Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Γιατί να ενδιαφερθείτε για τη βελτίωση;

Το θέμα μας είναι η βελτίωση της ράτσας. Παρότι η περισσότερη έμφαση στο ζήτημα δίνεται φυσικά από τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να επιδεικνύουν τα ζώα τους-ότι κι αν είναι, κουνέλια, σκύλοι, αγελάδες ή αίγες- ωστόσο υπάρχουν υπεραρκετές ενδείξεις που αποδεικνύουν πως ο επαγγελματίας ή ο ερασιτέχνης αιγοτρόφος έχει τα ίδια ή και περισσότερα κίνητρα και οφέλη για να προσπαθεί να βελτιώσει τα ζώα του. Δεν έχει τίποτα να χάσει από αυτή την προσπάθεια.

Θεωρώ εκνευριστικό να προσπαθώ να συνδιαλλαγώ με ανθρώπους ή καθόλου για τη βελτίωση των ζώων τους, ή όσους υποτιμούν τους υποστηρικτές των επιδείξεων, πιστεύοντας πως τα συμφέροντα τους είναι αντίθετα. Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια.

Για αποδείξεις δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στα μεγάλα γαλακτοκομεία βοοειδών. Οι πρακτικοί, αποφασιστικοί και οικονόμοι εκτροφείς που εργάζονται εκεί χρησιμοποιούν τους καλύτερους καθαρόαιμους ταύρους που υπάρχουν. Μπορεί να μην έχουν την παραμικρή πρόθεση να επιδεικνύουν τις αγελάδες τους ή να εκτρέφουν βοοειδή με πιστοποιητικά προέλευσης(παρότι ορισμένοι πιστεύουν πως καταχωρημένες αγελάδες είναι πολύτιμες για τους ίδιους λόγους που οι καταχωρημένοι ταύροι είναι χρήσιμοι). Χρησιμοποιούν  καθαρόαιμα ζώα γιατί κερδίζουν από την παραγωγή γάλακτος.

Η παραγωγή γάλακτος ανά αγελάδα έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο αιώνα. Παρότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις ζωοτροφές καθώς και σε άλλες διαχειριστικές λεπτομέρειες , μεγάλο μέρος της απόδοσης οφείλεται στη γενετική.

Παρόμοια πρόοδος στο χώρο της αιγοτροφίας έχει λάβει χώρα μόλις πρόσφατα. Όμως, ακόμα και σήμερα, κανένας γνώστης του χώρου δεν μπορεί να αρνηθεί πως υπάρχουν πάρα πολλά ζώα που αποδίδουν ελάχιστες ποσότητες γάλακτος(και πουλιούνται σε ανυποψίαστους πρωτόπειρους που έχουν ακούσει πως οι αίγες παράγουν 3-4 κιλά ημερησίως). Ο λόγος είναι απλώς ότι τα ζώα δεν διαχωρίζονται ανάλογα με την ποιότητα τους, αρχίζοντας από την επιλογή τράγου.

Ακριβώς όπως ένας καλός τράγος θα βελτιώσει  πολλές γαλακτοπαραγωγές αίγες στο μέλλον, έτσι και ένας αδύναμος θα προκαλέσει πτώση της ποιότητας. Σφάξτε τους τράγους κακής ποιότητας σήμερα και γλυτώστε από τη σφαγή δεκάδων ή εκατοντάδων άτυχων ζώων στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια πως οι επιδείξεις ζώων και μάλιστα ολόκληρο το σύστημα καταχώρισης ορισμένες φορές βοηθά και υποκινεί αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν αίγες που κερδίζουν βραβεία στους διαγωνισμούς ενώ δεν παράγουν αρκετό γάλα ούτε για το αντίτιμο της τροφής τους. Είναι αλήθεια ότι οι καταχωρημένες αίγες στους καταλόγους είναι πολυάριθμες(και πουλιούνται σε υψηλές τιμές, παράγοντας ακόμα πιο ακριβές απογόνους), απλώς και μόνο επειδή είναι καθαρόαιμες. Αν εσείς ενδιαφέρεστε μόνο για το γάλα, αγνοήστε τα λάθη του συστήματος, αλλά μην κάψετε τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Αν θέλετε να παράγετε γάλα με αποτελεσματικό τρόπο, αγνοήστε τα λάθη όχι όμως όλο το σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το ακολουθήσετε όπως έπρεπε εξαρχής. Ζευγαρώστε τα καλύτερα αρσενικά με τα καλύτερα θηλυκά και αναλώστε τα υπόλοιπα. Αναλώστε, δηλ σκοτώσετε. Όχι πουλήστε τα άχρηστα ζώα στο πρώτο κορόιδο που θα εμφανιστεί ή σε όποιον θέλει ένα κατοικίδιο, το οποίο θα καταλήξει τελικά σε κάποιο αιγοτροφείο. Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν πως η οικονομική ζημία είναι βραχυπρόθεσμη και καρπώνονται επίσης βραχυπρόθεμο κέρδος, προκαλώντας όμως μακροπρόθεσμα προβλήματα στους μελλοντικούς αιγοτρόφους.