Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως γίνεται η πέψη στη γάτα;

Το πεπτικό σύστημα της γάτας είναι κατάλληλο για να χωνεύει το ωμό κρέας και είναι μικρό και απλό σε σχέση με τη μεγάλη ποσότητα τροφής που μπορεί να δεχτεί. Η τροφή καταπίνεται σε αρκετά μεγάλα κομμάτια και μένει στο στομάχι από μια ως πέντε ώρες. Στο στομάχι πολτοποιείται και ανακατεύεται με ένα ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες και μετατρέπεται σε χυλώδη μάζα.

Αυτή η μάζα περνά στο λεπτό έντερο που η διάλυση των πρωτεϊνών των λιπών, και των υδατανθράκων συμπληρώνεται με τη βοήθεια των πεπτικών υγρών που περιέχουν ένζυμα και προέρχονται από το πάγκρεας, τα εντερικά τοιχώματα και τη χολή.

πέψη της γάταςΠοια η λειτουργία του συκωτιού;

Το συκώτι είναι ζωτικό όργανο μεγάλης σημασίας για πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού. Τα συστατικά της τροφής αποθηκεύονται σε αυτό και διοχετεύονται ανάλογα με τις ανάγκες. Οι πρωτεΐνες του πλάσματος κατασκευάζονται εκεί και οι τοξικές ουσίες. Οι μυϊκές ώστε να γίνουν αβλαβείς και να μπορούν να αποβληθούν. Όσο αφορά σ’ αυτό το τελευταίο το συκώτι της γάτας είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το συκώτι του ποντικιού ή του ανθρώπου. Ουσίες όπως τα συντηρητικά των τροφών το βενζοϊκό οξύ, ο άνθρωπος τις ανέχεται αλλά είναι τοξικές για τη γάτα. Ένας από τους λόγους που η ασπιρίνη και η φενασετίνη είναι τόσο επικίνδυνες για τη γάτα είναι ότι δεν αποτοξινώνονται αρκετά και γι’ αυτό περνούν στο αίμα σε επικίνδυνες δόσεις.

Ποία είναι η κύρια λειτουργία του εντέρου;

Η κύρια λειτουργία του παχέος εντέρου είναι να απορροφά νερό και ίσως μερικά λόγω μεταλλικά άλατα. Η γάτα που τρέφεται με κρέας λόγω του μικρού όγκου των υπολειμμάτων της τροφής δεν έχει συχνές μικρού όγκου των υπολειμμάτων της τροφής δεν έχει συχνές κενώσεις ούτε καν μια φορά τη μέρα.

Ποια η λειτουργία των νεφρών;

Τα νεφρά παράγουν περισσότερο συμπυκνωμένο ουρικό οξύ από ότι τα νεφρά σε άλλα είδη εξημερωμένων ζώων, ίσως γιατί οι γάτες κατάγονται από είδη που ζούσαν σε ζεστά κλίματα με συνθήκες ερήμου. Εξ αιτίας της κρεοφαγίας τα νεφρά έχουν και αυτά να κάνουν με σχετικά μεγάλες ποσότητες νιτρογενούς άχρηστου υλικού, θείου και φώσφορου.