Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως σκέφτεται η γάτα;

πως  σκέφτεται η γάταΓια να κατανοήσουμε τις λειτουργίες που κρύβονται πίσω από τις πνευματικές δυνατότητες που εμφανίζει η γάτα πρέπει να εξετάσουμε τις δυνατότητες που έχει η σκέψη, όσον αφορά στην αντίληψη των διαστάσεων.
Σύμφωνα με τους W. Iames, και  Bucke Ouspensky, όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, βλέπουν τα αντικείμενα δυσδιάστατα.

Διαφορά σκέψης ανθρώπου από υπόλοιπα θηλαστικά:

  • Ο άνθρωπος, έχει μια μεγαλύτερη ικανότητα, χάρη στην οποία, αν και βλέπει τα πράγματα σε δυο διαστάσεις, η νόηση του και η ικανότητα του τον βοηθάει  να σχηματίζει έννοιες, που του επιτρέπουν να προσθέτει μια τρίτη διάσταση. Π. χ  ένας άνθρωπος που ταξιδεύει με το αυτοκίνητο, θα δει δέντρα και σπίτια να ορμούν κατ’ πάνω του και να περιστρέφονται καθώς κινούνται. Η νοητική και αντιληπτική ικανότητα του ανθρώπου τον κάνει να συνειδητοποιήσει, πως η κίνηση αυτή είναι μια ψευδαίσθηση.
  • Μια γάτα, ένας σκύλος ή ένα άλογο, θα παρατηρήσουν και αυτά το ίδιο φαινόμενο, και θα το δεχτεί σαν μια πραγματική κίνηση. Π.χ. ένα άλογο που τινάζει τα πόδια του μπροστά σε ένα θάμνο το κάνει γιατί νομίζει ότι όπως κινείται θα σηκώσει ξαφνικά ένα κλαδί για να το χτυπήσει.

Η γάτα λοιπόν δεν μπορεί να σχηματίσει έννοιες, αλλά στηρίζεται σε εντυπώσεις. Η αληθινή σκέψη με την ανθρώπινη έννοια, δεν είναι δυνατή γι’ αυτές. Ξέρουμε πως είναι ανίκανες για λογική σκέψη, γιατί αν ήταν ικανές θα είχαν αναπτύξει μια διάλεκτο. Για τη γάτα κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή οντότητα αλλά και κάθε σπίτι ή δέντρο, είναι επίσης μια οντότητα.