Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Η σημασία των σωματικών κυττάρων

Όταν αρχίζουμε να ασχολούμαστε με τις αίγες και να πίνουμε το γάλα τους , τα πρώτα ζητήματα που τραβούν το ενδιαφέρον μας είναι η ποσότητα, η γεύση και η ασφαλής κατανάλωση της τροφής(όπως οι παράγοντες υγείας των ζώων που σχετίζονται με το γάλα, καθώς και οι μέθοδοι υγιεινής). Μπορεί να αρμέγετε τις αίγες για πολύ καιρό και να μην έχετε ακούσει τίποτα για τα σωματικά κύτταρα(τα κύτταρα του οργανισμού εξαιρουμένων των βλαστικών κυττάρων) και τον αριθμό τους. Αργά ή γρήγορα θα ακούσετε και σίγουρα θα αναρωτηθείτε περί τίνος πρόκειται. Παρακάτω θα βρείτε μια απλοποιημένη εξήγηση.

Τα σωματικά κύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που εκκρίνονται  φυσιολογικά στο γάλα. Οι μεγάλοι αριθμοί αυτών των κυττάρων υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα υγείας, π.χ. μαστίτιδα, ή την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών στο γάλα. Η μέτρηση αυτών των κυττάρων σε ποσότητα γάλακτος ενός χιλιοστού του λίτρου αποτελεί τη βάση για τον έλεγχο της μαστίτιδας. Στα επαγγελματικά γαλακτοκομεία, ο ΑΣΚ πρέπει να μείνει κάτω από κάποιο συγκεκριμένο όριο. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα και η σύγχυχη.

Επί πολλά χρόνια ήταν γνωστό πως οι αίγες έχουν μεγαλύτερο ΑΣΚαπό τις αγελάδες, ακόμα και όταν περαιτέρω μελέτες έδειξαν πως δεν προέκυπτε πιθανότητα μαστίτιδας ή κάποιων παθογόνων βακτηρίων. Εντούτοις, τα κοινά τεστ μαστίτιδας ή κάποιων παθογόνων βακτηρίων. Εντούτοις, τα κοινά τεστ μαστίτιδας(όπως το τεστ μαστίτιδας Καλιφόρνιας )έχουν σχεδιαστεί για τα βοοειδή. Η κατάσταση γίνεται πολύ ενοχλητική για τις μεγάλες αιγοτροφικές μονάδες που πρέπει να τηρούν τον κανονισμό για τον ΑΣΚ.

 Μέχρι προσφάτως, μια γαλακτοπαραγωγική μονάδα με αγελάδες έχει μέσο όρο 300.000ΑΣΚ και οι καλές επιχειρήσεις μπορούν να μπουν στην αγορά με ΑΣΚ κάτω των 100.000. δεν ισχύει το ίδιο και για τις αίγες, όπου ακόμα και ένα προσεγμένο αιγοτροφείο έχει πιθανότατα ΑΣΚ 800.000 ή και περισσότερο. Στην περίπτωση των αιγών, το 1.000.000 είναι συνηθισμένος ΑΣΚ και τα 2.000.000 δεν είναι ανήκουστα. Επαναλαμβάνουμε: ο αριθμός των σωματικών κυττάρων των αιγών προφανώς δε σημαίνει το ίδιο όπως στην περίπτωση των αγελάδων.

Για τα επαγγελματικά αιγοτροφεία το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Σ’ αυτό το διάστημα, ο ΑΣΚ φτάνει στα ύψη, ίσως λόγω του οίστρου ή της καθυστερημένης γαλακτοφορίας. Πολλές επιχειρήσεις αγωνίζονται να πετύχουν το ζευγάρωμα εκτός εποχής, ειδικά για να έχουν πρόωρη γαλακτοφορία(γάλα με χαμηλό ΑΣΚ) το φθινόπωρο και το χειμώνα και να κρατήσουν το κοπάδι μέσα στα επιτρεπτά όρια- όρια βασισμένα σε μεγάλο βαθμό στα στοιχεία που υπάρχουν για τις αγελάδες και όχι για τις αίγες.

Στις αγελάδες, ο μεγάλος ΑΣΚ μειώνει επίσης την ποσότητα του τυριού στην ίδια απόδοση γάλακτος. Δε συμβαίνει το ίδιο με τις αίγες.

Με δεδομένη την αύξηση της παραγωγής γίδινων γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά, το πρόβλημα αυτό θα τύχει αναμφίβολα της πρέπουσας προσοχής. Το 1999, το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών της Γαλλίας διεξήγαγαν σχετικές μελέτες. Έως τώρα, το μυστήριο απλώς έγινε μεγαλύτερο. Οι Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών στους μαστούς, όταν οι αίγες βρίσκονται σε μη παραγωγική περίοδο, μέιωσε τον ΑΣΚ κατά την επόμενη γαλακτοφορία, αλλά μόνο για 75 ημέρες. Μετά δεν υπήρχε καμία διαφορά. Και η τεχνική εγγυημένη για τις αγελάδες και ολοένα πιο ασφαλής για τις αίγες_-δε επηρέασε καθόλου τον ΑΣΚ των αιγών. (παρόλα αυτά είναι πάντα μια χρησιμότατη μέθοδος περιορισμού της μαστίτιδας).