Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Άλλα υπέρ και κατά της διατήρησης τράγου

Αντίθετα με τις αίγες, οι τράγοι μυρίζουν άσχημα, και ιδιαίτερα κατά τη περίοδο αναπαραγωγής. Οι θηλυκές(αλλά και μερικοί αιγοτρόφοι) δεν βρίσκουν τη μυρωδιά καθόλου απωθητική. Έχετε όμως υπόψη πως η μυρωδιά αυτή δεν θα περιοριστεί στο στάβλο, αλλά θα γεμίσει τα ρούχα σας και τα έπιπλα του σπιτιού σας, πράγμα που οι περισσότεροι δεν εκτιμούν καθόλου, και ας μην ξεχνάμε και τη γνώμη των γειτόνων σας.

Κάτι που επίσης ενδιαφέρει τους αρχάριους αιγοτρόφους είναι αυτό που συχνά αποκαλούν «ενοχλητικές και αηδιαστικές συνήθειες» του τράγου. Οι περισσότεροι άνθρωποι της πόλης μένουν άναυδοι βλέποντας το χαριτωμένο και παιχνιδιάρικο ζωάκι τους να μεταμορφώνεται- με εκπληκτική ταχύτητα- σε ένα αρσενικό κτήνος που όχι μόνο γλείφει τα ούρα των θηλυκών(και μετά μορφάζει περίεργα), αλλά ψεκάζει και το δικό του γένι και τα μπροστινά του πόδια με τα ούρα του. Πρόκειται για φυσιολογική τραγίσια συμπεριφορά, αλλά, όπως κι αν είναι, ακόμη και οι πιο ανεκτικοί άνθρωποι δύσκολα την ανέχονται. Και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι το αξιαγάπητο ζωάκι χάνει μερικούς φίλους όταν φτάσει σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης.

Οι τράγοι είναι δυνατά ζώα- έχω δει να σπάζουν μεγάλες σανίδες για πλάκα- τα οποία αν δεν εκπαιδευτούν σωστά ή βρεθούν σε μειονεκτική θέση μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα. Ωστόσο, οι τράγοι δεν είναι θηλυπρεπείς, γεγονός που θα αποτελούσε μειονέκτημα για το αρσενικό. Είναι όμως αρκετοί εκείνοι που μιλούν για «κακά» και «επικίνδυνα» ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι»

Εξαιτίας της δύναμης και του φυσιολογικού γενετήσιου ένστικτο του, ο τράγος απαιτεί πιο επιμελημένη και δαπανηρή στέγαση από τις αίγες, ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Τα αρσενικά πρέπει να μένουν χωριστά από τα θηλυκά ζώα για να μη μυρίζει άσχημα το γάλα. Ο τράγος που δεν είναι σωστά περιορισμένος στο στάβλο του, σύντομα θα βρεθεί να κάνει παρέα με τις θηλυκές.

Παρά ταύτα, υπάρχουν πολλά λογικά και  πρακτικά κίνητρα για να διατηρείτε έναν  τράγο, ακόμα και για μικρό αριθμό αιγών, και πολλοί εκτροφείς το κάνουν. Παρά τα επιχειρήματα που παρατίθενται εδώ, ορισμένοι απλά δεν ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την ποιότητα των ζώων τους, αλλά ούτε και τη ράτσα τους. Θέλουν μόνο γάλα και ίσως λίγο κρέας. Οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να ξοδέψουν χρόνο και προσπάθεια για να μάθουν για τα γενεαλογικά δέντρα των ζώων. Όλο και περισσότερο, ο στόχος τους είναι να γίνουν αυτάρκεις μπορούν να είναι χωρίς τράγο; Αν αρχίσετε τη δουλειά με αρκετά καλές ή άνω του μετρίου αίγες και αγοράσετε έναν εξίσου καλό ή καλύτερο τράγο, σίγουρα  δεν θα καταστραφείτε. Πρέπει όμως τουλάχιστον να έχετε υπόψη σας τα θέματα που τέθηκαν εδώ. Αν πρόκειται να γίνετε αιγοτρόφος, γίνετε όσο το δυνατόν καλύτερος, στο πλαίσιο που έχετε θέσει για τον εαυτό σας.

Παρότι η κατοχή εγγυημένου τράγου παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα-δηλ ενός ζώου που ξέρετε πως είναι γόνιμο και δίνει κόρες με τα χαρακτηριστικά που θέλετε- ένα τέτοιο ζώο είναι είτε ακριβό ή, στην αντίθετη περίπτωση γέρικο και καταπονημένο. Οι  περισσότεροι τράγοι πουλιούνται σε μικρή ηλικία, αμέσως μόλις αποκοπούν από το γάλα της μητέρας τους.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως οι περισσότεροι εκτροφείς αναλώνουν τραγάκια μόλις γεννηθούν, ακόμα και τα καλής ποιότητας, κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ζήτηση γι’ αυτά. Τα μισά από τα μικρά που γεννιούνται είναι αρσενικά και μόνο ένα μέρος τους χρειάζεται για την αναπαραγωγή. Μόνο τα πολύ καλά αρσενικά κρατιούνται και σχεδόν πάντα αυτό αποφασίζεται εκ των προτέρων .