Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Φροντίδα τράγου

Τα τραγάκια μεγαλώνουν όπως και οι μικρές αίγες. Αναπτύσσονται σχετικά πιο γρήγορα αλλά ωριμάζουν πιο αργά. Επίσης, παρότι ο τράγος δεν σταματά να αναπτύσσεται ώσπου να φτάσει σε ηλικία 3 ετών, εντούτοις είναι σε θέση να ζευγαρώσει από την ηλικία των 3 ή 4 μηνών. Μη γελαστείτε από το μέγεθος και το παιδικό του φέρσιμο! Κρατήστε τα αρσενικά σε χωριστό στάβλο σχεδόν από την αρχή ή τουλάχιστον από την ηλικία των 2 μηνών.

Στέγαση

Η στέγη του τράγου πρέπει να είναι πολύ γερή. Όσο κι αν προσπαθήσετε να τον περιορίσετε, ποτέ μη θεωρήσετε ότι υπερβάλλετε. Ο στάβλος ή το υπόστεγο μπορεί να είναι πολύ απλό, αλλά πρέπει να έχει τοίχους από σανίδες ή από τσιμεντόλιθους. Οι τοίχοι, οι μάντρες και οι φράχτες πρέπει να είναι αρκετά γεροί για να αντέχουν το βάρος ενός αρσενικού 100 κιλών που επιτίθεται δυνατά με ένα κεφάλι σκληρό σαν σίδερο. Ένα υπόστεγο 1,80μ επί 2,40 μ. παρέχει ικανοποιητική προστασία, συνοδευόμενο από μια αυλή τουλάχιστον 1,80 μ επί 9 μ. για εξάσκηση. οι στύλοι- πολύ γεροί και καλά καρφωμένοι στο έδαφος- πρέπει να απέχουν περ. 2,5 μ ο ένας από τον άλλο όχι περισσότερο.

 

Σίτιση

Η σίτιση του τράγου είναι πολύ πιο απλή υπόθεση από τη σίτιση της αίγας, επειδή το αρσενικό μόνο με τριφύλλι ποικιλίας μηδικής. Περιέχει περισσότερη ποσότητα ασβεστίου από όση μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός του αρσενικού και μπορεί να προκαλέσει λιθίαση των νεφρών. Προτιμήστε σανό καλής ποιότητας.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση που γίνεται από νωρίς αποδίδει. Διδάξτε τον νεαρό τράγο σας να προχωρά πρώτος, δεμένος με ένα σχοινί, όσο είναι ακόμα αρκετά μικρός και μπορείτε να τον χειρίζεστε εύκολα. Ορισμένοι κρατάνε το τραγάκι από τα αυτιά για να το μαθαίνουν να ηγείται. Να έχετε υπομονή και επιμονή ώσπου να μάθει και να θυμάται, πράγμα που θα σας διευκολύνει όταν θα ζυγίζει 100 κιλά και θα μπορεί να σας καταβάλλει. να θυμάστε ότι το μέγεθος και η δύναμη του ενήλικου τράγου μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο όταν οι αίγες βρίσκονται σε οίστρο. Ο χειρισμός οποιουδήποτε μεγαλόσωμου αρσενικού πρέπει να γίνεται με προσοχή και σεβασμό.

Πότε και πόσο συχνά ζευγαρώνετε τον τράγο

Ένας τράγος μπορεί να ζευγαρώσει λίγο, ακόμα κι αν είναι ενός έτους. Οι περισσότεροι γνώστες υποστηρίζουν πως κατά τον πρώτο χρόνο θα πρέπει να περιορίζεται σε 10 ως 12 αίγες. Ένας ώριμος τράγος μπορεί να ζευγαρώσει ακόμα και με 100 αίγες το χρόνο, και με τεχνητή γονιμοποίηση με πολύ περισσότερες

Τεχνητή γονιμοποίηση είναι μια εναλλακτική επιλογή. Αν είστε αρχάριοι εκτροφείς πιθανότατα να μην είστε σε θέση να προχωρήσετε σε αυτή τη μέθοδο μόνοι σας, αν όμως κάποιος άλλος στην περιοχή σας είναι πιο έμπειρος και μπορεί να γονιμοποιήσει θα σας γλιτώσει από τα προβλήματα που προκαλεί ο τράγος.