Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Ενέσεις

Πως κάνουμε ενέσεις στα ζώα;

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε είναι να παρακολουθήσουμε κάποιον άλλο. Οι περισσότεροι κτηνίατροι είναι πρόθυμοι να σας δείξουν πως θα φέρετε σε πέρας αυτή την απλούστατη διαδικασία. Έχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα να κάνουν με το χρόνο και την εκπαίδευση τους από το να κάνουν ενέσεις.( οι κτηνίατροι φυσικά δεν «κάνουν ενέσεις», χορηγούν παρεντερική φαρμακευτική αγωγή. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως το φάρμακο δεν χορηγείται από το στόμα).

Οι ενέσεις μπορεί να είναι ενδομυϊκές, υποδερμικές, ενδοπεριτοναικές και ενδοφλέβιες. Οι ονομασίες αυτές αναφέρονται στο σημείο που εισέρχεται η βελόνα. Ενδομυϊκός σημαίνει μέσα στο μυ, συνήθως του πίσω ποδιού. Υποδερμικός σημαίνει κάτω από το δέρμα. Ενδοπεριτοναικός σημαίνει μέσα στο περιτόναιο ή αλλιώς το σημείο μεταξύ των εντέρων- και των άλλων τμημάτων του υπογαστρίου- και των εσωτερικών οργάνων όπως π.χ. το ήπαρ. Ενδοφλέβιος σημαίνει απευθείας μέσα στη φλέβα και είναι καλύτερα να το αναλαμβάνει ο κτηνίατρος.

Οι διαφορετικοί τύποι φαρμάκων απαιτούν διαφορετικά είδη ένεσης. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, όχι μόνο για να μάθετε τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου. Δώστε προσοχή στις προφυλάξεις, τον τρόπο φύλαξης, τη διάρκεια ζωής την ημερομηνία φύλαξης, και όποια άλλη διαθέσιμη πληροφορία.

Υπάρχουν τρία είδη σύριγγας σε χρήση: εξ ολοκλήρου από γυαλί, και μέταλλο και από πλαστικό. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν σύριγγες μιας χρήσης επειδή δεν χρειάζονται αποστείρωση. Τα εργαλεία μπορούν να αποστειρωθούν σε μια κοινή χύτρα ταχύτητας, βάζοντας τα να βράσουν  με νερό για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το μεταλλικό  έμβολο για να μη διασταλεί και σπάσει η σύριγγα. Άλλη μέθοδος είναι να αφήσετε τις σύριγγες να βράσουν σε ανοιχτή κατσαρόλα για μισή ώρα, αλλά δεν είναι πολύ ασφαλής). Οι σύριγγες μιας χρήσης πωλούνται σε αποστειρωμένη συσκευασία, χρησιμοποιούνται και έπειτα πετιούνται.

Υπάρχουν επίσης βελόνες που ξαναχρησιμοποιούνται, οι οποίες απαιτούν αποστείρωση, καθώς και οι βελόνες μιας χρήσης. Διατίθενται σε πολλά μεγέθη και διαμετρήματα. Για τις αίγες χρησιμοποιούνται συνήθως βελόνες μήκους 3 εκ. και διαμετρήματος 16, 18, και 20. Όταν η βελόνα είναι μεγάλου διαμετρήματος, έχει μικρό μήκος. Η επιλογή συνήθως εξαρτάται από το είδος του φαρμάκου, αν και σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γεμίσετε μια σύριγγα. Η ακόλουθη είναι μια απ’ αυτές.

  • Σκουπίστε το λαστιχένιο πώμα του φιαλιδίου με οινόπνευμα ή άλλο αντισηπτικό.
  • Τοποθετήστε μια αποστειρωμένη βελόνα σε μια επίσης αποστειρωμένη σύριγγα, τραβήξτε το έμβολο και γεμίστε τη σύριγγα με αέρα.
  • Εισαγάγετε τη βελόνα μέσα από το λαστιχένιο πώμα. Αναποδογυρίστε το φιαλίδιο και βάλτε λίγο αέρα στο φιαλίδιο πιέζοντας το έμβολο.
  • Συνεχίστε να πιέζετε τον αέρα μέσα, πιέζοντας το έμβολο, ώσπου η σύριγγα να γεμίσει με την επιθυμητή ποσότητα υγρού.
  • Η απολύμανση του δέρματος ενός ζωντανού ζώου δεν είναι δυνατή, ωστόσο πρέπει να το καθαρίσετε όσο το δυνατό καλύτερα. Πολλά είδη αντισηπτικών διατίθενται στην αγορά, μπορείτε όμως  να αναμίξετε μόνοι σας διάλυμα αιθυλικής αλκοόλης 70%  με νερό, αλλά και να χρησιμοποιήσετε ιώδιο ή βάμμα ιωδίου.

Τα περισσότερα εμβόλια και οι οροί αντισωμάτων χορηγούνται υποδερμικά. Η βελόνα διαπερνά το δέρμα και η ουσία εγχέεται κάτω από το δέρμα.

  • Πιάστε το δέρμα ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα σας και ανασηκώστε το.
  • Εισάγετε τη βελόνα στη βάση του ανασηκωμένου δέρματος, παράλληλα προς το σώμα του ζώου. Μόλις η βελόνα μπει στο δέρμα, αφήστε το δέρμα να πέσει.
  • Σπρώξτε το έμβολο για να εγχύσετε την ουσία κάτω από το δέρμα.
  • Αποσύρετε τη βελόνα και τη σύριγγα.

Ακολουθήστε με ακρίβεια τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τη χρήση και τη φύλαξη εμβολίων και φαρμάκων.