Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Οι ορμόνες

Οι ορμόνες έχουν στενή και πολυδιάστατη σχέση με την παραγωγή γάλακτος, γεγονός που εκφράζεται κυρίως με την ανάπτυξη του  μαστού. Εξάλλου, ο μαστός είναι ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό του φύλου. Η ίδια η ύπαρξη και η λειτουργία του εξαρτάται από την ορμονική δραστηριότητα.

Έξι είναι οι ορμόνες που παίζουν σημαντικό ρόλο την ένταση  και τη διάρκεια γαλακτοφορίας.

  • Η προλακτίνη εκκρίνεται από τον μπροστινό αδένα της υπόφυσης και στα θηλαστικά διεγείρει την έναρξη της γαλουχίας. Ακόμα, αυξάνει τη δράση των ενζύμων που είναι σημαντικά για τη λειτουργία των επιθηλιακών κυττάρων(στις αδενοκυψέλες), τα οποία μετατρέπουν τα συστατικά του αίματος σε γάλα.
  • Η θυροξίνη εκκρίνεται από το θυρεοειδή αδένα. Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε αγελάδες έδειξαν πως τα ζώα που αφαιρέθηκε η θυροξίνη, η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε σε ποσοστό έως και 75%. Μια άλλη μελέτη έδειξε πως η έκκριση θυροξίνης αυξάνει το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ, αντίστοιχα, μειώνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Λέγεται πως αυτό εξηγεί εν μέρει το γιατί η παραγωγή γάλακτος ελαττώνεται όταν ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός.
  • Η σωματοτροπίνη, που εκκρίνεται από τον μπροστινό αδένα της υπόφυσης, είναι γνωστή και ως αυξητική ορμόνη των βοοειδών. Ρυθμίζει την ανάπτυξη των νεαρών ζώων και επηρεάζει την έκκριση γάλακτος, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα των αμινοξέων, των λιπών και των σακχάρων του αίματος για να χρησιμοποιηθούν από το μαστικό αδένα στη σύνθεση του γάλακτος.
  • Η ορμόνη του παραθυρεοειδούς αδένα, που εκκρίνεται από τον ομώνυμο αδένα, ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα, ουσίες που αποτελούν βασικά συστατικά του γάλακτος. Ως τέτοια, η ορμόνη αυτή συμβάλλει στην εκδήλωση της επιλόχειου πάρεσης. Όταν το ζώο γεννήσει και αρχίσει να παράγει γάλα, οι μαστικοί αδένες απορροφούν με ταχείς ρυθμούς το ασβέστιο και το φωσφόρο από το αίμα. Χωρίς την κατάλληλη διατροφή και την παραθυρεοειδική ορμόνη, το ζώο μπορεί να παρουσιάσει επιλόχειο πάρεση. Η πρακτική χορήγησης τροφής πλούσιας σε βιταμίνη D πριν από τον τοκετό σχετίζεται με αυτή την ορμόνη.
  • Οι ορμόνες των επινεφριδίων (αδρεναλίνη και επινεφριδίνη), προιόντα των επινεφριδίων αδένων, δρουν αμφίδρομα. Μικρές ποσότητες των ορμονών αυτών είναι  ουσιαστικής σημασίας για την παραγωγή γάλακτος, ενώ μεγάλες ποσότητες των ίδιων δρουν κατασταλτικά. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τρομάζουμε ή να ξαφνιάζουμε τα ζώα που δίνουν γάλα. Όταν ταραχτούν, εκκρίνεται στον οργανισμό τους αδρεναλίνη για να καταπολεμήσει το στιγμιαίο άγχος, αλλά μειώνεται επίσης και η έκκριση γάλακτος.
  • Η ωκυτοκίνη εκκρίνεται από τον υποθάλαμο και δρα συνδυαστικά με την προλακτίνη.(επίσης προκαλεί την αποβολή του αυγού στα πτηνά και χρησιμοποιείται για να επισπεύσει τον τοκετό στις γυναίκες ή για να επιφέρει συστολική σύσπαση της μήτρας μετά την αποβολή του πλακούντα).