, να βγάλετε ξένο σώμα από την πατούσα της, θα τα καταφέρετε μόνοι σας αν το ζώο σας είναι καλότροπο, διαφορετικά πηγαίνετε στο γιατρό για να αποφύγετε τις γρατζουνιές. Ο γιατρός έχει στη διάθεση του αναισθητικά και αντιβιοτικά που είναι χρήσιμα και απαραίτητα.

  • Προσοχή: Η γάτα σπάνια εμπιστεύεται τον άνθρωπο και κρύβεται όταν έχει πρόβλημα. Μάθετε να παρατηρείται τις αντιδράσεις της, ψαχουλεύετε το σώμα της μήπως αντιληφτείτε εσείς κάποιο πρόβλημα.