Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη γαλακτοφορία

Όπως έχουμε ήδη δει, οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παράγωγή γάλακτος. Ωστόσο, δεν είναι μόνοι. Υπάρχουν κι άλλοι.

  • Κληρονομικότητα. Τα γονίδια επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος. Αν το ζώο δεν έχει κληρονομήσει την ικανότητα να παράγει γάλα, αλλά και τα απαραίτητα ένζυμα, δεν πρόκειται να παράγει.
  • Εκκριτικός(γαλακτοφόρος ιστός). Το ζώο πρέπει να διαθέτει αρκετό εκκριτικό ιστό. Ένας μικρός μαστός έχει αναλογικά λιγότερο ιστό, επομένως και μικρότερη ικανότητα αποθήκευσης του γάλακτος. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως ένας μεγάλος μαστός είναι καλύτερος, ωστόσο ένας μαστός είναι καλύτερος, ωστόσο ένας μαστός πρέπει να διαθέτει μέγεθος).
  • Στάδιο γαλακτοφορίας. Η παραγωγή γάλακτος κορυφώνεται γενικά σε διάστημα 1 έως 2 μηνών μετά τη γέννηση των μικρών και έπειτα φθίνει. Ο ρυθμός ελάττωσης της ποσότητας γάλακτος συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ετήσια παραγωγή. Τα ζώα με παρατεταμένη περίοδο γαλακτοφορίας μειώνουν την απόδοση τους κατά 2 ή 3%  μηνιαίως. Άλλα  σταματούν πιο νωρίς. Τα ζώα που αρμέγονται εύκολα και γρήγορα είναι συνήθως εκείνα που προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια.
  • Συχνότητα αρμέγματος. Όπως είδαμε, το συχνό άρμεγμα παρατείνει την περίοδο γαλακτοφορίας.
  • Στάδιο εγκυμοσύνης. Τα θηλυκά σε προχωρημένη εγκυμοσύνη γενικά σταματούν γρήγορα να παράγουν γάλα, επειδή οι θρεπτικές ουσίες αναστρέφονται στο μαστό να περνούν στη μήτρα για να θρέψουν το έμβρυο.
  • Ηλικία. Η  παραγωγικότητα του ζώου αυξάνει με την ηλικία ως ένα σημείο. Καθώς όμως τα χρόνια περνούν, αρχίζει να ελαττώνεται.
  •  Οίστρος. Η ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος μειώνεται όταν το ζώο είναι σε οίστρο.
  • Υγεία. Όπως είναι αναμενόμενο, οι ασθένειες επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή γάλακτος. Όταν το ζώο ασθενεί, η κυκλοφορία του αίματος στο μαστό επιβραδύνεται, πράγμα που, για λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί, επηρεάζει τη γαλακτοφορία.
  • Διατροφή. Στην ιεραρχία που η φύση σοφά έχει επιλέξει, η επιβίωση έχει την πρώτη θέση. Η διατήρηση της ζωής προηγείται της παραγωγής γάλακτος. Αυτό εξηγείται με τη μειωμένη όρεξη, τη μειωμένη εκκριτική δραστηριότητα του θυρεοειδούς κ.α. η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται από 10 ως 26 βαθμούς κελσίου.
  • Πρόγραμμα αρμέγματος. Αν δεν χειρίζεστε σωστά την αίγα, δεν θα μπορέσετε να πάρετε όλο το γάλα, γεγονός που θα μειώσει την ποσότητα του γάλακτος στα επόμενα αρμέγματα.