Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Επιλογή του τράγου

Πως λοιπόν θα επιλέξετε έναν τράγο που θα δώσει απογόνους ανώτερης ποιότητας;

Αρχίζετε εξετάζοντας το γενεαλογικό του δέντρο. Αν αυτό που θέλετε είναι περισσότερο γάλα, σιγουρευτείτε πως κατάγεται από αποδοτικούς προγόνους. Παρότι όμως όλα αυτά αποτελούν εξαίρετες προδιαγραφές για την παραγωγή γάλακτος, ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε ακριβώς ποιοι και πόσο καλοί ήταν οι γονείς του. Το μητρώο καταγωγής και τα στοιχεία γαλακτοπαραγωγής επί αρκετές γενιές προγόνων ίσως να μην αποτελούν εγγύηση, είναι όμως πολύτιμα εργαλεία διαχείρισης και πολύ καλύτερη λύση από το να προχωρείτε στα τυφλά.

Για το επόμενο βήμα σας, λάβετε υπόψη τη διάπλαση. Αν έχετε μια αίγα με αδύναμους μαστούς, λεπτά υποκνήμια ή κάποιο άλλο φυσικό ελάττωμα, σίγουρα δεν θα θέλετε να τη ζευγαρώσετε με έναν τράγο του οποίου ή μητέρα ή η γιαγιά είχαν τα ίδια ελαττώματα. Αντίθετα, πρέπει να διαλέξετε έναν τράγο που έχει πολύ δυνατά αυτά τα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε οι κόρες του να γίνουν καλύτερες από τις μητέρες τους.

Ας υποθέσουμε τώρα πως αγοράζετε έναν πολύ καλό τράγο με εξαιρετική καταγωγή, άριστη υγεία και ιδανική σωματική διάπλαση. Τέλειωσαν τα προβλήματα; Όχι ακριβώς.

Αν έχετε τέσσερις αίγες, συνήθης αριθμός για ένα σπίτι, τον πρώτο χρόνο μπορείτε να περιμένετε ότι θα γεννηθούν τέσσερα μικρά. Πιθανόν να θέλετε να κρατήσετε ένα ή περισσότερα απ’ αυτά. Σε τελευταία ανάλυση, δεν αγοράσατε τον καλύτερο τράγο για να βελτιώσετε το κοπάδι σας;

Γίνεται όμως φανερό ότι την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο θα ζευγαρώσετε τον πατέρα με τις κόρες.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Παρότι ορισμένοι νομίζουν ότι το ζευγάρωμα αυτό ενέχει το στοιχείο της αιμομιξίας που ισχύει για τους ανθρώπους, στα χέρια ενός έμπειρου εκτροφέα αποτελεί τον πιο σίγουρο και γρήγορο τρόπο βελτιωτικής αναπαραγωγής. Οι αρχάριοι όμως και οι εκτροφείς που διατηρούν λίγα ζώα στη αυλή τους σπάνια είναι ειδικοί στην γενετική των ζώων, πόσο μάλλον αφού ένας μικρός αριθμός αιγών θα απαιτούσε πολλά χρόνια για να δώσει στον αιγοτρόφο τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να γίνει «ειδικός». Στο σημείο αυτό είναι αρκετό να αναφέρουμε πως η ενδογαμία παρουσιάζει αδυναμίες σε σύγκριση με άλλα ζώα. Είναι όμως οι αίγες σας αρκετά καλές για να διαιωνιστούν ή πρέπει να βελτιωθούν με διασταύρωση;)

Έτσι όταν οι κόρες του τράγου σας έρθουν σε οίστρο, θα χρειαστείτε έναν άλλο τράγο.