Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Διέγερση των ορμονών

Μια αίγα δεν κρατάει εκούσια το γάλα της. Πρέπει όμως να διεγερθεί σωστά. Όταν συμβεί αυτό, το γάλα εκκρίνεται ξαφνικά από τις αδενοκυψέλες και διοχετεύεται μέσα από ευρείς αγωγούς στις δεξαμενές γάλακτος του μαστού. Τότε, και μόνο τότε μπορεί να αρμεχτεί.

Ο φυσικός τρόπος διέγερσης του μαστού είναι ο θηλασμός. Εντούτοις, το μασάζ των μαστών και των θηλών με τα χέρια που γίνεται την ώρα του πλυσίματος, έχει τα ίδια αποτελέσματα. Επίσης, οι εικόνες, οι ήχοι και οι μυρωδιές προκαλούν την έκκριση του γάλακτος. Δηλαδή, όταν μπαίνετε στο στάβλο, ανάβετε τα φώτα και ταΐζετε τα ζώα. Οι καθημερινές συνήθειες του αρμέγματος αποτελούν σήμα για να αρχίσει να εκκρίνεται το γάλα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο πολλά ζώα κατεβάζουν λιγότερο γάλα όταν αλλάξουμε τον τόπο διαμονής τους.

Κατόπιν η ωοκυτίνη εισάγεται στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνει στους μαστούς μετά από 30-40 δευτερόλεπτα. Αυτό προκαλεί τη σύσπαση των κυττάρων που, με τη σειρά τους, συμπιέζουν τις αδενοκυψέλες για να εκκρίνουν γάλα. Η πίεση του γάλακτος στο γαλακτοφόρο κόλπο του μαστού σχεδόν διπλασιάζεται. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μόνο 8- 10 λεπτά.(αυτό αντιτίθεται στην άποψη ότι για να πάρει κανείς γάλα πρέπει να αρμέξει γρήγορα).

Η ωοκυτίνη εξουδετερώνεται από την αδρεναλίνη. Η ορμόνη αυτή αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τους καρδιακούς παλμούς και την απόδοση της καρδιάς. Επίσης προκαλεί τη συστολή των τριχοειδών αγγείων του μαστού και έτσι εμποδίζει την ωοτοκίνη του αίματος να επιτελέσει το στόχο της, και η αδρεναλίνη παραμένει στο αίμα πιο πολύ από την ωκυτοκίνη.

Φυσικά η αδρεναλίνη εκκρίνεται όταν το ζώο πονάει, φοβάται , εκνευρίζεται ή ξαφνιάζεται από έναν ξαφνικό θόρυβο, οπότε δηλαδή ενοχλείται από κάποια αιτία. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, γιατί ένας αρχάριος εκτροφέας που πονάει, τρομάζει, εκνευρίζει , ξαφνιάζει- κάνει το ζώο να αισθάνεται άσχημα- παίρνει τόσο λίγο γάλα!