Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Η σύνθεση του γάλακτος

 «το κατσικίσιο γάλα είναι πιο πλούσιο από το αγελαδινό, έτσι δεν είναι; Αν υποθέσουμε ότι πλούσιο σημαίνει με υψηλή περιεκτικότητα  σε λιπαρά, ή απάντηση είναι «μερικές φορές, ναι».

Η σύνθεση του γάλακτος διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την περίπτωση, όχι μόνο μεταξύ των ειδών, αλλά και μεταξύ των φύλων των ζώων του ίδιου είδους, των οικογενειών τους  ή ακόμα  και των ατόμων που έχουν διαφορετική ηλικία, βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο γαλακτοφορίας και τρέφονται με διαφορετική τροφή.

Ζώα του ίδιου οικογενειακού δέντρου τείνουν να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά στο γάλα τους ( με δεδομένο ότι έχουν την ίδια κατάσταση υγείας και την ίδια διατροφή, ηλικία φάση γαλακτοφορίας κ.α.) επίσης το γάλα ορισμένων ζώων παρουσιάζει δραματικές αλλαγές σε διαφορετικές περιόδους: λάβετε υπόψη το πρωτόγαλα.

Παρότι το πρωτόγαλα αποτελεί ακραίο παράδειγμα, οι διαφοροποιήσεις στη σύσταση του γάλακτος προκύπτουν πραγματικά κατά την περίοδο της γαλακτοφορίας οπότε το γάλα που παράγεται κατά τους 2 πρώτους μήνες μετά τον τοκετό περιέχει 0,5 – 1,5%λιγότερα λιπαρά από εκείνα που παράγει το ίδιο το ζώο κατά τους 2 τελευταίους μήνες της παραγωγικής περιόδου.

Οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τα στερεά στοιχεία (όχι λιπαρά) γενικά μειώνονται ακόμη περισσότερο από τα λιπαρά.

Οι δοκιμές δείχνουν ότι το βούτυρο αυξάνει το φθινόπωρο και μειώνεται την άνοιξη.

Στους παράγοντες που προκαλούν δευτερεύουσες διαφορές στη σύσταση του γάλακτος περιλαμβάνεται η θερμοκρασία(θερμοκρασίες πάνω από 21βαθμούς κελσίου και κάτω από-1 βαθμούς κελσίου αυξάνουν τα επίπεδα λίπους, ενώ ή έντονη άσκηση μειώνει τα λιπαρά και τη συνολική παραγωγή.