Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Έκκριση γάλακτος

Και τώρα ήρθε η στιγμή του αρμέγματος. Τα κύτταρα στις αδενοκυψέλες δημιούργησαν το γάλα διηθώντας το αίμα και συνθέτοντας τα υπόλοιπα συστατικά. Με την συγκέντρωση του γάλακτος, τα κύτταρα αυτά απέκτησαν επιμήκες σχήμα. Όταν γέμισαν, σχίστηκαν απελευθερώνοντας το περιεχόμενο τους στις κοιλότητες των κυψελίδων. Κατά συνέπεια, οι μαστικοί αδένες διαποτίστηκαν με το γάλα, όπως ένα σφουγγάρι.

Συμπτωματικά, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται περισσότερο αμέσως μετά το άρμεγμα. Καθώς το γάλα εκκρίνεται στα κύτταρα και συλλέγεται, η αυξανόμενη πίεση στους μαστούς επιβραδύνει τον κύκλο έκκρισης- απελευθέρωσης. Κάθε μια ώρα μετά το άρμεγμα, η παραγωγή γάλακτος μειώνεται κατά 90-95%. Σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο(με πίεση 30-40 βαθμούς με υδραργυρικό βαρόμετρο που είναι περίπου ίση με την πίεση των τριχοειδών και επίσης περίπου ίση με το ¼  της πίεσης του σώματος), η έκκριση γάλακτος μειώνεται σημαντικά ή σταματά εντελώς. Αν το ζώο δεν αρμεχτεί, το γάλα αρχίζει να αναστρέφεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο πως όταν ο μαστός είναι γεμάτος, τα κύτταρα που εκκρίνουν γάλα δεν μπορούν να απελευθερώσουν το περιεχόμενο τους εξαιτίας της πίεσης. Επομένως, μόνο το γάλα χαμηλών λιπαρών διαλύει εκείνο  που εκκρίθηκε προηγουμένως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προκύπτει μείωση των επιπέδων λίπους στο γάλα, όταν τα διαστήματα μεταξύ των αρμεγμάτων μεγαλώνουν.

Επίσης, έτσι εξηγούνται και διάφορα άλλα σημαντικά φαινόμενα, όπως το γιατί το άρμεγμα τρεις φορές ημερησίως αποδίδει  περισσότερο γάλα από το άρμεγμα δύο φορές ημερησίως. Επειδή η εκκριτική λειτουργία είναι εντονότερη αμέσως μετά το άρμεγμα, με τρία αρμέγματα ο ρυθμός της διαδικασίας έκκρισης επιταχύνεται για περισσότερες ώρες κάθε μέρα. Αυτός και ο λόγος που το γάλα στραγγίζεται από το μαστό περιέχει περισσότερα λιπαρά από εκείνα του πρώτου αρμέγματος. Τα κύτταρα, με το συσσωρευμένο λίπος είναι σε θέση να απελευθερώσουν τα λιποσφαιρίδια όταν η πίεση του μαστού μειωθεί. Επιπλέον, έτσι εξηγείται γιατί το ποσοστό λιπαρών είναι συνήθως μεγαλύτερο στα ζώα χαμηλής ή φθίνουσας παραγωγικότητας.

Τώρα η σκηνή έχει στηθεί. Η αίγα είναι σχεδόν έτοιμη και μπορείτε να αρχίσετε. Σχεδόν, όχι εντελώς. Το να βγάλετε γάλα από το μαστό περιλαμβάνει κι άλλα πράγματα εκτός από το να πιέσετε τις θηλές. Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι το μόνο πράγμα που διεγείρει τη γαλουχία: οι ορμόνες.